Kindertraktaties, waar moet je op letten
Een verjaardag is natuurlijk een groot feest voor kinderen, zeker als je dan ook nog eens op school mag uitdelen. Toch is het voor ouders vaak moeilijk om een leuke en passende traktatie te verzinnen waar ook de jarige blij mee is. In dit artikel treft u een aantal algemene tips aan voor het maken van traktaties.
Traktaties maken
Het maken van traktaties kan behoorlijk wat van uw tijd in beslag nemen, tijd die u niet altijd heeft. Het is daarom goed u zich van tevoren af te vragen wanneer u hoeveel tijd kunt besteden aan de traktatie van uw kind. Indien u al weet dat u op de morgen van het uitdelen niet al te veel tijd heeft om het nodige programma af te draaien is het misschien handig voor een traktatie te kiezen waar u op de grote dag zelf geen aandacht meer aan hoeft te besteden, niet elke traktatie kunt u de avond van tevoren helemaal afmaken!
Indien de traktatie niet helemaal af te krijgen is op de avond voor het uitdelen kunt u wellicht wel een deel van de werkzaamheden alvast uitvoeren waardoor u ze op de ochtend zelf alleen nog maar in elkaar hoeft te zetten. Denk er in dat geval om dat u de voorbereidingen zo goed mogelijk bewaart in bijvoorbeeld afgesloten dozen zodat bacteriën geen kans krijgen.
Mocht u echt iets willen maken dat koel bewaart moet worden overleg dan van tevoren even met de school of zij ruimte hebben om de traktatie gekoeld te bewaren. Is dit niet het geval dan kunt u de traktatie altijd nog in de loop van de dag tegen de tijd van het uitdelen langs brengen.
Informeer op de school
Belangrijk is het van tevoren te informeren op school of hetgeen u wilt ook daadwerkelijk tot de mogelijkheden behoort. Het is een leuk idee om in de zomer op ijs te trakteren maar als de school hier niet aan mee wenst te werken dan heeft u een klein probleem. Bovendien krijgt u op deze manier snel te horen of er bepaalde zaken zijn waarmee u rekening mee moet houden, bijvoorbeeld een kind in de klas dat bepaalde voedingsstoffen niet verdraagt. Op deze manier voorkomt u teleurstellingen.
Wel of geen snoep
Uiteraard zijn ook scholen, zeker in de tegenwoordige gezondheidshype, extra geënt op gezonde traktaties. Vele ouders zullen uit ervaring wel weten dat al te gezonde traktaties niet altijd door alle kinderen in dank worden afgenomen. Bovendien zullen zelfs gezonde snacks de gebitten van kinderen aantasten, ook bij hartige happen. Daarbij wordt er niet altijd bij stilgestaan dat deze gezonde happen als bijvoorbeeld noten jonge kinderen letterlijk het foute keelgat in kunnen schieten. Bij voedingsstoffen die zoetstoffen bevatten loop je weer het risico dat sommige kinderen hierop een “slechte”reactie vertonen. Daarnaast ontstaat in gemengde klassen van tegenwoordig vaak het probleem dat bepaalde kinderen bepaalde voedingsmiddelen niet tot zich mogen nemen (u kunt hiernaar vragen bij de leerkracht !) Als ouder zijn er dus vele afwegingen waarmee u rekening moet houden. Soms is snoep eenvoudig weg een gulden middenweg.
Kies iets dat bij je kind past
Een beetje een open deur maar door al het zoeken wordt het soms wel eens over het hoofd gezien. Kies een paar opties en bespreek met je kind wat hij/zij het liefste zou uitdelen. Op deze manier kun je wel enigszins sturen en is je kind ook blij
Het vervoer
Soms is het geen enkel probleem om een leuke traktatie te verzinnen of uit te kiezen. Houdt er echter wel rekening mee dat de traktatie ook moet kunnen worden meegenomen naar school (heeft u de beschikking over een auto of alleen de fiets) en dat uw kind deze ook nog moet kunnen uitdelen. Grote en zware traktaties vallen dan meestal al snel af.
Kant-en-Klare traktaties
Soms is het als (werkende) ouder gewoonweg niet klaar te spelen een geweldige traktatie te produceren voor uw kind, ondanks alle tips en trucs. In dat geval kunt u zich er altijd nog op een goede manier vanaf maken door een kant-en-klare traktatie te bestellen. Op Internet zijn vele voorbeelden te vinden van bedrijven die zich bezighouden met het aanleveren van traktaties in alle mogelijke vormen en smaken.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen