De perfecte babyfoto voor het geboortekaartje

Hoe neem je de perfecte foto van jullie pasgeboren baby? Hoe zorg je ervoor dat die foto ook perfect is voor het geboortekaartje dat jullie kozen? In dit artikel vind je enkele tips om je te helpen op een goede manier om prachtige foto's van jullie kleintje te nemen en deze in een geboortekaartje te gebruiken. Joepie, jullie zijn zwanger en het is tijd om een geboortekaartje te kiezen. Daarin heb je een enorme keuze. Binnen dit grote aanbod, zijn er heel wat geboortekaartjes met babyfoto's. Er zijn enkele simpele tips die je kan gebruiken om een prachtige foto te nemen zonder dat je jezelf of je kleintje moet stresseren.

Kijk naar het formaat van de foto op het kaartje

In veel gevallen maakt het niet uit hoe de baby ligt en hoe de foto genomen is. Echter, het is steeds mooi om de richting van de foto uit te lijnen met het geboortekaartje. Bij een vierkante foto, is het mooi als het onderwerp, jullie kleintje dus, in het midden van de foto staat. Bij een langwerpige foto kan je meer de lengte van de foto benutten. Zo is de foto een mooi geheel van het geboortekaartje en past alles samen.

Neem de tijd

Ben je helemaal klaar om de perfecte foto te nemen? Dan mag je erop rekenen dat de kleine pruts ineens een ander idee heeft. Soms is het goed dat hij of zij nog even kan eten, of dat je wacht tot de baby echt in slaap is. In ieder geval is geduld onmisbaar als je een baby wil fotograferen. Het leuke is ook dat je, als je lang genoeg wacht, vaak heel verschillende posities en sferen kan creëren in de foto. Eerst is de baby bijvoorbeeld wakker, maar daarna ligt hij of zij vredig te slapen. Dat alleen al zal een heel andere foto geven

Hou het warm

Net omdat het veel tijd kan kosten, is het heel belangrijk dat het baby'tje het niet koud krijgt. Echt pasgeboren baby’tjes kunnen hun lichaamstemperatuur nog maar moeilijk regelen en dus is het belangrijk dat je voor extra warmte zorgt. Dat kan door een warm nestje te maken maar ook door een extra kacheltje bij te zetten. Ideaal is een straalverwarming omdat die de baby het minst zal storen.

Licht en kleur

Een baby heeft een heerlijke zachte huid en het is prachtig om dit op een foto weer te kunnen geven. Daarom is het belangrijk dat er voldoende licht in de kamer aanwezig is. Het spreekt voor zich dat natuurlijk licht steeds de voorkeur geniet maar er is niet steeds die mogelijkheid. Als het op flitsen aankomt, reageren de kleintjes vaak heel verschillend. De ene merkt er niets van en slaapt rustig door, terwijl een andere daar schreeuwend van wakker wordt. Daarom is het een goed idee niet rechtstreeks te flitsen. Je kan de flits laten ‘bouncen’ op een lichte wand of plafond. Hierdoor bekom je wel voldoende licht maar niet rechtstreeks op de baby.

Een pasgeboren baby heeft vaak nog enkele tekenen van de bevalling; rimpeltjes, vlekjes of puistjes, … Als je rechtstreeks gaat flitsen, gaan al deze kleine dingetjes heel duidelijk zichtbaar zijn op een foto.

Probeer ook vooraf te bedenken of je een foto in kleur, in zwart-wit of in sepia op het kaartje wil zetten. Indien je kleuren uit het kaartje kan laten terugkomen in de foto, zal dat ervoor zorgen dat alles perfect samen past. Wil je liever een foto in zwart-wit of sepiatinten, zorg er dan voor dat er niet teveel contrasterende en harde kleuren in de foto zitten. Die zullen ook in zwart-wit harder weergegeven worden.

Belangrijk is ook een lichte achtergrond te gebruiken voor de foto. Heb je geen witte muur, gebruik dan een wit lakentje dat je achter de baby drapeert. Zo krijg je een gezellig en natuurlijk effect en komt de baby heel mooi tot zijn recht. Ook een lichte body of pyjama zorgen ervoor dat het kindje zelf mooi uitkomt op de foto.

Een rustige omgeving

Het lijkt een evidentie maar dat is het zeker niet; zorg voor een rustige omgeving. Dat wil niet zeggen dat alles muisstil moet zijn, wel in tegendeel. Indien je alles te stil maakt, dan zal de baby soms van het minste geluid schrikken en wenen. Als je echter voor een zacht achtergrondmuziekje zorgt, dan geeft dit een rustige sfeer. Een ontspannen baby, dat straalt ook af op de foto!

Verschillende standpunten en posities

Kies voldoende verschillende standpunten uit om de baby te fotograferen. Soms eens van een lage stand, op een ander moment ga je helemaal boven de baby hangen. Het is duidelijk dat dit een heel ander effect geeft.

Ook verschillende posities van de baby zijn belangrijk. Als baby’s pas geboren zijn, krullen ze zich op zoals ze in de baarmoeder lagen. Als je ze dan op hun buikje legt, liggen de armpjes en beentjes gevouwen onder hen. Dat geeft een heel teer en warm gevoel. Iets later strekken ze zich meer uit en kan je handjes en voetjes mooi in beeld brengen. Het is dus belangrijk veel verschillende dingen uit te proberen.

Neem voldoende foto’s

Met de digitale fotografie is er geen excuus meer om geen hele reeks foto’s te nemen. Als je al het bovenstaande wil toepassen, heb je al enorm veel foto’s. Dat is niet erg want ook al kies je maar ééntje voor het geboortekaartje, alle andere kan je nog jaren later bekijken of gebruiken om jullie huis mee op te fleuren.

En dan nog één ding: Geniet van die mooie baby!
© 2015 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap: babyshower, gender reveal party en kraamfeestZwangerschap: babyshower, gender reveal party en kraamfeestWe kunnen wel stellen dat anno 2018 de zwangerschap van een vrouw en de geboorte van een baby goed worden gevierd. Net a…
Boekrecensie: Een kind van ver (Hartenboek over adoptie)recensieBoekrecensie: Een kind van ver (Hartenboek over adoptie)In groep 1 en 2 (maar ook wel in hogere groepen) van het basisonderwijs worden kinderen vaak gevraagd om foto’s mee te n…
10 tips voor een geslaagd geboortekaartjeBij een geboorte, hoort een geboortekaartje. Het is de manier waarop jullie aan de wereld vertellen dat jullie een kindj…
Baby shower organiseren, tips, ideeënBaby shower organiseren, tips, ideeënBaby shower, organiseren, cadeau, games. Een babyshower wordt steeds meer gegeven en is bedoeld ter voorbereiding op het…

Hoe betrek ik mijn kind bij mijn zwangerschap?Hoe betrek ik mijn kind bij mijn zwangerschap?Wanneer je zwanger bent, dan heeft dit grote invloed op de rest van het gezin. Zeker voor oudere kinderen kan het wennen…
Gringo (77 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.