Opvang regelen bij een kinderdagverblijf

Opvang regelen bij een kinderdagverblijf Als je een kindje hebt gekregen en beide ouders weer aan het werk gaan zal er opvang voor de kleine moeten worden geregeld. Een kinderdagverblijf is hier een van de voornaamste vormen in en biedt dagelijkse opvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Bij meerdere opvanglocaties in de omgeving kunnen er onderling meerdere verschillen aanwezig zijn. Welke is nu de beste en hoe regel je dat je kindje daar naartoe kan? Hoeveel kost het? En waar moet je op letten? Een kinderdagverblijf kiezen voor je kindje doe je niet even zomaar. Je wilt natuurlijk dat er goed voor je kleintje gezorgd wordt en dat het een fijne en veilige plek is. Maar hoe kom je er nu achter of een kinderdagverblijf aan jouw wensen voldoet en je er straks met een goed gevoel je kind kan achterlaten? Door stap voor stap te werk te gaan en het aanbod te filteren op eerst de praktische zaken en vervolgens de details krijg je uiteindelijk een overzicht van de best passende locaties.

Stappenplan kinderdagverblijf regelen

 • Begin op tijd, je kan al gaan rondkijken tijdens je zwangerschap.
 • Kijk in de directe omgeving of langs de route naar werk voor opvangadressen om het praktisch te houden.
 • Kijk naar de openingstijden en of deze aansluiten op je werktijden.
 • Ga na welke pakketten opvang ze aanbieden. Vaak kun je uit verschillende pakketten kiezen zoals flexibele opvang, opvang inclusief de vakantieweken of juist zonder.
 • Bel en ga na of er nog plek is voor je kindje.
 • Maak een afspraak voor een rondleiding en proef de sfeer.
 • Lees het pedagogisch werkplan, hierin staat onder andere uitgebreid beschreven wat hun beleid is qua eten en traktaties, medicijnen toedienen, eventuele uitstapjes verzorgen en hoe ze met de kinderen omgaan als ze ziek zijn bijvoorbeeld.
 • Schrijf je kindje in op het kinderdagverblijf van je keuze via een inschrijfformulier en teken het vervolgens aangeboden contract als alle gegevens kloppen.
 • Hierna volgt vaak een intakegesprek waarin jullie en de medewerkers van het kinderdagverblijf elkaar wat beter leren kennen. In dit gesprek bespreek je bijvoorbeeld hoe je kindje het best getroost kan worden, eventuele slaapgewoontes en hoeveel flesjes babymelk deze per dag krijgt.
 • Maak afspraken voor eventuele wendagen. Vlak voordat je kindje hele dagen naar de opvang gaat is er vaak de mogelijkheid om een of twee wenmomenten van een paar uurtjes af te spreken.
 • Vraag kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst.

Kiezen tussen kinderdagverblijven

Er zijn misschien meerdere opvanglocaties in je omgeving waar plek is voor je kind. Om beter een keuze te kunnen maken voor een kinderdagverblijf zijn er een aantal punten om over na te denken.

Verticale en horizontale groepen

Sommige kinderdagverblijven werken met horizontale groepen waarbij kinderen van dezelfde leedtijd bij elkaar worden geplaatst. De verzorging en ontwikkelingsbehoeftes van alle kinderen zitten op hetzelfde niveau en hierdoor kunnen de medewerkers hier goed op in spelen. Bij het bereiken van een bepaalde leeftijd stromen ze door naar de volgende groep.

Bij een verticale groep worden alle kinderen tussen de 0 en 4 jaar samen geplaatst. Je krijgt hierdoor een vergelijking met een thuissituatie waarbij er broertjes en zusjes van verschillende leeftijden met elkaar om leren gaan. Bedenk goed welke vorm van opvang je het meest aanspreekt.

Veiligheid

Natuurlijk wil je ook dat de locatie veilig is voor je kindje. Ga na welke maatregelingen er zijn genomen om dit te waarborgen. Worden er brandoefeningen gehouden? Zijn de stopcontacten veilig gemaakt en zijn er nooduitgangen aanwezig? Hoe kom je het pand binnen? Kan iedereen zomaar binnen lopen of is de ingang beveiligd met een codeslot? Bekijk ook het protocol voor als iemand anders dan jijzelf je kindje komt ophalen.

Activiteiten en extra’s

Spelen en creatief bezig zijn is goed voor de ontwikkeling van je kindje. Ga na wat voor activiteiten het kinderdagverblijf met de kinderen onderneemt. Is er een leuk buitenverblijf en maken ze hier zoveel mogelijk gebruik van? Mogen ze zich af en toe lekker creatief uitleven met vingerverf? Kijk of er extra aandacht aan aankomende feestdagen of seizoenen wordt gegeven. Op die manier wordt de kinderen hun aandacht geprikkeld en zijn ze bezig met wat er in de maatschappij speelt. Sommige kinderdagverblijven bieden ook een extra service zoals een kinderkapper die eens in de zoveel weken langskomt. Deze zaken kunnen net dat ene verschil maken in je uiteindelijke keuze.

Hoe weet je of het wel allemaal in orde is?

Ieder jaar krijgen kinderopvanglocaties een onaangekondigde inspectie door de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). De inspecteur controleert of de kwaliteit voldoet aan de landelijk gestelde kwaliteitseisen. De inspectierapporten zijn openbaar en moeten verplicht door de kinderopvang op hun website worden geplaatst. Deze kun je van alle voorgaande jaren dus terugvinden en inzien via de site van het betreffende kinderdagverblijf.

Kosten kinderopvang en toeslag regelen

Gemiddeld betaal je voor opvang rond de € 7,- per uur (in 2016). Voor twee of drie dagen opvang per week betaal je dan maandelijks al snel honderden euro’s. Gelukkig kun je via de Belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen. Dit is een maandelijkse financiële tegemoetkoming in de opvangkosten. Zo hou je tenminste nog wat over van je hard verdiende salaris en werk je niet voor niets. Vraag de toeslag wel aan binnen drie maanden nadat de opvang is begonnen anders loop je het geld voor die periode mis.

Hoeveel toeslag krijg ik?

Hoeveel toeslag je krijgt hangt af van je gezamenlijk inkomen, het aantal kinderen en de opvangsoort zelf. Voor een kinderdagverblijf is het maximum uurtarief waarover de toeslag wordt berekend vastgesteld op € 6,89 per uur (in 2016) voor een maximum van 230 uur per maand. Als de locatie dus bijvoorbeeld € 7,- per uur rekent krijg je over het verschil van € 0,11 per uur geen toeslag.

De toeslag wordt gegeven op basis van de werkuren van de ouder die het minst werkt. Deze uren worden vermenigvuldigd met 140% om rekening te houden met extra tijd van pauzes en reistijd en over die uren wordt een percentage berekend en uitgekeerd. Gemiddeld krijg je in 2016 bij een (gezamenlijk) inkomen van € 20,000,- per jaar een toeslag van 92%. Bij € 40.000,- is dit zo'n 80%, bij € 60.000,- krijg je 67%, bij € 100.000,- krijg je 30% en bij € 177.000,- en hoger is het toeslagpercentage 23,8%. Op de site van de rijksoverheid kun je een overzicht zien met alle inkomens en het bijbehorende percentage toeslag.

Door via de site van de Belastingdienst het toeslagformulier in te vullen krijg je aan het einde hiervan een overzicht te zien met het maandelijks te ontvangen bedrag zodat je meteen weet waar je financieel aan toe bent. Als alle gegevens door de Belastingdienst zijn gecontroleerd en kloppen krijg je vervolgens elke maand op de 20ste (of de eerstvolgende werkdag als het in het weekend valt) het geld gestort.

Naheffing

Bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag moet je het gezamenlijk inkomen voor dat hele jaar opgeven. Dat kan echter lastig zijn als je wisselende inkomsten hebt. Maak in dat geval dan zo goed mogelijk een schatting. Mocht je tijdens het jaar echter doorkrijgen dat het meer of minder zal zijn dan kun je dit als een wijziging nog doorgeven. Als het jaar voorbij is wordt berekend of het opgegeven inkomen klopte. Heb je meer of minder verdiend dan dat je had opgegeven dan wordt dit nog verrekend.

En wat gebeurt er als ik werkeloos wordt?

Mocht je onverhoopt werkeloos worden dan verandert het inkomen. Geef de situatie dan zo snel mogelijk aan de Belastingdienst door met het aangepaste inkomen. Mocht je hetzelfde jaar weer werk vinden dan kunt je de inkomensverwachting zodanig weer aanpassen. Ben je werkeloos geworden maar wil je nog wel je kindje naar het kinderdagverblijf laten gaan dan krijg je nog voor zes maanden dezelfde toeslag zoals voorheen. Daarna zijn alle kosten voor jezelf.

Lees verder

© 2016 - 2024 Merrymagic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderopvang: kies je een kinderdagverblijf of een gastouderAls je als moeder en/of vader werkt en de kinderen graag naar de opvang wil brengen dan kun je in Nederland kiezen uit m…
Kinderopvangtoeslag 2019: kinderopvangtoeslagtabel 2019Kinderopvangtoeslag 2019: kinderopvangtoeslagtabel 2019De inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag 2019 stijgt ten opzichte van 2018. Er is extra geld beschikbaar. Waarop hebt…
Pedagogisch werkAls Pedagogisch werker ben je werkzaam op de kinderopvang, basisschool of jeugdzorg. Je werkt dan in de sector sociaal a…

Tips voor ouders: Hoe leer je je kind goed omgaan met geldTips voor ouders: Hoe leer je je kind goed omgaan met geldAls ouder wil je je kind een zo goed mogelijke start meegeven tijdens de opvoeding. Jij bepaalt immers voor een deel hoe…
De ontwikkeling van het adolescente breinDe ontwikkeling van het adolescente breinWe weten nog steeds niet heel veel over het brein, maar met hetgeen we wel weten kunnen we ons voordeel doen. Wat is er…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hpgruesen, Pixabay
 • http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/kinderopvangtoeslag/ (bezocht 13 juli 2016)
 • http://www.kinderopvang-burgemeestersweenslaan.nl/over-ons/ons-aanbod/?Service=KDV#kdv-tarieven (bezocht 13 juli 2016)
 • http://www.ondernemersplein.nl/regel/ggd-inspectie-kinderopvang/ (bezocht 13 juli 2016)
 • http://www.oudersvannu.nl/experts/leonie-heutz/kinderdagverblijf-kiezen-voor-je-baby/ (bezocht 13 juli 2016)
 • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kinderopvangtoeslag/vraag-en-antwoord/hoeveel-kinderopvangtoeslag-krijg-ik (bezocht 14 juli 2016)
Merrymagic (20 artikelen)
Laatste update: 25-07-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.