Hoe kies je het beste cadeau voor kinderen en pubers?

Hoe kies je het beste cadeau voor kinderen en pubers? Zeker op het moment dat er feestdagen voor de deur staan, ligt er nogal een druk op om op ideeën te komen voor creatieve cadeaus. Vooral voor kinderen kan het moeilijk zijn om wat leuks te vinden. Gelukkig zijn er manieren om altijd met een geschikt cadeau aan te komen. Je kunt per leeftijdscategorie en interesses kijken welk cadeau het beste past bij de gelegenheid!

Cadeau voor een dreumes

Een dreumes ontwikkelt zich volop. De meeste dreumesen kunnen (net) lopen of beginnen al te rennen en klimmen. Daarbij maken ze voor het eerst kennis met verf, potloden en papier - en dan niet om in hun mond te stoppen, maar om iets constructiefs mee te doen. Een dreumes snapt of begint te snappen dat een cadeau iets leuks is. Het is daarom ook leuk om inkopen te doen voor een dreumes.

Cadeaulijst

 • Verkleedkleren - Met name vanaf het moment dat een kind 1,5 jaar is, worden kleren interessant. Aankleden, uitkleden, met mama en papa's schoenen spelen, die aantrekken... het is leuk om alvast een voorraad verkleedkleren te hebben voor als het fantasiespel begint en het doen alsof. Hier zijn ook serviesjes, keukentjes, schoonmaakspullen, kinderwagens en poppen goed voor.
 • Knutselspullen - Lijm, stiften, papier, vingerverf, kleurplaten... je kunt alles uit het creatieve schap bijna gelijk inpakken om cadeau te geven. Nieuw in deze categorie is kinetisch zand. Dit zand is makkelijk op te ruimen en 'plakt' goed aan elkaar, zodat je er leuke zandkastelen mee kunt bouwen. Daarbij is het leuk voor dreumesen om met de structuur ervan te spelen.
 • Blokken - Buiten houten blokken kun je hierbij ook denken aan Duplo. Kinderen bouwen letterlijk aan hun toekomst met speelblokken. Ze trainen hun ruimtelijk inzicht en leren over oorzaak en gevolg.
 • Boeken - Vraag de ouders vooraf welke boeken het kind al heeft. Boeken zijn belangrijk voor dreumesen. Voorlezen met kinderen vergroot hun taalvaardigheid en communicatieve vaardigheden. Daarbij zorgt een voorleesmoment voor een rustmoment op een dag.
 • Buitenspeelgoed - Denk hierbij aan een emmer, hark, schepje, treintje, speelgoedauto's, enzovoort.
 • Knuffels, poppen en toebehoren (zoals buggy's) - Al eerder genoemd onder verkleedkleren, maar ook een goed cadeau voor het oefenen van verzorgen/zorgen voor, empathie, emoties, enzovoort.

Cadeau voor kinderen tot 12 jaar

Als een kind eenmaal dreumes-af is en al helemaal als de basisschoolleeftijd is bereikt, breekt er een tijd van leren en ontplooien aan. Je kind leert in deze levensfase lezen, schrijven, werken in groepsverband, en discipline. Spelen is in deze periode vanzelfsprekend zeer belangrijk en ook in deze fase zijn er leuke cadeaus die je kunt geven.

Cadeaulijst

 • Bonnen voor een leuk uitje - Je zou het bijna een goedkoop of makkelijk cadeau noemen, maar een leuke middag of dag met jou is echt een cadeau! Je kunt het zo uitgebreid of eenvoudig maken als je wilt. Zet er een uur ongestoord voorlezen op of maak er een uitje van naar een pretpark (inclusief etentje na afloop).
 • Spellen - Bord- en kaartspellen - let op de leeftijdscategorie en schat in of het kind al aan bepaalde spellen toe is.
 • Sportspullen - Er zijn veel kinderen die al sporten beoefenen en/of op een sportvereniging zitten. Geef hen een cadeaubon voor nieuwe outfits of sporttoebehoren. Andere leuke sportcadeaus zijn een badmintonset, een bal of ander buitenspeelgoed.
 • Notitieblok - Of, onder dezelfde noemer: kleurblokken, fotoboeken (om zelf te vullen/in te kleuren), vriendenboekjes,
 • Knutselspullen - Gekleurd papier, lijm, (kinder)schaar, vrolijk gekleur plakband, stiften, kleurpotloden, kleursets... alles is goed!
 • Boeken - Zoals in elke levensfase: een boek is altijd goed! Controleer voor aankoop of een kind het boek dat je wilt geven niet al heeft en/of bewaar het bonnetje om te kunnen ruilen.
 • Mobieltje - Je kunt wachten tot een kind 12 jaar of ouder is, maar veel kinderen op de basisschool hebben tegenwoordig al een mobiele telefoon. Er zijn mobieltjes waar je op kunt instellen dat er maar één of twee nummers mee gebeld kunnen worden. Is het een smartphone? Zet er educatieve apps op en zorg dat je zelf alle instellingen klaar hebt. Geef dit cadeau alleen na overleg met de ouders!

Cadeau voor pubers vanaf 12 jaar

Een kind van rond de twaalf jaar gaat een belangrijke nieuwe levensfase in. De middelbare school komt in zicht én er staan hormonale veranderingen op het programma. Het is de tijd van zelfontwikkeling en zelfontdekking.

Cadeaulijst

 • Boeken - Controleer voor aankoop of een kind het boek dat je wilt geven niet al heeft en/of bewaar het bonnetje om te kunnen ruilen. Voor oudere kinderen kun je in de categorie Young Adult (en vanaf een jaar of zestien New Adult) veel goede boeken vinden.
 • Verzameling - Spaart het kind al iets? Koop dan iets voor zijn of haar verzameling. Spaart het nog niets? Geef een startersset van een spaarvoorwerp dat aansluit op zijn of haar interesses. Je kunt denken aan postzegels, munten, enzovoort. Het is leuk om iets te verzamelen en het maakt het voor de jaren erna nog makkelijker om een goed cadeau te verzinnen.
 • Lessen - geef eens een (mini)cursus cadeau! Dit kan zijn voor dans, muziek, koken, schilderen, tekenen...
 • Dagboek - Een goede vorm van zelfexpressie, geschikt vanaf het moment dat ze kunnen tekenen.
 • Tickets voor uitjes - excursies, zelf opgezette speurtochten, een dagje pretpark...
 • Cadeaubon/kaart of geld - vanaf 12 jaar wil een kind soms simpelweg zelf wat uitzoeken. Geld of een cadeaukaart is dan soms het beste cadeau.

Cadeaus selecteren via speelgoedsites of kledingwebsites

Slim gebruikmaken van de zoekfunctie op speelgoed- en kledingwebsites kan je helpen bij het vinden van je cadeau.

Op basis van geslacht

Als je online zoekt naar een geschikt cadeau, krijg je op veel sites de optie om 'meisje' of 'jongen' aan te vinken in de zoekresultaten. Je krijgt vervolgens alleen te zien wat de website in die categorie heeft toebedeeld. Het lastige hiervan is dat je hier veel kinderen niet mee helpt. Een jongen die paarden leuk vindt, zal bijvoorbeeld buiten de boot vallen. Hetzelfde geldt voor een meisje dat van piraten houdt. Bij kleding gaat het soms zelfs zo ver dat bepaalde dieren aan een specifiek geslacht worden toebedeeld. Houdt een jongen van pinguïns of een meisje van wasberen, dan hebben ze pech. Je kunt de kopjes daarom vaak beter negeren, want in tegenstelling tot wat sites soms denken, wordt wat je leuk vindt niet bepaald op basis van je geslacht.

Op basis van leeftijd

Waar sites op basis van geslacht vaak de plank volledig misslaan, is er op de selectie op basis van leeftijd vaak wel accuraat. Het is echter nog steeds aan te bevelen om goed te kijken naar het kind voor wie je een cadeau koopt. Misschien dat voor zijn of haar leeftijd puzzels van 50 stukken normaal zijn, maar het kan zijn dat het kind erg voor of juist wat achter loopt. Het is niet leuk om een cadeau te krijgen dat niet aansluit op wat je kunt. Gebruik deze selectie-optie puur als indicatie.

Op basis van budget

Deze tool is op de meeste sites het makkelijkst in te stellen. Maak er gebruik van, zodat je niet eindeloos aan het scrollen bent en te dure cadeaus bekijkt - zonde van je tijd!
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cadeautips voor ValentijnsdagCadeautips voor ValentijnsdagValentijnsdag, de meest romantische dag van het jaar. Welke cadeau moet je een geliefde geven? Je wilt natuurlijk een on…
Valentijnsideeën voor hemValentijnsideeën voor hemValentijnsdag, de een vindt het helemaal geweldig terwijl een ander het een commerciële bedoeling vindt. Toch blijkt dat…
Valentijnsideeën voor haarValentijnsideeën voor haarIedereen viert Valentijnsdag op een andere manier, de een vindt het helemaal geweldig en pakt groots uit terwijl een and…
Huwelijkscadeau: wat cadeau te geven aan het bruidspaar?Een cadeau bedenken is niet het gemakkelijkste wat er is en zeker niet voor een cadeau dat bestemd is voor een bruidspaa…

Heeft jouw kind ook socialbesitas en wat zijn de gevolgen?Heeft jouw kind ook socialbesitas en wat zijn de gevolgen?In 2014 is 94% van de tieners in het bezit van een smartphone; een mobiele telefoon die tevens als agenda dient en waaro…
Baby's in de winterBaby's in de winterDe winter is een mooie tijd. Tijd voor winterjassen, gezelligheid voor de open haard, lange donkere avonden en met een b…
Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.