Herdenken na de dood - as in tatoeage, sieraad of vuurpijl

Herdenken na de dood - as in tatoeage, sieraad of vuurpijl De overledene zit na zijn verscheiden in het hart van de nabestaanden. Concreet zijn er diverse mogelijkheden om deeltjes van je geliefde bij je te houden of om ter nagedachtenis een bijzonder monument op te richten. Na de begrafenis of crematie is er keuze te over wat te doen met de stoffelijke resten. Ze kunnen zelfs weer een bron voor nieuw leven vormen. Er zijn ook heel bijzondere manieren om de geliefde in de buurt te houden. Denk aan verwerking van as in een grammofoonplaat, een tatoeage waar as onder de huid wordt gezet of een sieraad waar haar of as in is verwerkt.
Natuurbegraafplaats / Bron: Apdency, Wikimedia Commons (Publiek domein)Natuurbegraafplaats / Bron: Apdency, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Op een bijzondere manier een geliefde na de dood herdenken


Begraven of cremeren

De meeste overledenen worden begraven of gecremeerd en daarna bijgezet op een kerkhof of in een urnenmuur. De as kan worden uitgestrooid op een strooiveld of in een urn worden meegenomen door de nabestaanden. Er zijn natuurbegraafplaatsen waar de stoffelijke resten een plaats vinden tussen bomen en struiken. Daarnaast zijn er diverse manieren om een stukje van je dierbare op een bijzondere manier te bewaren of zelfs bij je te dragen.

My Holy Smoke

Nabestaanden die schiettuig kunnen waarderen kunnen een beetje van hun geliefde laten verzegelen in een kogel om hem daarna al dan niet af te schieten. Het concept is bedacht door twee Amerikaanse politieagenten die tevens gek zijn op de jacht. Zij bedachten dat het voor jagers en geliefden van jagers geweldig zou zijn om te kunnen worden afgeschoten.

Grammofoonplaat met as

Onder het motto ‘Live on beyond the groove’ kunnen nabestaanden een beetje as van hun gecremeerde muziekliefhebbende geliefde in een grammofoonplaat laten persen. Familie kan bij de productie van de plaat aanwezig zijn om verzekerd te zijn dat het de as van hun overledene is die in het vinyl wordt geperst. Ook kan er een cover worden gedrukt, met het portret van de overledene erop.

Tatoeage met as

As van een overledene kan worden verwerkt in een tatoeage. In principe kan elke tattoozetter dat doen, al voelt niet elke tatoeëerder voor deze toepassing van zijn kunst. Een klein beetje as wordt onder de huid van een nabestaande verwerkt in een tekening.

Askunst en schilderij met as

De as kan ook door verf gemengd worden en in een schilderij van de overledene verwerkt worden. Onder het mom van 'kunst biedt troost’ gaat er as mee in het schilderij. Er kunnen portretten van gemaakt worden, maar ook landschappen en abstracte werken. Askunst is een monument voor de overledene, alleen minder beladen.

Vuurpijl met as

Bij de herdenking van André Hazes hebben we kunnen zien dat as ook in een vuurpijl kan worden gestopt om vervolgens de lucht in te worden geschoten.

Een dure variant op dit thema is om de as met een raket de ruimte in te laten schieten. Onder meer het bedrijf Celestis biedt dit aan. De raket kan worden weggeschoten om weer terug te keren op aarde ($ 1000), maar ook kan de raket in een baan om de aarde worden gemanoeuvreerd ($ 5.000). Tenslotte kan de raket ook met een enkele reis naar de maan worden gestuurd ($ 12.500). Elke maand is er wel een lancering. De familie kan bij de lancering aanwezig zijn en krijgt een DVD van de gehele ceremonie mee naar huis.

Haar in een sierraad

Haar kan worden verwerkt in een sieraad en er kan een holle glaskraal mee worden gevuld. De kralen waarin as of haar worden verwerkt worden herdenkingskralen genoemd. As kan zichtbaar en onzichtbaar in een kraal worden verwerkt. Er zijn ook diverse soorten en vormen haarlokhangers verkrijgbaar, waar een lokje haar onderdeel uitmaakt van het gouden of zilveren sieraad.

Assieraad

De as van de overledene kan worden verwerkt in een sieraad, zodat de nabestaande zijn geliefde altijd met zich mee kan dragen. De as kan verwerkt worden in armbanden, ringen, colliers en hangers.

Van Eerden juwelier uit Aalten noemt de sieraden herinneringssieraden, gedenksieraden en asringen. De juwelier kan nieuwe sieraden maken, maar ook de as in bestaande sieraden verwerken. Als voorbeeld wordt een ring genoemd met een diamant, waarbij de as onder de
diamant zit. Er zijn verschillende mogelijkheden:
 • Bestaande ring kan worden omgesmolten en as kan worden toegevoegen aan een nieuw sieraad;
 • trouwringen kunnen worden verwerkt tot een sieraad met as, waarin de originele gravure bewaard kan blijven;
 • in een sieraad kan een haarlok of as verwerkt worden.

Boom planten op de as

As kan de voedingsbodem worden van nieuw leven. Er bestaat een biologisch afbreekbare urn waar in de as een zaadje van een boom zit. De urn wordt met as en zaadje ingegraven en ontwikkelt zich na verloop van tijd tot nieuw leven in de vorm van een boom. Het bedrijf Urn a bios heeft van dit concept haar waar gemaakt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het huisdierencrematorium en de DierenboomHet huisdierencrematorium en de DierenboomNa het overlijden van uw huisdier kunt u ervoor kiezen om uw huisdier naar een huisdierencrematorium te brengen. In dit…
Begraven of cremeren?Begraven of cremeren?De keuze voor begraven of cremeren wordt vaak ingegeven door traditie en religie. Wat gebeurt er precies bij cremeren? W…
Een Roos als tatoeageEen Roos als tatoeageEen tatoeage van en roos kan veel betekenissen hebben. Ze beelden het leven, de geboorte, voortplanting, de dood en wede…
Resomeren: een vorm van cremerenResomeren: een vorm van cremerenUitvaart, begraven, cremeren, resomeren. Het resomeren is een concept dat aan het rijtje behorende bij uitvaart kan word…

Container huren: kosten en prijsvergelijkingEen verbouwing van je huis, een herinrichting van je tuin, het opruimen van de garage of opslagloods? In alle gevallen h…
Koper en de koperdievenKoper en de koperdievenHet is een plaag, een kostbare zaak en nog gevaarlijk bovendien. Koperdieven slopen de bliksemafleiders en koperen regen…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • www.uitvaartwinkelonline.net
 • www.celestis.com
 • www.vaneerden-juwelier.nl
 • Ww.forum.viva.nl
 • www.assieraaddirect.nl
 • www.herdenkingskralen.nl
 • www.gloaglass.nl
 • www.de-urnenwinkel.nl
 • www.urnabios.com
 • www.andyvinyly.com
 • www.myholysmoke.com
 • www.askunst.nl
 • Afbeelding bron 1: Apdency, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Anita, 17-10-2017
Goedemorgen, ik weet niet of iemand mij verder kan helpen, ik zoek een zaak / winkel die as van een overleden dierbare kan persen in een grammofoonplaat. Reactie infoteur, 17-10-2017
Dag Anita, Kijk maar eens op deze website:
http://www.andvinyly.com

Succes,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 28-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.