Voorkeur vader of moeder

Voorkeur vader of moeder Nee mama, jij niet! Papa moet het doen. Heeft jouw kind een voorkeur voor één van zijn/haar ouders? Het kan in gelijke gevallen zowel de vader als de moeder zijn die afwijzend wordt behandeld. Als afgewezen ouder sta je machteloos aan de zijlijn toe te kijken. Het maakt dat je je verschrikkelijk voelt. Gelukkig is er goed nieuws. Maak je er niet té druk om: het is vaak namelijk maar een fase! Toch is het akelig voor de afgewezen ouder. Het kan zelfs leiden tot spanningen tussen de ouders. De afgewezen ouder kan de ander bijvoorbeeld gaan verwijten dat hij of zij het kind teveel verwent. Door dat te doen maak je de situatie natuurlijk alleen maar erger. Maar wat kun je dan wél doen?

Waarom heeft mijn kind een voorkeur?

De voorkeur kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de ene ouder meer aanwezig is dan de ander. Hierdoor is het kind gewend geraakt aan de zorg die hij/zij krijgt van die ene ouder. Maar het kan ook andersom werken. Als één van de ouders veel afwezig is kan dit er ook voor zorgen dat jouw kind zich juist helemaal op die ouder richt. Hij/zij wil dan juist minder weten van de ouder die het meeste voor hem/haar zorgt. Hiermee laat het kind merken dat het de afwezige ouder heeft gemist.

Daarnaast kan er sprake zijn van een verschil in opvoeding. Beide ouders hebben hun eigen manier van opvoeding. Hierdoor kan een situatie ontstaan die ervoor zorgt dat het kind meer naar een van de ouders toetrekt. Stel dat het kind bij de ene ouder meer mag dan bij de ander, zal het meer naar de ene ouder toetrekken. Het kan ook zijn dat een kind door het verschil in opvoeding zich meer geborgen voelt bij een van de ouders.

Een andere oorzaak kan het botsen van karakters zijn. Als het kind een heel verschillend karakter heeft van dat van de ene ouder, zal het meer naar de andere ouder toe kunnen trekken. Ook hier is het tegenovergestelde weer mogelijk. Als het karakter van de ene ouder heel erg lijkt op dat van het kind kan dit zorgen voor botsingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan driftigheid. Als zowel het kind als de ouder snel driftig worden zal dit snel voor botsingen kunnen zorgen.

Hoe ga ik daarmee om?

Het is belangrijk dat de ouders er geen groot punt van maken. Maak samen afspraken over hoe jullie omgaan met de voorkeur. Als het kind meer naar de andere ouder toetrekt en bijvoorbeeld niet wil dat je hem/haar aankleedt, zeg dan bijvoorbeeld 'Nee, mama is even druk met iets anders. Papa gaat jou nu naar bed brengen'. Ga het echter niet teveel forceren. Als het kind blijft weigeren, neem dan wat afstand.

Als je eigen kind je afwijst doet dat pijn. Laat dit niet teveel merken aan het kind. Hij/zij zal dit kunnen zien als machtsmiddel. Het is ook niet zo dat je moet doen alsof het je niets doet. Zeg bijvoorbeeld dat je het jammer vindt dat je hem/haar niet mag voorlezen.

Kijk de kunst af bij de ouder waar het kind voorkeur voor heeft. Wat doet de andere ouder anders dan jij doet? Bijvoorbeeld de manier van aankleden of een ritueeltje voor het slapen gaan. Of probeer juist een eigen manier te vinden om aansluiting te krijgen met je kind. Het kind raakt er zo aan gewend dat papa de dingen anders doet dan mama en andersom. Op deze manier kan de band met het kind worden versterkt.
© 2016 - 2024 Chapet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
8 papa-tips voor een sterke band met je baby8 papa-tips voor een sterke band met je babyEen nieuw wonder in huis brengt toch wat stress met zich mee en organisatorisch verandert er heel wat voor je gezin. Ste…
Hoe noemt je kind jouw nieuwe partner?Hoe noemt je kind jouw nieuwe partner?Na een verbroken relatie blijf je soms achter met je kinderen, of je hebt een bezoekregeling met je kinderen. Vroeg of l…
KinderchampagneKinderchampagneBijna Oud en Nieuw. De traditie eist een glas champagne als de klok twaalven slaat. Iedere ouder met jonge kinderen weet…
Papa of mama vaak en lang van huis? Maak een aftelkalender!Papa of mama vaak en lang van huis? Maak een aftelkalender!Bij beroepen als zeeman, militair of marinier ben je vaak lang van huis. Als er dan kinderen in het spel zijn kan dat so…

De Duggars: het gezin van Jim Bob en MichelleDe Duggars: het gezin van Jim Bob en MichelleDe Duggars zijn een Amerikaans gezin met negentien kinderen van wie alle namen beginnen met een J. Ze zijn bekend vanweg…
Bewust alleenstaande moederBewust alleenstaande moederJe vindt je droomprins, gaat trouwen en dan krijg je kinderen. Dit is het traditionele beeld dat veel mensen hebben bij…
Bronnen en referenties
  • http://www.opvoedadvies.nl/voorkeur.htm
  • http://wij.nl/kind-info-groei-ontwikkeling/artikel/voorkeur-voor-een-ouder01
Chapet (5 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.