Kinderwagen of baby dragen?

Kinderwagen of baby dragen? Heerlijk is het om je baby of peuter op je lijf te dragen. Of je dat nu doet met behulp van een wikkeldoek of een voorgevormde draagzak, een buikdrager of een rugdrager: het is hoe dan ook genieten. Tenminste, als je kind het wil. Sommige kinderen moeten er niets van hebben, hoewel andere niets liever willen dan bij papa of mama ‘in de tas’. Voordat je allerlei dure draagdoeken en draagzakken aangeschaft, die je mogelijk nooit gebruikt, is het dus raadzaam om eerst goed te onderzoeken welk ‘vervoermiddel’ voor jou en je kindje op dit moment het meest geschikt is. Misschien voldoet de kinderwagen wel!

Voordelen van dragen ten opzichte van een kinderwagen of buggy

Handen vrij
Je hoeft niets te duwen, dus je hebt je handen vrij zodat je desgewenst wat klusjes kunt opknappen. Dat kan erg bevrijdend zijn! Stel, je hebt een baby die almaar huilt. Het enige dat helpt, is eindeloos rondjes lopen met de baby in de kinderwagen. Je kan niets beginnen, want zodra je stilstaat begint de baby weer te huilen. Herkenbaar? Als dat eigenwijze pummeltje een draagdoek of draagzak accepteert, dan zou dat een enorme verlichting kunnen zijn. Je baby lekker rustig slapend tegen je borst, terwijl jij al die achterstallige mailtjes eindelijk kan beantwoorden of gewoon even de kat kan aaien.

Vrij om te gaan waar je wilt
Het grootste voordeel van dragen is, dat je vrij kan rondlopen. Als een andere vader of moeder je tegemoet komt lopen, een kinderwagen voortduwend, dan hoef je je geen zorgen te maken of er wel voldoende ruimte is om elkaar te passeren. In parkjes kan je lekker door het gras lopen, op zoek naar een goede plek om de eendjes te voeren. Je kan een strandwandeling maken, zonder dat het zweet je op het voorhoofd staat doordat je die kinderwagen door het mulle zand moet voortduwen. In grote winkelcentra hoef je niet in verlaten hoekjes op zoek naar een lift, nee, je stapt gewoon de roltrap op. Kortom, dragen geeft je net dat beetje vrijheid dat je al een tijdje miste!

Voordelen van een kinderwagen of buggy ten opzichte van dragen

Geen extra gewicht aan je lijf
Het zou kunnen dat je na de zwangerschap en de bevalling nog regelmatig last van je rug hebt. In dat geval is het aan te raden om voorlopig lekker met de kinderwagen naar buiten te gaan en op een later moment nog eens na te denken over het aanschaffen van een babydrager. Een pas geboren baby weegt nog niet zoveel, maar dat verandert snel! Ook als je geen problemen met je rug hebt, is het goed om je af te vragen of je eigenlijk wel extra gewicht op je borst of rug wilt dragen. Als je goed op je houding let en de babydrager gebruikt zoals voorgeschreven, dan hoeft dat extra gewicht natuurlijk geen probleem te zijn en raak je er snel aan gewend. Helemaal als vrouw voelt het snel bekend: je hebt maandenlang rondgelopen met extra gewicht, dus je lijf pakt de draad zo weer op. Maar is dat eigenlijk wel wat je wil? Want als je achter een kinderwagen loopt, dan hoef je geen gewicht op je lichaam mee te dragen en daar is zeker ook iets voor te zeggen.

Je kunt gemakkelijk bagage meenemen
Verder is een groot voordeel van een kinderwagen of buggy, dat je er bagage in kwijt kunt. Heel handig voor boodschappen! Als je je kind op de borst draagt, dan kan je daarnaast ook een rugtas op doen. Pas dan wel op dat die rugtas niet te zwaar wordt, want dan raak je uit balans en dat loopt niet prettig. Draag je je baby of peuter op je rug, dan moet je tassen in de hand gaan dragen. Dat kan, maar wellicht geef je dan toch de voorkeur aan een kinderwagen met een lekker ruim boodschappenmandje.

Besloten om te dragen? Kies samen met je kindje de geschikte babydrager

Teveel keus
Ben je tot de conclusie gekomen dat voor jou en je kindje een babydrager wel eens heel knus en praktisch zou kunnen zijn? Kies dan zorgvuldig de babydrager die het beste bij jullie past. Online kan je zoveel informatie en zoveel babydragers vinden, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Bedenk dan het volgende: welke drager je ook kiest, je kindje is uiteindelijk degene die je vertelt of de drager bevalt of niet. Als je kindje niet wil, dan houdt het hoe dan ook op. Probeer dus gewoon eens iets uit. En dat kan!

Babydragers uitproberen
Kijk eens naar het enorme aanbod op Marktplaats. Je kan daar voor weinig geld een draagdoek of -zak aanschaffen om eens aan den lijve te ondervinden of het je kindje eigenlijk wel bevalt om gedragen te worden. Sommige onlinewinkels verstrekken de mogelijkheid om een draagdoek of -zak gedurende bepaalde tijd te lenen. Op die manier kunnen jij en je baby de babydrager naar keuze thuis een poosje uitproberen, zonder dat het meteen heel veel geld kost. Bedenk daarbij dat het soms wat tijd en oefening vergt, alvorens jij en de baby vertrouwd raken met de babydrager. Als hij aanslaat, kan je vol vertrouwen een mooie nieuwe kopen. Misschien blijkt dat je kindje er niks aan vindt om gedragen te worden, of misschien valt het dragen jou zelf wel tegen. In dat geval, lang leve de kinderwagen!
© 2015 - 2024 Kako, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderwagen voor pasgeboren baby - Waar moet je op letten?Kinderwagen voor pasgeboren baby - Waar moet je op letten?Al snel na de komst van de baby zal je je realiseren dat er nog heel wat essentiële zaken zijn die nog gekocht moeten wo…
Je kind dragen in een draagzak: verschillende soortenJe kind dragen in een draagzak: verschillende soortenEropuit trekken met je kindje is eenvoudig en aangenaam wanneer je een draagzak gebruikt en biedt veel voordelen. De all…
Ergonomisch dragen van een babyErgonomisch dragen van een babySinds de kinderwagen voor het grote publiek verkrijgbaar is, is dit de meest gebruikte manier je kind mee te nemen. Toch…

Conflicten tussen ouders en tienersConflicten tussen ouders en tienersEr zijn veel onderwerpen die kunnen leiden tot conflicten tussen ouders en hun tieners. Eigenlijk komen deze conflicten…
Vernoemen naar familieledenVernoemen naar familieledenVroeger werd er standaard vernoemd. De pasgeborene kreeg een of meerdere namen die al veelvuldig in de familie voorkwame…
Kako (1 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.