Baby-bespaartips: hoe kom ik aan goedkope babykleertjes?

Baby-bespaartips: hoe kom ik aan goedkope babykleertjes? Babykleertjes komen in vele soorten en maten voor en in vele prijsklassen. Natuurlijk is het verleidelijk om superschattige merkkledij in de duurste categorieën te kopen, maar slimmer is het om goedkope babykleertjes in te slaan. Je baby groeit namelijk zo uit de kleinste maatjes 50 en 56. Als je zuigeling deze kleertjes vier weken kan dragen, is het al veel. Je kleintje groeit volop in het eerste jaar. Na ongeveer jaar een dragen ze gemiddeld al kleertjes in maat 86! Het eerste jaar heb je dan ook gigantisch veel kleren nodig: rompers, jasjes, boxpakjes, broekjes, vestjes, truitjes, shirtjes, sokjes en mutsjes. Hoe kun je daarop nu bezuinigen?

Kiezen van babykleertjes

Een baby heeft nog geen mening. Het maakt je kleintje nog helemaal niets uit of je hem of haar dure of goedkope babykleertjes aantrekt. Het belangrijkste is dat de kleding comfortabel zit en dat je baby is gekleed naar het seizoen. Dus niet te warm of te koud.

Pesten

Baby’s en peuters kijken nog niet wat hun leeftijdsgenootjes aan hebben en hoeven dus zeker niet gekleed te worden naar de laatste mode. Ze zullen met hun kleding zeker niet worden gepest. Ook kunnen goedkope babykleertjes er ook leuk uitzien. Er is niets mis met het kopen van duurdere kledij, maar je kunt er ook makkelijk op bezuinigen. Daardoor houd je geld over en dat is natuurlijk nooit verkeerd.

Gratis babykleertjes

Een eerste mogelijkheid om te bezuinigen op babykleertjes is door rompers, truitjes, broekjes en andere benodigdheden cadeau te vragen. Vraag kraamvisite om kleding in verschillende maten. Als er om tips wordt gevraagd, kun je altijd een lijstje verstrekken met zaken die je nog kunt gebruiken. Vermeld daarbij gelijk de juiste maat, dan weet je zeker dat een kledingstuk nog gaat passen!

Rondvragen

Een andere mogelijkheid om aan gratis kleertjes te komen is door in je omgeving rond te vragen. Ken je mensen met kinderen die allang uit de babytijd zijn? Vraag eens of zij nog kleding op zolder hebben staan. Grote kans dat er kratten vol schattige waar tevoorschijn komt!

Babykleding is lang niet aan de laatste mode onderhevig. Truitjes en shirtjes met bijvoorbeeld afbeeldingen van dieren, grappige teksten of Disney-figuren kunnen na een paar jaar zeker nog een ronde mee. Doe de kleertjes eerst in het wasmachine. Dan is de muffe zolderlucht eruit en kan je baby er weer fris tegenaan.

Goedkope babykleertjes shoppen

Winkelen bij discounters

In textielsupers als Zeeman en Wibra, supermarkten als Action en Lidl en andere budgetzaken vind je zeker goedkope babykleertjes. Voor een paar euro shop je daar een hele garderobe bij elkaar voor je baby. Bij grote textielsupers is de keus vaak het grootste. Ook in de bakken van discountsupermarkten vind je leuke kleertjes voor weinig geld.

Winkelen met cadeaubonnen

De meeste ouders met een pasgeboren baby ontvangen veel cadeaubonnen. Een gemakkelijk cadeau waarbij de jonge mama’s en papa’s zelf iets nuttig kunnen kopen. Vaak belanden deze bonnen ongebruikt in een la. Zonde! Je kunt ze natuurlijk ook gebruiken om babykleertjes te scoren. Heb je bijvoorbeeld een bon gekregen van de Hema of babyspeciaalzaak Prénatal? Dan kun je met je cadeaubon bijvoorbeeld dat leuke jurkje of zwembroekje afrekenen!

Shoppen in de uitverkoop

Wie graag naar de stad gaat, kan voor goedkope babykleertjes het beste toeslaan rond eind juli en januari. Dan is het uitverkoop. Eindelijk kun je dan eens een keer redelijk goedkoop winkelen in de duurdere babyspeciaalzaken. Seizoenskleren kun je alvast voor het jaar daarop kopen. Let er dan wel op welke maat je kindje dan ongeveer heeft:

Maattabel

  • 0-2 maanden: 50-56
  • 2-4 maanden: 62
  • 4-6 maanden: 68
  • 6-9 maanden: 74
  • 9-12 maanden: 80
  • 1-1,5 jaar: 86
  • 1,5-2 jaar: 92-98

Tweedehands babykleding

Babykleertjes worden meestal niet vaak gedragen. De kleintjes groeien zo uit de kleinste maatjes. Goedkope babykleertjes vind je dan ook makkelijk tweedehands.

Online handelplaatsen

Vaak wordt op lokale Facebook-handelplaatsen en sites als Marktplaats kleding aangeboden. Dat gebeurt vaak in grote kledingpakketten in verschillende maten. Dan ben je voor een paar tientjes in één keer klaar. Wil je graag merkkleren voor je kleintje? Ook die vind je tweedehands heel goedkoop.

Kringloopwinkels

Nederland telt zo’n 150 kringloopwinkels. In deze shops vind je ook goedkope babykleertjes. Heel wat mensen brengen hun afgedragen babygarderobe naar de kringloop. Deze winkels bieden de kleertjes dan voor hooguit een paar euro aan. Het is vaak druk in de kringloopwinkels. Het loont om dan vroeg in de ochtend te gaan, zodat je nog veel keus hebt.

Rommelmarkten

Heel wat mensen doen hun babykleertjes van de hand op rommelmarkten. Als je er voor zorgt dat je er als één van de eersten bent, heb je de eerste keus en vind je de leukste truitjes, broekjes en jurkjes tegen superlage prijzen.

Shoppen op Koningsdag

Ook op Koningsdag kom je op deze manier aan goedkope babykleertjes. Op de vrijmarkten in je buurt vind je ongetwijfeld leuke aanwinsten om in de kast van je kleintje te hangen. Koop gerust alvast een maatje groter, je baby groeit er toch wel in. Let er natuurlijk wel op dat de kleding bij het seizoen past.

Het kopen van schoentjes

Je baby heeft geen schoentjes nodig, zolang hij of zij nog niet loopt. De superkleine schoentjes zien er schattig uit, maar worden doorgaans nooit aangedaan. Je kleintje heeft ze de eerste maanden nog niet nodig.

Leren slofjes

Wat wel nuttig is, zijn leren slofjes. Waar sokjes makkelijk zijn uit te trekken, blijven slofjes gewoon aan. Slofjes zijn te koop in verschillende prijscategorieën. Ook tweedehands zijn ze prima mits ze niet zijn doorgesleten.

Overgaan op schoentjes

Koop pas schoenen voor je baby als hij/zij gaat staan en lopen. Let er daarbij op dat de hiel van de schoen sterk is en dat de schoen breed is. Babyschoenen kun je beter niet tweedehands kopen. Om te besparen kun je je baby verschillende schoentjes laten testen in de uitverkoop bij de lokale schoenenwinkel of door verschillende sets bij een webshop te bestellen. De beste én de goedkoopste schoenen houd je natuurlijk.

Wat je vooral niet hoeft te kopen

Bezuinigen op babykleertjes kun je ook door overbodige kledingstukken niet te kopen. Wat heb je zeker niet nodig?

Truien en vesten met capuchons

Truitjes met capuchons zijn niet handig in de eerste maanden. Je baby ligt het grootste gedeelte van de dag op de rug.

Spijkerbroeken

Spijkerbroeken zien er leuk uit, maar zijn niet babyproof. Ze zitten niet lekker door de stugge stof en de ritsen.

Pyjama’s

Pyjama’s zijn de eerste maanden overbodig. Baby’s dragen alleen zachte kledingstukken. Daar kun je ze prima in laten slapen. Zeker als je net een nieuw truitje hebt aangedaan als je baby weer eens heeft gespuugd.

Petten en hoedjes

Petten en hoedjes blijven doorgaans niet zitten en vallen constant van het babyhoofd af. Schijnt de zon volop? Beter is een zonneklep die je kunt vastknopen en zo goed op het babyhoofdje blijft zitten.
© 2018 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op babykleertjesBabykleren vormen voor jonge ouders een flinke kostenpost. Je hebt een hele stapel kleren voor je baby nodig en binnen e…
Babykleding kopenBabykleding kopenVoor sommigen is het kopen van babykleding voor de kleine baby een van de meest favoriete bezigheden. Anderen gruwelen a…
Maattabellen voor babykleertjes en kinderkledingAls je online kinderkleding gaat kopen dan is het handig om de kleding- en schoenmaten voor baby's, peuters, kleuters en…
Babykleertjes wassen, drogen en strijkenBabykleertjes wassen, drogen en strijkenWaarom moet je nieuwe babykleertjes wassen voordat je ze aantrekt bij je kindje? Welke soorten wasmiddel kun je het best…

Je kind dragen in een draagzak: verschillende soortenJe kind dragen in een draagzak: verschillende soortenEropuit trekken met je kindje is eenvoudig en aangenaam wanneer je een draagzak gebruikt en biedt veel voordelen. De all…
Zwangerschap: babyshower, gender reveal party en kraamfeestZwangerschap: babyshower, gender reveal party en kraamfeestWe kunnen wel stellen dat anno 2018 de zwangerschap van een vrouw en de geboorte van een baby goed worden gevierd. Net a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fashionkids, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • Bronnen op 21 mei 2018:
  • Eigen ervaring
  • https://www.oudersvannu.nl/forums/onderwerp/1745004-babyuitzet-kleding-maat-50-en-56/
  • https://mamasopinternet.nl/goedkope-babykleding-scoren/
  • https://wijalamama.nl/9-dingen-die-ze-je-niet-vertellen-over-babykleertjes/
  • Het Baby Budget Boek, auteur Martine de Vente, uitgeverij BZZTôH, pagina 89-94
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.