Baby's in de winter

Baby's in de winter De winter is een mooie tijd. Tijd voor winterjassen, gezelligheid voor de open haard, lange donkere avonden en met een beetje geluk, sneeuwpret. Als je baby geboren wordt in de winter, wil je alleen niet dat hij het koud krijgt. De huid van je baby is nog kwetsbaar en ze zijn zelf nog niet in staat warmte te reguleren. Wat heb je nodig voor de juiste bescherming en hoe zorg je ervoor dat je baby goed op temperatuur blijft? Het is even zoeken naar de juiste balans!

Baby's en kou

Je bevalling is in de winter en je kleine pasgeboren baby vindt het nog moeilijk om zijn eigen lichaamstemperatuur te regelen. Niets is mooier dan lekker met je baby genieten van een prachtige winterdag. Goede bescherming is dan belangrijk.
Het is belangrijk dat baby’s niet worden blootgesteld aan extreme kou of warmte. Als het heel koud is en er een harde wind waait is het meestal niet verstandig om naar buiten te gaan. Wind kan in combinatie met vorst veel kouder zijn dan de thermometer aangeeft.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Hoe weet je nu of je baby het koud heeft?

Voel aan de achterkant van de nek of het voorhoofd. Als een van de twee koud aanvoelt dan kan het zijn dat hij of zij iets meer kleding aan moet. Let hierbij ook op de non-verbale signalen. De voetjes en handjes mogen een beetje koud aanvoelen, dit wil niet zeggen dat hij of zij het koud heeft. Wanneer je baby zweet in de nek kan de omgeving te warm zijn. Als je het niet zeker weet, kun je altijd je baby temperaturen. (rectaal)

Temperatuur

Baby’s kunnen hun eigen temperatuur nog niet goed regelen. Zowel volwassenen en baby’s hebben een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5°C en 37,5°C. Komt deze boven de 38°C heeft je baby koorts. Het is belangrijk om de temperatuur van je baby goed in de gaten te houden.

Binnenshuis

Luchtvochtigheid is erg belangrijk in huis. Als we de kachel hoog zetten zorgt dit voor een droge lucht. Extra waterverdamping en een goede babylotion na een bad kunnen problemen voorkomen. Gebruik in bad weinig zeep, dit kan een droge huid voorkomen. De juiste kamertemperatuur en goede dekens zorgt voor een goede nachtrust. Een 4-seizoenen deken is hiervoor ideaal. Deze dekens zijn extra warm en kunnen ook gebruikt worden in de kinderwagen of buggy.

De eerste 6 tot 8 weken is ongeveer 20 graden een goede slaapkamertemperatuur, voor vroeggeborenen kan dit wat langer duren. Na deze periode is de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden. Lucht de slaapkamer ook dagelijks, hoe koud het ook is. Doe dit bijvoorbeeld tussen de slaapjes door.

Wat trekt je aan als je naar buiten gaat?

Bron: Anestiev, PixabayBron: Anestiev, Pixabay
Na de kraamweek mag je gewoon naar buiten met je baby, vooral de zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Als je twijfelt of het te koud is, ga dan een blokje om en zorg dat je niet te lang buiten bent. Je bent zelf in beweging, maar je baby ligt stil en koelt hierdoor sneller af. Gaat je naar buiten, zorg dan in ieder geval voor genoeg laagjes kleding.
  • Laag 1: Katoenen hemd of romper.
  • Laag 2: Bovenkleding, zoals een truitje, broekje, maillot.
  • Laag 3: Jas, muts en handschoenen.
  • Laag 4: Slaapzak of deken.

Je kunt je kinderwagen ook extra verwarmen door een kruik of de kap omhoog te zetten. Als het regent gebruik dan de regenhoes. Als je gaat winkelen, houd er dan rekening mee dat dit zorgt voor een flinke temperatuurwisseling. Als je een warme winkel binnen gaat, vergeet dan niet de slaapzak of de jas open te doen.

Nog meer tips

  • Een baby verliest een kwart van zijn/haar lichaamswarmte via het hoofd. Als je naar buiten gaat, zorg dan voor een muts die de oren goed bedekt.
  • Een muts tijdens het slapen is niet nodig, dit geldt alleen bij pasgeboren baby’s die moeite hebben om op temperatuur te blijven.
  • Meerdere lagen kleding is beter dan een dikke laag.
  • Smeer je baby in met vette crème om het huidje goed te beschermen, vooral de wangetjes kunnen snel schraal worden.
  • Gebruik warmwaterkruiken en warmtedekens alleen om het bedje voor te verwarmen.
  • Zorg dat je baby goed drinkt!
  • Beperk het baden in de winter. Twee of drie keer in de week is voldoende. Voeg ook wat badolie toe aan het water en gebruik zo min mogelijk zeep.
  • Geef je baby een schone luier voordat je naar buiten gaat.
  • Als je buiten een praatje maakt, draai dan je kinderwagen zo dat je baby geen last heeft van de wind.
  • Blijf op temperatuurverschillen letten, bijvoorbeeld in de auto: is deze verwarmd, doe je baby dan zijn jasje uit.

Lees verder

© 2014 - 2024 Heleen86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je baby goed aankledenJe baby goed aankledenVeel (aanstaande) ouders vragen zich af hoe ze hun kindje goed kunnen aankleden. Zeker met het wisselvallige Nederlandse…
Potplanten in de winterPotplanten op het balkon of in de tuin kunnen de winter prima overleven. Je kunt ze verzorgen door ze dicht bijeen te ze…
Uitgerekend in de winterUitgerekend in de winterUitgerekend in de winter: in de koude periode verwacht jij je kind. Vaak vraag je je af wat voor kleertjes je voor je ki…

Hoe kies je het beste cadeau voor kinderen en pubers?Hoe kies je het beste cadeau voor kinderen en pubers?Zeker op het moment dat er feestdagen voor de deur staan, ligt er nogal een druk op om op ideeën te komen voor creatieve…
Waarom knuffeldieren belangrijk zijnWaarom knuffeldieren belangrijk zijnBijna niemand kan zich zijn kindertijd voorstellen zonder een knuffeldier. Verreweg de meest bekende knuffels en ook de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Polarn. O. Pyret, http://www.polarnopyret.nl/een-pasgeboren-baby-kleden, bezocht op 15-11-2014
  • WIJ, http://wij.nl/baby-info-verzorging/artikel/naar-buiten-in-de-winter, bezocht op 06-11-2014
  • Oei, ik groei, http://www.oeiikgroei.nl/baby/verzorging-baby/baby-en-kou/ bezocht op 15-11-2014
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Anestiev, Pixabay
Heleen86 (56 artikelen)
Laatste update: 12-12-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.