Peetoom of peettante vragen en peetoom of peettante worden

Een peetoom en peettante vragen voor een baby die op komst is, komt voort uit een traditie van de Katholieke kerk. Tegenwoordig wordt het ook daar van los van gezien en vragen veel (toekomstige) ouders nog steeds peetooms en peettantes. Hoe vraag je iemand om peetoom of peettante te worden en als je gevraagd hebt: hoe vul je dat in?

Afwegen of je een peetoom en peettante wil voor de op komst zijnde baby

Mede doordat de term peetouders een geloofsachtergrond heeft, besluiten steeds meer (toekomstige) ouders om geen peetouders te kiezen voor de baby die zij verwachten. Peetouders kunnen echter los gezien worden van het geloof en iedereen kan er een eigen invulling aangeven. Door de verschillende invullingen zijn ook verschillende benamingen voor peetouders ontstaan, zoals de verwenoom en verwentante of de snoepoom en snoeptante.

Doordat je het zo in kan vullen als je zelf wilt, kan het toch wel leuk zijn om peetouders te vragen. Voor ieder kind is het toch leuk om extra aandacht te krijgen van de peetouders?! Om een misverstand te voorkomen eerst het volgende: het is tegenwoordig al lang niet meer zo dat een peetoom of peettante echt familie moet zijn en oom of tante moet worden. Je kunt ook goede vrienden vragen om deze “taak” op zich te nemen. Daarnaast wordt er tegenwoordig ook regelmatig voor gekozen om twee peettantes te kiezen of twee peetooms, kortom alles kan zoals jij het wilt!

Spreekt het je helemaal niet aan wat je tot nu toe leest en wat er verder in dit artikel verteld wordt over de mogelijke invulling? Dan kies je er gewoon voor om geen peetouders voor de op komst zijnde baby te vragen!

Hoe vul je het peetouderschap in?

Hoe het peetouderschap ingevuld wordt hangt af van de ouders die in verwachting zijn en van de personen die als peetouders gevraagd worden. Indien er twijfel is, kan het nooit kwaad om elkaar hier vragen over te stellen over wat de verwachtingen zijn. Daarmee kan teleurstelling in een later stadia voorkomen worden.

Als toekomstige ouders heb je een voorstelling bij wat je verwacht van de peetouders, dat komt immers vaak voort uit het feit dat je peetouders vraagt en wie je daar voor vraagt. Is het eigenlijk enkel symbolisch of is het de bedoeling dat de peetouders regelmatig iets leuks gaan doen met het petekind of zijn zij de aangewezen pleegouders mocht de echte ouders iets overkomen? Het zijn allemaal mogelijkheden en zeker wanneer er serieuze verwachtingen zijn moeten beide partijen daar wel van op de hoogte zijn.

Over het algemeen wordt het peetouderschap ingevuld met het geven van net wat grotere cadeautjes met de verjaardag en het spenderen van net iets meer tijd dan met de andere kinderen. Op die manier krijgt het kind sneller een speciaal gevoel bij de peetouders en voelt het zich daar misschien net iets eer thuis dan bij andere familieleden of vrienden.

Het is voor kinderen wel fijn als ze zien dat peetouders het peetouderschap ongeveer gelijk invullen. De peetouders van een kind kunnen partners van elkaar zijn, maar kunnen ook los van elkaar staan en elkaar nauwelijks kennen. Het kan goed zijn om eventuele verschillen in de invulling van het peetouderschap te bespreken, zodat het kind niet door de ene peetouder enorm verwend wordt met cadeautjes en activiteiten en de andere peetouders nauwelijks ziet. Het is natuurlijk niet erg, maar ook dat kan teleurstelling veroorzaken bij de ouders en/of het kind. Ook wanneer peetouders meerdere peetkinderen hebben en die verschillend behandelen, kan dat vervelende emoties te weeg brengen. Hier hoeft men echter niet zorgelijk om te zijn wanneer het peetouderschap gewoon ziet als een kleine extra privilege.

Hoe vraag je een peetoom of peettante en wie vraag je daarvoor?

Voordat je een peetoom of peettante gaat vragen, moet je natuurlijk bedenken wie je wilt vragen. Daarbij is het goed om na te denken welke rol je in gedachten hebt die de peetouders in moeten vullen en wie daar goed bij zou passen. Daarnaast is het goed om stil te staan bij wie het graag zou willen zien en wie misschien verwachten gekozen te worden als peetouders. Dat wil zeker niet zeggen dat je die mensen moet kiezen die het verwachten, maar je kan er wel beter mee om gaan wanneer je besluit om iemand anders te kiezen. Wanneer je bijvoorbeeld weet van je zus dat die verwacht peettante te worden en je wilt toch de zus van je partner kiezen of een goede vriendin, dan is het misschien goed om je zus zelf te vertellen wie peettante wordt en waarom. Op die manier hou je rekening met de gevoelens van de persoon die verwacht en waarschijnlijk gehoopt had peetouder te worden en zo zullen daar wellicht minder gevoelens van jaloezie of teleurstelling opkomen en ruimte geven voor blijdschap over de komst van de baby.

Wanneer je besloten hebt wie je graag als peetouders wilt voor de op komst zijnde baby, komt er een moment om het op een bepaalde manier te vragen. Daarvoor zijn veel verschillende mogelijkheden. Voor het moment kun je er voor kiezen om het tegelijk te vragen met het moment dat je verteld dat er een baby op komst is of je besluit het later te vragen. Verder kun je er dan voor kiezen om beide peetouders samen of apart te kiezen. Wat je het beste kunt kiezen, kun je alleen zelf beslissen en hangt wellicht samen met de manier waarop je het wilt vragen. Je kan de vraag gewoon stellen of je kan het op een speciale manier doen, zoals met een kaart met gedichtje, een briefje of door ze ergens mee naar toe te nemen. Je kan ook gebruik maken van speciale situaties die zich voor doen: feestdagen, verjaardagen of misschien een bruiloft of zwangerschap van de persoon/personen die je als peetouders wilt. Je kan bijvoorbeeld aan een cadeau denken dat een hint geeft (een leuk boekje in die richting) of je geeft een foto van de echo met de vraag: Wil jij mijn peetoom/peettante worden?

Wanneer je daar aan denkt, kun je vast wel iets verzinnen en bedenk je anders het volgende: als peetouder gevraagd worden is voor iedereen een eer en iets om trots op te zijn en dat alleen is al zo leuk dat de manier van vragen eigenlijk niets uitmaakt! Het kan het feit dat je gekozen wordt en peetoom of peettante mag morgen eigenlijk toch niet mooier maken, want het is al zo speciaal!!!

Cadeau-tip

Als peetoom of peettante wil je vaak een speciaal cadeau geven bij de geboorte van het kindje. Dat is vaak lastig, want in eerste instantie denkt iedereen aan kleertjes of tutknuffeltjes. Omdat het vaak een iets duurder cadeautje mag zijn, zou je eens verder na kunnen denken of je een praktische kant mee kan geven aan het cadeau. Een babyfoon is bijvoorbeeld heel nuttig en leuk om te geven. Bewaar dan altijd het bonnetje, zodat het geruild kan worden als ze het zelf al hebben of ze een andere willen. Verder zou je aan een kinder(eet)stoel, een speelkleed of een boxkussen kunnen denken.

Ongedaan maken van het peetouderschap

Er wordt regelmatig gevraagd hoe je het peetouderschap ongedaan kan maken. Dat kan een wens zijn van de ouders van het kind, maar ook van de peetouders. Wanneer de peetouders ook voor de kerk geregistreerd zijn als peetouders, kun je contact opnemen met de kerk om te bespreken of dit formeel geregeld moet worden. Anders is het peetouderschap eenvoudig ongedaan te maken: namelijk door dit uit te spreken naar de andere partij. Er ligt formeel namelijk niets vast bij het aanstellen van peetouders. Als de peetouders bij de notaris vastgelegd zijn als voogd, dan moet je wel contact opnemen met de notaris om dit aan te laten passen.
© 2008 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste sacrament: het Heilig DoopselHet Heilig Doopsel is het eerste sacrament binnen de katholieke kerk. Tevens is het één van de belangrijkste sacramenten…
Kledingmaten en schoenmaten voor baby'sKledingmaten en schoenmaten voor baby'sHet eerste jaar na de geboorte verandert de kledingmaat van een baby regelmatig. De meeste baby's zullen vlak na de gebo…
Ontijdige geboorte: te vroeg geborenOntijdige geboorte: te vroeg geborenOntijdige geboorte of partus immaturus: een geboorte tussen de 16 en 28 weken zwangerschap. Een ontijdige geboorte moet…
Xess Xava Sneijder: biografie (zoon van Yolanthe en Wesley)Xess Xava Sneijder: biografie (zoon van Yolanthe en Wesley)Het heeft een paar jaar op zich laten wachten na het huwelijk van Wesley Sneijder en zijn vrouw Yolanthe Cabau van Kasbe…

Wat na kindermishandeling?Kindermishandeling heeft veel gevolgen voor het kind, maar ook voor de ouder. In dit artikel tips voor slachtoffer en da…
KindermishandelingMishandeling als intergenerationele problematiek. Kindermishandeling ontstaat waar ouders behandeling of ondersteuning n…
Reacties

Xxx, 05-10-2017
Ik heb een vraag op het geboortekaartje is een peetoom en peettante vermeld. Me dochter is nog niet gedoopt. Nu wil ik met de doop haar niet meer als peettante. Omdat ik totaal geen kontakt meer heb. Mag mijn dochter ook gedoopt worden met alleen een peetoom. En hoe ga ik dit oplossen met de peettante waar ik geen kontakt meer mee heb. Omdat de vader en ik uit elkaar zijn. Help voel me zo machteloos naar hoe ik dit aan moet gaan pakken. Reactie infoteur, 10-10-2017
Het geboortekaartje staat officieel los van het echte dopen, dus je kan daar alle kanten mee op. Hoe je het met de peettante van het geboortekaartje oplost is aan jou en hangt af van de situatie. Ik zou het haar in ieder geval laten weten en uitleggen.

Weffers, 03-08-2017
Is het verplicht om wel een peet tante of oom te vragen/hebben voor de doop van je kind, of mag je er ook geen hebben? Omdat in de familie sferen je beter geen kunt vragen. Reactie infoteur, 15-08-2017
Als je je kind laat dopen wordt wel verwacht dat je een peetoom en peettante kiest. Of je die rol groter maakt dan enkel de doop, dat is aan jezelf.

Maria Kooreman, 16-05-2017
Mag je peettante worden alleen als je gedoopt bent en geen communie hebt gedaan bij een protestante kerk? Reactie infoteur, 18-05-2017
Iedereen mag peettante worden, ook als je niet gedoopt bent ofzo.

Patrick Eshuis, 21-09-2016
Als beide ouders iets overkomt ben ik dan als peetoom verantwoordelijk voor de zorg voor de kinderen? Kinderen zijn nu 8 en 16 jaar. Reactie infoteur, 31-10-2016
Nee, dat moet je in een testament vast laten leggen en kunnen andere mensen zijn dan de peetoom en/of peettante.

Chantal, 26-10-2015
Hallo, waar kan ik het aanvragen? We hebben 2 lieve mensen die peetvader en peetmoeder of zoiets willen worden voor ons zoontje van 8 maanden. Reactie infoteur, 27-10-2015
Hallo Chantal,

je hoeft het peetouderschap niet aan te vragen, je kan het zelf benoemen en afspreken met deze mensen. Als je het voor de kerk "officieel" wil maken, gebeurd dat tijdens de doop en geef je dan de namen van de peetouders op.

Baeyens Myriam, 15-10-2015
Geachte,
Heb een vraag: ben gevraagd door mijn neef om meter te zijn voor zijn kindje. Het is gedoopt door Pater Vertseylen, maar de ouders hebben aan mij niks laten weten. Ze hebben wel de peter uitgenodigd. Ik was niet aanwezig bij het doopsel. Nu ben ik al 10 jaar de zogezegde meter.
Wel word ik uitgenodigd op het kind zijn verjaardag en met nieuwjaar leest ze een nieuwjaarsbrief. Voor de rest van het jaar géén contact met het meisje? Ben ik nu de meter of ben ik een geldschieter. Zelf ben ik katholiek… Ook weet ik niet of het kind haar communie heeft gedaan of een lentefeest…
Hoogachtend,
Baeyens Myriam Reactie infoteur, 19-10-2015
Voor hen ben je haar meter. Hoe je dit invult hangt van jezelf af en als het contact zeer beperkt is, zou ik mij dus zeker niet verplicht voelen om de "geldschieter" te spelen.

Marielle, 08-10-2015
In de meeste gevallen zie je twee peetouders. Is het ook mogelijk om 1 peetouder te kiezen volgens het katholieke geloof?
Alvast bedankt voor de reactie. Reactie infoteur, 15-10-2015
Ik durf niet met zekerheid te zeggen of dat volgens het katholieke geloof ook kan, maar volgens mij. Buiten het geloof om kan dat sowieso.

Ard V. Dalen, 09-02-2015
Kan een zusje van 15 jaar peettante worden? Reactie infoteur, 10-02-2015
Ja hoor, leeftijd is geen probleem.

Adrie, 12-12-2014
Wat zijn je plichten als je peetoom bent? Reactie infoteur, 13-12-2014
Officieel: helemaal niets!
Onofficieel is het goed om de verwachtingen wederzijds uit te spreken om misverstanden te voorkomen.

Yvonne, 20-11-2014
Hoe oud moet je zijn om peetoom te worden? Mijn broertje wordt 14 jaar en die wil ik vragen voor peetoom, zou dat mogelijk zijn?

mvg yvonne Reactie infoteur, 20-11-2014
Bij mijn weten is dat zeker mogelijk. Peetoom of peettante is een eretitel, geen officiële titel.

Smits, 17-03-2014
Vraagje: Wij willen voor onze tweede, 2 mannen die geen relatie hebben vragen om de peetouders te worden. Is dit mogelijk met het oog op dopen? Reactie infoteur, 18-03-2014
Geen probleem!

Vraagje, 14-12-2012
Ik vind overal informatie over het worden van een peetoom, maar niet hoe je dit ongedaan kan maken.

Weet iemand dit? Reactie infoteur, 14-12-2012
Als het formeel bij de kerk geregistreerd is, kun je daramee contact opnemen om na te vragen of je het formeel moet regelen dat je geen peetoom of peettante meer wilt worden.

Wanneer het alleen een afspraak is tussen de ouders en peetoom en/of peettante, dan hoef je formeel niets te regelen. Alleen de andere partij te informeren.

Brenda, 23-10-2012
Wij zijn zelf peetoom en tante van het eerste kindje van mijn vriend zijn zus. Nu zijn we in verwachting van ons eerste kindje en willen de zus van mijn vriend nu ook vragen om peettante te worden van ons kindje. Kan dit? Reactie infoteur, 24-10-2012
Ja hoor, dit kan. Dit gebeurd zelfs erg veel!

Cathy, 16-08-2012
Hooi mijn dochter is anderhalf jaar oud! Ik wil haar absoluut niet dopen. Omdat ik vind dat ze later zelf haar geloof moet kiezen. Maar ik zou graag mijn zus en me broertje peetouders willen maken. Kan dat zonder te dopen? En hoe doe ik dat dan? Reactie infoteur, 16-08-2012
Hallo,

dat kan door ze gewoon te vragen als peetoom en peettante en het vanaf dan zelf zo te noemen. Meer houdt het namelijk in de meeste gevallen niet in. Alleen wanneer je er wel voor kiest om het geloof er in te betrekken, dan worden ze bij de doorceremonie betrokken. Maar er zijn dus geen officiële stappen nodig.

Groetjes

Caroline, 07-07-2012
"Peetouders worden vaak als voogd gezien, maar dat moet dan wel apart vastgelegd worden bij de notaris want als peetoom of peettante ben je niet automatisch de voogd voor dat kind." Wanneer de peetouders vastgelegd zijn bij de doping is dit niet voldoende dan voor voogdijschap? Of moet het dan alsnog ook vastgelegd worden? Reactie infoteur, 09-07-2012
Dat moet inderdaad nog vastgelegd worden bij een notaris.

Mamaveronique, 03-07-2012
Hallo ik zit met een probleem. wij hebben nu inmiddels een jaar geen contact meer met onze dochters peetoom ze is nu bijna 4 en wij zouden het gewoon fijn vinden als ze wel gewoon twee peetouders heeft weet iemand hoe ik die peetoom kan ontbinden en een peettante erbij kan vragen?peettante is katholiek Reactie infoteur, 04-07-2012
Hallo,

om dit officieel te regelen zou ik contact met de kerk opnemen. Dat is de enige plek waar het vastgelegd is, als je bij de kerk bent. Anders is het nergens vastgelegd en hoef je het dus ook nergens officieel te wijzigen. Het enige dat je nog moet doen is een nieuwe peettante vragen.

Groetjes

Niet Gelovige Peetoom, 18-12-2011
Volgens de kerk moet 1 van peetouders katholiek zijn.
Zelf ben ik niet aangesloten of volgeling van een geloof.
Ben ik na de scheiding van de peettante nog wel peetoom volgens de kerk?
De peettante is inmiddels ontbonden als peettante, dus het komt er op neer dat het kind alleen nog een niet gelovige peetoom heeft. Hoe zit dit nu? Reactie infoteur, 19-12-2011
Ik kan helaas geen antwoord geven op de vraag. Wellicht kunt u eens bij een kerk bij u in de buurt binnen lopen? Maar belangrijker is wellicht nog waarom u het wilt weten. On-officieel bent u in ieder geval nog de peetoom en wat dat in houdt hangt van u en de ouders van het kind af.

Denise, 18-07-2009
Hallo

Ik wil mijn broer vragen peetoom te worden van ons kindje, hij woont echter in het buitenland en kan niet bij de doop aanwezig zijn, hoe kunnen we dit doen? Reactie infoteur, 18-07-2009
Ik weet zelf niet of het mogelijk is dat hij de doopakte later ondertekend. Om het op papier goed te krijgen, denk ik dat je toch het beste bij het pastoraat langs kunt gaan. Wellicht willen zij meedenken in een oplossing die niet standaard is.

Anita, 09-03-2009
Moet je gelovig zijn om peettant te worden als de ouders wel gelovig zijn? Of kun je dat gewoon zijn zonder dat je naar de kerk gaat, en is het zo als de ouders komen te overlijden is het dan net zoiets als voogd ouders voor het kind. Reactie infoteur, 10-03-2009
Als de ouders het geen probleem vinden, hoef je niet gelovig te zijn om peettante te worden. Het peetoudersschap wordt eigenlijk ingevuld door de verwachtingen van de ouders: als ze jou vragen weten ze dat je niet gelovig bent en als ze het belangrijk vinden dat je ook naar de kerk gaat, zullen ze dat ter sprake moeten brengen.
Peetouders worden vaak als voogd gezien, maar dat moet dan wel apatr vastgelegd worden bij de notaris want als peetoom of peettante ben je niet automatisch de voogd voor dat kind.

Gerard, 18-02-2009
Wie weet er hoeveel peetantes en peetooms een kindje mag hebben wand ik zit namelijk mte denken om mijn pas geboren dochtertje 2 peetantes te vragen en 1 peetoom wie weet er of dat mag of niet

mvg gerard Reactie infoteur, 19-02-2009
Voor de katholieke kerk kan dat volgens mij niet. Maar onofficiëel natuurlijk wel.

Lesa, 02-01-2009
Kan ik ook een andere peetoom voor mijn dochter nemen.
Waar moet ik zijn, om de huidige peetoom te laten ontbinden?
De peetoom die ze nu heeft is namelijk verslaafd aan hard-drugs. We hebben al jaren geen contact meer met hem. Reactie infoteur, 02-01-2009
Alleen wanneer een kind gedoopt is, zijn de peetouders vastgelegd (op de doopacte). Wanneer je kind niet gedoopt is, maar je hebt toch peetouders gekozen dan is dit nergens vastgelegd en kan je er dus makkelijk voor kiezen om een andere peetoom of peettante te kiezen. Dat is gewoon een mondelinge afspraak die je dan moet maken.

Of peetouders ook gewijzigd kunnen worden, wanneer een kind wel gedoopt is, weet ik (nog) niet. Natuurlijk kun je in ieder geval voor de praktijk mondeling afspreken dat een ander peetoom wordt, maar of dit ook op de doopakte gewijzigd kan worden weet ik helaas (nog) niet.

Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.