Een veilige woning voor onze kinderen

Enkele algemene veiligheidsprincipes zorgen ervoor dat je huis een stuk veiliger wordt, vooral als je kinderen hebt. Een ongeval zit in een klein hoekje en je moet al veel geluk hebben om ervan gespaard te blijven. Je kan dus maar beter grondig voorbereid zijn.

Elektriciteit

Volwassenen lopen in huis de meeste verwondingen door elektriciteit op als ze aan het klussen zijn. Kinderen lopen meer gevaar als ze met elektrische apparatuur gaan spelen of voorwerpen in het stopcontact stoppen. Beveiligde stopcontacten, of stroomonderbrekers, kunnen levens redden en verwondingen voorkomen doordat ze de elektriciteit laten afstaan als ze bespeuren dat er stroom buiten het circuit loopt. Om de risico´s te minimaliseren houd je elektriciteitsdraden en apparatuur in goede conditie en gebruik ze niet als je het idee hebt dat ze niet goed werken. Houd alle elektrische apparatuur buiten het bereik van kinderen. Plaats ook afdekplaatjes voor stopcontacten en gebruik nooit elektrische apparaten uit als je de stekker uit het stopcontact verwijdert. Laat elektrische reparaties uitvoeren door een deskundige.

Brandalarmen

Een brandalarm waarschuwt vroegtijdig voor brand, waardoor je de kans hebt te ontkomen en de brandweer eerder te bellen. Brandalarmen zijn niet duur en gemakkelijk te installeren. Deskundigen op het gebied van brandveiligheid raden het gebruik van één, maar bij voorkeur twee brandalarmen per huishouden aan. Onderzoek heeft echter aangetoond dat 10% tot 15% van de brandalarmen in huizen niet goed werken. Vervang de batterij daarom regelmatig en controleer elke maand of het alarm nog werkt.

Buiten bereik

Houd alle gevaarlijke spullen zoals lucifers, messen, pannen en snoeren buiten het bereik van jonge kinderen. Zet schoonmaakmiddelen en andere chemische stoffen hoog of achter slot en grendel. Berg medicijnen ook weg op een plek waar de kinderen niet bij kunnen.

Brandwonden

Heet water brandt net zo erg als vuur. Warme drankjes, pannen en steelpannen de omver of naar beneden worden getrokken en kraanwater vormen de grootste risico´s. Als je de temperatuur van het warme water terugbrengt naar 50° C, is het gevaar van brandwonden al een stuk minder: water van 60°C heeft maar een seconde nodig om een grote brandwond te veroorzaken, tien seconden bij 55° C, en 5 minuten bij 50° C. Als je de temperatuur van het warme water niet kunt veranderen, overweeg dan om mengkranen of andere middelen te installeren waarmee je de temperatuur van het kraanwater omlaag kunt brengen.

Voorkom vallen

Kijk of er plaatsen zijn in het huis waar baby´s of kleuters kunnen vallen. Plaats hekjes boven en onder aan de trap en controleer nauwkeurig of het balkon veilig genoeg is. Oudere of zieke gezinsleden kunnen uitglijden in gladde badkamers. Leg antislip vloerbedekking en plaats veiligheidsrails in de badkamer.

Nooduitgangen

Zorg voor een alternatieve ontsnappingsroute voor het geval er brand uitbreekt en zet er geen spullen neer. Als de ramen zijn vergrendeld, zorg dan dat je minstens een raam met een sleutel kunt openen. Als je de deuren ´s nachts op slot doet, leg dan een sleutel bij je bed. Oefen de ontsnappingsroute enkele keren met de kinderen en train ze in wat ze moeten doen bij brand. Het kan hun leven redden, omdat ze het gevaar lopen rook te inhaleren en te stikken. Gebruik zinnen die kort en duidelijk zijn om de oefeningen gemakkelijk te kunnen onthouden.

Buitenverlichting

Door lampen bij de oprit, het tuinpad en de voordeur te installeren, voorkom je dat er iemand valt. Bovendien kunnen inbrekers zich nu moeilijk in de schaduw ophouden.

Een noodgeval

Met een beetje vooruitdenken bespaar je jezelf later tijd en rompslomp. Hang een lijst met belangrijke telefoonnummers ergens bij de telefoon op zodat alle leden van het gezin hem direct kunnen vinden. Vermeld de huisarts, het dichtstbijzijnde ziekenhuis, het alarmnummer en de verschillende telefoonnummers van iedereen in het gezin (mobiel, werk, school, opvang, familie, ... ) Zorg ervoor dat het medicijnkastje en de EHBO-doos steeds bevoorraad zijn. Het medicijnkastje moet veilig zijn voor de kinderen. Een EHBO-doos komt van pas op momenten dat je het het minst verwacht. Deze bestaan reeds verplicht voor de auto. Zorg voor eenzelfde exemplaar in huis.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandwonden bij kinderen voorkomenEen ongeluk zit in een klein hoekje, wordt er dikwijls gezegd. Voor u het weet heeft uw kind een glas thee omgestoten, d…
Veilig wonen voor kinderen en ouderen – woonkamerVeilig wonen voor kinderen en ouderen – woonkamerRuim tien procent van alle ongevallen in en om huis gebeurt in de woonkamer. Statistisch gezien een van de gevaarlijkste…
Een woning veilig maken voor kinderenEen woning veilig maken voor kinderenKinderen van nul tot vier jaar raken het vaakst gewond bij ongevallen in de woning. Ukkies verkennen hun omgeving en zie…
Op kamers wonen, brandveiligheidOp kamers wonen, brandveiligheidAls je op kamers woont wil je natuurlijk ook graag dat je zo veilig mogelijk aan je zelfstandige leven begint. Waar moet…
Oma en opa hebben kleinkinderen van gescheiden oudersOma en opa hebben kleinkinderen van gescheiden oudersAls je getrouwde dochter of zoon gaat scheiden, en ze zijn reeds vader of moeder, is dat dubbel erg. Maar het is voor de…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.