Dag lieve opa - Lappa neemt afscheid van opa

Dag lieve opa - Lappa neemt afscheid van opa Lappa is een hondje met lange witte oren. Hij houdt van reizen, van de Waddeneilanden en van varen en Lappa beleeft altijd wel een avontuur. In het boekje ‘Dag lieve opa’ gaat de opa van Lappa dood. Het boekje helpt jonge kinderen om afscheid te nemen van hun geliefde grootouder en helpt bij de rouwverwerking. Het prentenboek ‘Dag lieve opa’ was genomineerd voor de Yarden Afscheidsprijs 2015, maar won net niet.

Lappa neemt afscheid


Dag lieve opa

Hoe vertel je kleine kinderen dat hun opa dood is en dat het tijd is om voorgoed afscheid te nemen? In het Lappa kinderboek ‘Dag lieve opa’ is dat het thema. Het boekje laat zich goed voorlezen aan kinderen van 4 jaar en ouder en daarmee heb je een handvat om het begrip dood en afscheid met je kind te bespreken. Een onderwerp dat niet makkelijk is en waarbij ouders best een beetje hulp kunnen gebruiken.

Afscheid nemen en kist uitzoeken

Hoe vertel je dat opa in een kist ligt en waarom dat is? Wat geef je mee over de begrafenis en het onder de grond stoppen? Hoe leg je uit wat er op de dag van de begrafenis, daarvoor en daarna allemaal gebeurt? Via de begrijpelijke teksten en de heldere illustratie van ‘Dag lieve opa’ kun je meeleven met Lappa en wordt het overlijden van opa begrijpelijker.

Zelf lezen en voorlezen

Kinderen kunnen het zelf lezen en ze kunnen op schoot kruipen om het boek voorgelezen te krijgen. Zodoende wordt in een veilige setting een heel moeilijk onderwerp bespreekbaar. Het boekje geeft ook ruimte om zelf iets toe te voegen, om over het eigen verdriet te tekenen of schrijven en om er een foto van de eigen opa of oma in te plakken. ‘Dag lieve opa’ wordt daarmee een blijvende herinnering aan de eigen grootouder en een troost bij de verwerking van het verscheiden.

Yarden Afscheidsprijs

Uitvaartvereniging Yarden heeft een tweejaarlijkse Afscheidsprijs in het leven geroepen, voor initiatieven die origineel, taboedoorbrekend, grensverleggend en vernieuwend zijn op het gebied van levenseinde, rouwverwerking en troost geven.
Voorbeelden zijn een kist van ruw hout, een natuur urn, een herdenkingsketting, een beeld met een verhaal en een boek over dood en rouwverwerking. De winnaar krijgt een geldbedrag (Publieksprijs van € 7.500 en een Juryprijs van €7.500). In 2015 reikt Yarden de prijs voor de zevende keer uit.

Lappa won net niet

De prijswinnaar werd tijdens het Yarden Symposium op 19 november 2015 in het zonnetje gezet. Lappa won net niet, maar deed het heel goed in de wedstrijd. 'Lang zullen ze leven’ van Theatergroep Bint werd de winnaar van de Juryprijs en 'De Urn' uit Amsterdam was met haar persoonlijke urnen en herdenkingsbeeldjes winnaar van de Publieksprijs.

De uitgeverij Lappa Books

Uitgeverij Lappa Books uit Vlaardingen geeft de Lappa boekjes uit. Lappa Books bedenkt ze, maakt ze en zet ze op de markt. Naast verschillende titels met hondje Lappa in de hoofdrol, zijn er ook Lappa knuffels te koop. Lappa maakt avonturen mee op ondermeer Terschelling en Ameland en de knuffel Lappa is op die eilanden te koop met een Terschellinger sjaaltje om de nek en een sjaaltje in Amelands blauw en geel.

Lappa op Vlieland en Terschelling en Ameland

Lappa is een hondje, een vrolijk dier met menselijke trekjes. Hij beleeft avonturen en de kinderboeken daarover kunnen op speelse wijze worden ingezet bij vertellingen over de plekken die Lappa bezoekt en de dingen die hij meemaakt. Er kunnen lessen omheen worden voorbereid over bijvoorbeeld Terschelling, over de reddingboot en over vuurtorens en zeehonden.
Zijn avonturen zijn een vrolijke mengeling van fantasie en informatie, met vele aanknopingspunten voor eigen uitbreidingen. De verhalen zijn kleurig en helder geïllustreerd.

Weetjes over Lappa

 • Lappa bestaat sinds oktober 2011
 • In het begin heette hij Hondje Wof dat op vier pootjes rondstapte
 • Mirjam Visker bedacht Lappa
 • Lappa is ook de naam van een distelsoort in Nepal die woensdag betekent
 • Lappa spreekt Chinees
 • Lappa is gek op de Waddeneilanden
 • Er is een knuffel met een Terschellings, Amelands en Vlielands sjaaltje en een met een grijs ‘opa’ sjaaltje
 • Op Terschelling kun je ook een Lappa broodje eten
 • De sjaaltjes en truitjes worden door Haakoma’s gemaakt, die ondermeer op Terschelling wonen
 • Lappa wordt in China met de hand gemaakt
 • Lappa wordt gemaakt zonder dat daar kinderarbeid aan te pas komt
 • De Chinezen vinden Lappa grappig en ook een beetje raar
 • Lappa heeft een vriendje die Lino heet
 • Mirjam bedenkt alle Lappa-verhalen en zij tekent ze

Enkele andere titels

 1. Lappa
 2. Lappa op Terschelling
 3. Dag Lieve opa
 4. Lappa waait weg
 5. Kapitein Lappa
 6. Lappa is jarig
 7. Lappa op de boerderij
 8. Lappa in de dierentuin
 9. Lappa en de maan
 10. Lappa bij de dokter
 11. Lappa is verdrietig
 12. Lappa bij de dokter

Lappa Knuffel Vlieland / Bron: Lappa BooksLappa Knuffel Vlieland / Bron: Lappa Books

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenWaddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenHet Waddentoernooi is een jaarlijks sportief treffen tussen de vijf Waddeneilanden. Om de beurt is een van de eilanden g…
Waddeneiland Terschelling – en het Stryper WyfkeWaddeneiland Terschelling – en het Stryper WyfkeWaddeneiland Terschelling, dat in het Fries Skylge wordt genoemd, is het eiland dat bekend is van het Oerol festival. Bu…
Terschelling – van zandplaat naar Fries WaddeneilandTerschelling – van zandplaat naar Fries WaddeneilandTerschelling, het Waddeneiland tussen Vlieland en Ameland, is van strandwal naar zandplaat gegroeid tot een eiland. De S…
Waddeneiland Vlieland – tussen Texel en TerschellingWaddeneiland Vlieland – tussen Texel en TerschellingVlieland is een lang en smal Waddeneiland, dat tussen Texel en Terschelling in ligt. Het is een rustig eiland, waar nauw…

Babymassage en de emotionele ontwikkelingBabymassage en de emotionele ontwikkelingOnze tastzin is een van de eerste zintuigen die zich in de baarmoeder ontwikkelt en is in de eerste levensjaren erg gevo…
Tips voor een leuke vakantie met jouw babyTips voor een leuke vakantie met jouw babyOp vakantie gaan is een fantastische manier om te ontspannen. Met een baby erbij, lijkt dit soms een stuk lastiger. Toch…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lappa Books
 • http://vriendjevanlappa.nl geraadpleegd op 25 juni 2015
 • http://lappabooks.nl geraadpleegd op 25 juni 2015
 • http://www.afscheidsprijs.nl/natural-urn/ geraadpleegd op 25 juni 2015
 • https://www.yarden.nl/over-yarden/nieuws/lang-zullen-ze-leven-en-de-urn-winnaars-yarden-afscheidsprijs.htm geraadpleegd op 22 mei 2016
 • Afbeelding bron 1: Lappa Books
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 04-07-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.