Kinderloos, kan ook een bewuste keuze zijn

Kinderloos, kan ook een bewuste keuze zijn Volwassenen die bewust kinderloos zijn, moeten hun standpunt vaak uitleggen. Er wordt vanuit gegaan dat iedereen een kinderwens heeft. Op steeds latere leeftijd wordt geprobeerd om kinderen te krijgen. De carrière krijgt in eerste instantie voorrang. Beide partners hebben hierdoor de mogelijkheid om zich in eerste instantie volledig op het werk te storten. Na de geboorte van het eerste kind, is het lastig om beide fulltime te blijven werken.

Niet iedereen met een kinderwens, zal een kind kunnen krijgen. Daarnaast is er ook nog een groep die er bewust voor kiest om kinderloos te blijven. Mensen die besluiten om te proberen om een kind te krijgen, moeten een diep gekoesterde wens hebben. Het leven zal volledig veranderen vanaf de geboorte van het eerste kind.

Bewust kinderloos vraagt om uitleg

Partners krijgen na het sluiten van het huwelijk, of na het kiezen voor een andere samenlevingsvorm, vaak vragen over een eventuele kinderwens. Zodra ze ouder worden, zullen de vragen steeds vaker naar voren komen. Vanaf een bepaalde leeftijd zullen de nieuwsgierigen voorzichtiger worden met de vragen. Mensen zullen dan namelijk eerder het idee hebben dat het niet wil lukken om kinderen te krijgen. Zelfs de toelichting dat er bewust gekozen is om geen kinderen te krijgen, roept nog vragen op. In extreme gevallen zullen mensen zelfs nog een pleidooi gaan houden voor kinderen.

Waar liggen de prioriteiten?

Niet iedereen heeft de wens om voor kinderen te zorgen. Anderen die geen kinderen kunnen krijgen, maar wel een kinderwens hebben, kunnen het daar altijd moeilijk mee blijven houden. De mensen die er bewust voor kiezen hebben andere prioriteiten.

Kinderwens goede reden om relatie te verbreken

Het wel of niet hebben van een kinderwens, kan cruciaal zijn in een relatie. Als de wens om een kind te krijgen ontbreekt, is het wel erg veel gevraagd om toch kinderen te nemen. Partners die hierin verschillen van mening, hebben een grote kans dat hun relatie op den duur niet bestand is tegen de onderlinge verschillen. Een kinderwens laten varen omdat de partner dit niet wil, blijft moeilijk te verkroppen. De spijt wordt nog groter als de relatie uiteindelijk ook nog vast loopt.

Voordelen van het niet hebben van een kinderwens

Zelfs iemand met een kinderwens moet de voordelen en de nadelen tegen elkaar gaan afwegen. De voordelen van kinderen zal uiteindelijk gaan winnen als de kinderwens groot is. De voordelen van het niet hebben van kinderen zijn groot.

Geld en inkomen

Kinderloze partners hebben minder kosten in vergelijking met gezinnen met kinderen. Ook het inkomen zal hoger liggen, want beide partners kunnen fulltime blijven werken, en de focus blijven liggen op de carrière.

Vrijheid

Kinderen brengen beperkingen in het leven van de ouders. Ouders kunnen niet meer op een willekeurig moment een vakantie plannen of gewoon een avondje stappen. Er moet altijd rekening worden gehouden met de kinderen.

Voordelen van het hebben van kinderen

De voordelen die genoemd kunnen worden, zullen anders ervaren worden door mensen zonder kinderen en een kinderwens. Het voegt iets toe aan het leven, maar dat geldt niet voor mensen die er bewust voor kiezen om kinderloos te blijven.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kindervrij, een bewuste keuzeEr zijn een hoop mensen zonder kinderen, zowel gepland als ongepland. Deze mensen worden vaak kinderloos genoemd. Maar i…
Een kind adopteren, waarom?Een kind adopteren, waarom?Mensen die kiezen voor een adoptie, willen heel graag een kindje. Ze hebben dus een grote kinderwens en weten zeker dat…
Bewust kinderloosBewust kinderloosHoewel deze groep mensen in de minderheid is, wordt deze geleidelijk aan steeds groter: zij hebben er bewust voor gekoze…
Een eenzame kinderwensEen eenzame kinderwensJe hebt een partner en jullie zijn heel gelukkig samen. Niks kan jullie relatie in de weg staan! Maar dan begint het te…

Tips over het omgaan met een nieuwe huisgenootTips over het omgaan met een nieuwe huisgenootDe kans is groot dat je nog nooit zo'n kleine leefruimte met één of meerdere personen hebt moeten delen. Hoewel je waars…
Belastingdienst: verzuim- en vergrijpboetenWie niet zijn belasting tijdig of juist aangeeft aan de Belastingdienst kan een verzuim- of een vergrijpboete opgelegd k…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.