Knutselen met kinderen; thema feest!

Kinderen en feestvieren; als ze ergens goed in zijn, is het dat wel! Feesten voorbereiden kunnen ze zelf ook heel goed. De versiering bijvoorbeeld, kun je als volwassene best uit handen geven en zo zijn er meer dingen die de kinderen zelf kunnen doen. In dit artikel tips voor feestelijke knutsels . Zo wordt de voorpret nog groter en ziet het er bovendien prachtig uit op het feest. Een slinger uit de winkel kan toch nooit tippen aan zo`n zelfgeknutseld, vrolijk exemplaar?

Knutselideeën thema: Feest!

  • Slingers maken
  • Echte taart en nep-taart knutselen
  • Feeststrikken vouwen
  • Een griezel - grabbelton knutselen
  • Een feest - tafellaken kleuren
  • Een schmink-ontwerp maken

Slingers

Kinderen kunnen voor een feest zelf slingers maken en de klas, de kamer of het poppenhuis versieren. Een gezellig karweitje waar vaak lekker bij gezongen wordt.
  • Gekleurde stroken knippen van een paar vellen A4.(korte kant) Een rondje plakken van één strook. Het volgende rondje plakken, maar de strook nu door het eerste rondje steken. Als ze de slag te pakken hebben gaat het heel snel. Een lange slinger kun je nog weer mooier versieren door er 'slingersliertjes' aan te hangen.
  • Een vlaggetjes slinger van driehoeken gekleurd papier. Eerst een lijn spannen dan kunnen ze ieder 'vlaggetje' dat af is, direct ophangen. De kinderen kunnen op de vlaggetjes iets moois schrijven, tekenen, of stempelen. De korte zijde van de driehoek een stukje omvouwen en met plakband, of een beetje plaksel om de lijn plakken. (Ook een leuk cadeautje zo`n vlaggetjesslinger! Weer eens iets anders dan een tekeningenboekje; een tekeningen slinger.)
  • De 'wat-gaan-we-doen-slinger'! Versier de vlaggetjes van links naar rechts, met tekeningen of plaatjes van de dingen die er gaan gebeuren. Je kunt met een plakbandje ook voorwerpen op een vlaggetje plakken, of tussen de vlaggetjes inhangen. Een stukje pakpapier op een vlaggetje=cadeautjes geven, dobbelsteen=spelletjes, kapstok=naar buiten, penseeltje=schminken, enzovoorts. De verschillende spelletjes kunnen ook worden getekend, dan weten de kinderen wanneer hun favoriete spel aan de beurt is. Een vraagteken; de 'verrassing', is altijd lekker spannend.
  • Een 'landenvlaggen' slinger. Kinderen kleuren vlaggen van allerlei landen op rechthoekige stukken papier. Ze kunnen er ook gekleurde stroken op plakken. 'Echte' landenvlaggen namaken, vinden ze vaak heel leuk, maar ook zelf vlaggen voor de school ontwerpen bijvoorbeeld kan leuk zijn. De smalle kant weer een stukje omvouwen en over de lijn hangen. Vastplakken met plakband of een beetje plaksel.
  • Een cadeautjes slinger. Touwtjes om de cadeautjes knopen en ze aan een lange lijn hangen. De jarige kan zich dan een tijdje verheugen op het uitpakken. Het is ook leuk om lege doosjes in te pakken en díe aan een slinger te hangen; ziet er feestelijk uit. Of voor iedereen een traktatie inpakken en aan het einde van het feest van de slinger te halen.

Taart!

  • Ook een taart kun je 'knutselen'. Koop een paar 'cakes' en snijd er blokjes van. De blokken kunnen op elkaar gemetseld worden met banketbakkersroom, slagroom, of jam. De kinderen kunnen 'huisjes-taartjes' maken, maar ook auto`s, een bloem of een grote letter bijvoorbeeld. Details erop 'schilderen' met gesmolten chocola. Tenslotte versieren met gekleurde hagelslag, aardbeien of druiven.
  • Een 'neptaart' kun je maken van papiermaché. Neem een rond plastic bakje (van salades of iets dergelijks), zet het op de kop en de kinderen kunnen er een laagje papiermaché omheen doen. (krantepapier, of toiletpapier met behangplaksel) Als er later waxine lichtjes op moeten, kun je de aluminium hulsjes er nu alvast indrukken. Bovenop kun je ook 'toefjes' papiermaché maken, of rondjes, die je later als slagroom en vruchtjes kunt beschilderen. Eerst laten drogen, kan één of twee dagen duren en dan verven. Als de verf weer droog is, kun je er ook nog glitters en glimmers opplakken voor een sprookjesachtige taart. Heel leuk om 'poppenverjaardagen' mee te vieren in het speelhuis.
  • Nep gebakjes van gips; maak de gips aan volgens aanwijzingen op de zak en giet het in lege bonbon hulsjes. (plastic bakjes die ín de bonbon doosjes zitten, allerlei vormpjes) Als de gips droog is, druk je de witte 'gebakjes' er zo uit. Mooi verven natuurlijk en, om het helemaal 'echt' te laten lijken, nog even lakken! Gebruik je donkerbruine verf, kun je natuurlijk ook nep-bonbons maken.
  • Een 'groepstaart' maken van klei; neem een gróte bal klei en maak die plat met een deegroller of een plankje, tot het een ronde taartvorm is geworden. De kinderen kunnen er nu met een stomp mes een puntje uit snijden. Met een prikpen kunnen ze hun naam in hun eigen taartpunt krassen. Ze kunnen er nu patronen in maken met kralen, erwten, rijstkorrels enzovoorts. Verder kunnen er met klei sliertjes en balletjes ter versiering worden opgemaakt. Wel goed aansmeren, dat is altijd lastig. Daarna laten drogen, beschilderen en de taartpunt is klaar. Alle stukjes bij elkaar op een grote schaal: een feestelijk groepskunstwerk.

Feestelijke strikken

Twee waaiers vouwen: Een strookje/reepje van zo`n twee centimeter van een vel A4 omvouwen, daarna weer een reepje vouwen (net zo breed) maar nu de andere kant op. Zo doorgaan tot het hele vel een 'harmonica' geworden is. Kan met alle formaten papier. Als je nu één kant van het papier bij elkaar houdt en de andere kant juist open doet, heb je een waaier. De twee 'dichte' kanten van de waaiers met een plakbandje aan elkaar plakken. Nu heb je een feestelijke strik, vooral als je om het platte middengedeelte nog wat crepepapieren stroken hangt. Staat feestelijk op deuren en stoelen en met een elastiekje erom ook in je haar!

Een griezel grabbelton

Verrassingen zijn wel het allerleukst, het gaat vaak niet eens om de cadeautjes. Je kunt zelfs speelgoedjes uit de klas inpakken; als je die dan grabbelt, mag je er de hele week mee spelen bijvoorbeeld! (Wel van te voren afspreken.) Van een doos kunnen kinderen een ' monster' grabbelton knutselen en er later zelf uit grabbelen.
  • Neem een doos die helemaal dichtgevouwen kan worden.
  • Knip een rond gat uit een dichte zijde en plak de rest van de doos goed dicht.
  • Het gat is de bek van een monster; nu mogen de kinderen er een monsterkop bij maken.
  • Grote, enge ogen natuurlijk, veel draadjes wol als haar en de hele doos verder versieren met lapjes stof en gekleurd papier.
  • Uiteindelijk allemaal witte punten knippen en om de bek plakken, naar het midden toe. Dit zijn de tanden!
  • Een heleboel krantenproppen maken en in de monsterbek stoppen.
  • Cadeautjes of traktaties inpakken en ook in de bek doen, even schudden en grabbelen maar.
  • Pas op dat `ie niet bijt!

Een feest-tafelkleed

Op een oud laken kunnen de kinderen met stiften allemaal 'feestelijke' dingen tekenen; ballonnen, slingers, bloemen, enzovoorts. Ze kunnen de tafel ook vast 'dekken' door er placemats op te tekenen, bordjes en bestek en er alvast de namen van de genodigden op te schrijven. Wel kranten onder het laken leggen. Als het kleed na het feest weg mag, zijn gewone stiften prima, maar moet het bewaard worden, heb je textielstiften nodig en moet je het voor gebruik strijken. Dan kan het na afloop gewoon in de wasmachine.

Maak je eigen schmink-ontwerp

Knip 'gezichtsvormen' uit verfpapier en geef de plaats van de ogen met een potloodstipje aan. De kinderen kunnen nu hun eigen gezicht erop tekenen. Daarna kunnen ze met penselen en waterverf een schmink-ontwerp maken. "Hoe zou je graag geschminkt willen worden?" Daarna kunnen de kinderen elkaar met echte schmink beschilderen. Het ontwerp ernaast, zodat iedereen wordt, wat hij graag wil zijn. Met spiegels en het ontwerp, kunnen de kinderen zichzelf ook schminken, maar dat blijft toch wat lastiger.

Lees verder

© 2009 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas bij kleutersSinterklaas bij kleutersSinterklaas komt ook op scholen op bezoek. Voor de kleuters kan dit best wel spannend zijn. Sommige kinderen geloven ech…
23 April: Internationale Kinderfeestdag23 april is een Kinderfeestdag dat oorspronkelijk gevierd wordt in Turkije. Eerst was het een Nationale Kinderfeestdag,…
Kinderfeestjes met laag budgetVoor kinderen is het het belangrijkste feestje van het jaar, hun feestje met vriendjes en vriendinnetjes. Dagen van te v…
De poppenkast: (Grote) Stokpoppen makenDe poppenkast: (Grote) Stokpoppen makenStokpoppen knutselen op de basisschool of op een kinderfeestje; kleuters kunnen ze zelf al maken en hanteren. Het eerste…

Welke naam krijgt de baby?Welke naam krijgt de baby?Welke naam krijgt de baby? De meeste kinderen worden, ook nu nog, vernoemd naar een naast familielid. Maar dit gebruik b…
Maak geen ruzie over de opvoeding, trek één lijnMaak geen ruzie over de opvoeding, trek één lijnAls ouders ruziën over de opvoeding gaat het vaak over tv, snoep, eten of bedtijd. Tenminste… dat lijkt zo. Eigenlijk ga…
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.