Een kraamfeest of babyborrel organiseren

Een kraamfeest of babyborrel organiseren Heel wat ouders organiseren voor de geboorte van hun kleine spruit een babyborrel. In Nederland spreekt men van een kraamfeest. Een kraamfeest is een leuk feestje, waar familie, vrienden, buren en collega’s voor worden uitgenodigd om te toasten op de geboorte van een baby. Het kraamfeest of de babyborrel wordt al aangekondigd op het geboortekaartje. Een babyborrel organiseren is geen eenvoudige klus. Je moet immers rekening houden met heel wat zaken, zoals het vastleggen van een locatie en datum, hapjes, dranken, versiering, geschenkjes, enzovoort. Heel vaak wordt een babyborrel dezelfde dag van het doopfeest georganiseerd.
Een babyborrel is een feest voor jong en oud / Bron: 969821, PixabayEen babyborrel is een feest voor jong en oud / Bron: 969821, Pixabay

Babyborrel in België, kraamfeest in Nederland

Heel wat ouders opteren ervoor om net na de geboorte het even wat rustiger te houden. Ze kiezen er dan voor om een babyborrel te organiseren, zodat er thuis minder bezoek ontvangen moet worden. Bezoek ontvangen is doorgaans heel vermoeiend na de bevalling. Indien er een babyborrel komt, dan wordt hiervan al melding gemaakt op het geboortekaartje. In België is een babyborrel meestal een feest met aperitief, gevolgd door zoete en hartige hapjes en een keuze uit allerlei dranken. In Nederland worden gasten uitgenodigd op een zaterdag of zondag om beschuit met muisjes te eten. De traditie van een babyborrel of kraamfeest wil ook dat de gasten cadeautjes voor de baby aan de ouders afgeven. Het vervolg van dit artikel spitst zich toe over de organisatie van een babyborrel, volgens Belgisch concept.

Voorbereiding vóór de geboorte

Locatie en datum vastleggen

Het is belangrijk om een datum en een locatie te kiezen voor de babyborrel. Check met de meter en peter of zij er zeker kunnen bijzijn. Daarnaast kan je ook even polsen bij de rest van de familie of zij beschikbaar zijn op die dag. Ook de locatie van je babyborrel moet je uitkiezen. Je kan op zoek gaan naar een zaaltje, of je kan het gewoon bij je thuis organiseren. Wees er tijdig bij wanneer je de babyborrel organiseert op een andere locatie. De datums van een zaaltje kunnen immers snel ingenomen zijn.

De (eventuele) doopviering

Indien je - voorafgaand aan de babyborrel - je kindje laat dopen, dan dien je allerlei papierwerk in te vullen, zoals de aanvraag van de doop bij de priester. Indien de doopviering en de babyborrel niet kunnen samenvallen, dan kan je eventueel het feestje vroeger of later geven.

Uitnodiging

Eenmaal het geslacht van de baby geweten is, kunnen jullie als koppel nadenken over een naam en het geboortekaartje. Bij het geboortekaartje wordt heel vaak een extra kaartje bijgevoegd als uitnodiging voor de babyborrel. Laat via dat kaartje je gegevens (telefoonnummer mama, papa en e-mailadres) achter en vraag aan je gasten of ze willen bevestigen of ze al dan niet aanwezig zullen zijn. Op deze manier weet je perfect hoeveel hapjes en drank je moet voorzien.

Taken na de geboorte

Volledig zelf organiseren of via een traiteurdienst?

Je zal moeten kiezen of je het feestje zelf wil organiseren, of je je wil laten bedienen zodat je zelf kan genieten van deze dag. Indien je alles zelf organiseert en klaarmaakt, dan moet je heel goed je eigen capaciteiten kunnen inschatten. Kan je zelf goed bakken? Ben je een creatief in de keuken en heb je wel tijd in het babyborrel-weekend om al dit werk klaar te spelen? Indien dat niet zo is, dan kan je je informeren om je te laten bijstaan door een traiteurdienst. Spreek een traiteur aan en vraag of hij voor jou een concept van babyborrel kan samenstellen en hiervoor een beste prijs kan maken.

Sandwiches zijn lekker en erg in trek op een babyborrel / Bron: Strecosa, PixabaySandwiches zijn lekker en erg in trek op een babyborrel / Bron: Strecosa, Pixabay
Een degelijk concept van babyborrel indien je zelf organiseert
Er bestaan wel honderden concepten om een babyborrel aan te pakken. Een algemene en geslaagde formule kan er als volgt uitzien:
  • Aperitief met hapjes: zorg voor een lekkere cava, aperitiefhapjes en zet wat zoute nootjes en chips op tafel. Een lekker glas cava met een zoutje wordt doorgaans erg gesmaakt door de gasten.
  • Dessertbuffet: voor het dessertbuffet kan je eventueel de familie inschakelen. Vraag aan hen of ze eventueel iets willen bakken of bereiden. Klassiekers bij een dessertbuffet zijn chocomousse, slagroomtaarten, vanille- en chocoladepudding, koekjes, rijsttaart, flantaart en dit geserveerd met een heerlijk kopje koffie.
  • Sandwiches: als afsluiter van de babyborrel kan je nog sandwiches voorzien. Je kan deze beleggen met ham, kaas en allerlei salades. Indien je dat wenst kan je er ook een blaadje groen op leggen.

Naast de koffie zorg je ervoor dat er genoeg andere dranken aanwezig zijn. De meest populaire dranken zijn pils bier, trappistenbier, frisdrank, fruitsap en water. Hang in het zaaltje of bij je thuis een drankenlijst op, zodat de gasten weten welke dranken er aangeboden worden.

Aankleding en versiering van de zaal

Om de zaal of je huis wat aangenaam te maken, kan je deze versieren. Zorg voor ballons, slingers en vlagjes met eventueel de naam van je dochter of zoon erop. De tafels kan je bedekken met mooi tafelpapier, in de kleur en stijl van het geboortekaartje. Op de tafels kan je eventueel een mooi bloempje plaatsen. Kindjes die gek zijn op één van de ballonnen, kunnen uiteraard ééntje meenemen.

Een aandenken

Het is een traditie dat de mensen nog iets kleins mogen meenemen als aandenken aan de babyborrel. Vaak wordt er gekozen om het teveel aan doopsuiker weg te schenken aan de personen die nog geen hebben gekregen. Indien er echt teveel doopsuiker is, kan iedereen nog wat meenemen. Je kan er ook voor opteren om een mooie foto van je baby mee te geven als aandenken aan de babyborrel. Bij de foto wordt dan heel vaak de datum van de babyborrel geplaatst. Zo hebben de gasten nog een mooi prentje om toe te voegen aan hun eigen fotoalbums.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 tips voor een geslaagd kraamfeest voor jouw baby10 tips voor een geslaagd kraamfeest voor jouw babyWanneer er een baby geboren wordt willen veel mensen in jouw omgeving direct het kleine wondertje komen bewonderen. Natu…
Zwangerschap: babyshower, gender reveal party en kraamfeestZwangerschap: babyshower, gender reveal party en kraamfeestWe kunnen wel stellen dat anno 2018 de zwangerschap van een vrouw en de geboorte van een baby goed worden gevierd. Net a…
Het organiseren van een kraamfeestDe geboorte van een baby is een indrukwekkende gebeurtenis. De eerste dagen word je overspoeld door kraambezoek, dat gra…
Een feest, receptie of diner organiserenEen feest, receptie of diner organiserenGa je (voor het eerst) een groot diner, feest of receptie organiseren? Als je meer dan 25 of 30 gasten hebt, is het gemi…

Langer thuis wonen als kind: 'het is hier geen hotel'Langer thuis wonen als kind: 'het is hier geen hotel'Jongeren wonen steeds langer thuis en blijven zo steeds langer in de fase tussen kind en volwassene hangen. De fase waar…
Driftbuien van je peuter – Hoe moet je daarmee omgaan?Driftbuien van je peuter – Hoe moet je daarmee omgaan?Kinderen gaan vanaf hun eerste jaar zelf lopen en kunnen steeds meer dingen zelf doen. Maar je kind kan niet altijd zelf…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ADD, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kraamfeest, 8 december 2015
  • Wikihow.com, http://nl.wikihow.com/Een-babyborrel-organiseren, 8 december 2015
  • Afbeelding bron 1: 969821, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Strecosa, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.