Sexting en jongeren

Sexting is populair bij sommige jongeren. Het versturen van seksueel getinte berichten, foto's of video's is onder veel mensen helemaal hot. En dat levert regelmatig grote problemen op, omdat deze berichten terecht komen bij mensen waarvan de jongeren helemaal niet wilden dat ze daar terecht zouden komen.

Wat is sexting?

Eenvoudig gezegd is sexting een samentrekking van twee Engelse woorden, namelijk sex en texting (sms-en). Het gaat hierbij om het versturen van seksueel getinte berichten, foto's of video's. Sexting is inmiddels heel gebruikelijk, vooral ook onder jongeren. Uit Amerikaans onderzoek uit 2008 blijkt dat tot 20% van de jongeren tussen 13 en 20 wel eens naakt of semi-naakt foto's had verstuurd. Dat is dus een grote groep.

Sexting en jongeren

Sexting is nogal een probleem bij veel jongeren. Voortdurend verschijnen berichten in de media over het rondgaan van foto's en soms video's van met name meisjes, vaak nog heel jong. Deze meisjes (en uiteraard soms ook jongens) hebben nooit de intentie gehad dat deze foto's publiek bezit werden en voelen zich hier vreselijk onder en datzelfde geldt voor hun ouders. Veel meisjes sturen seksueel getinte foto's naar hun vriendje, maar realiseren zich niet dat wanneer het uit gaat met dat vriendje hij die foto's of video's nog steeds tot zijn beschikking heeft. En sommige ex-vriendjes maken hier vervolgens misbruik van door de dingen door te sturen of op internet te zetten. Met alle vervelende gevolgen van dien. Vaak geven meisjes ook aan dat ze de foto's sturen onder druk van hun vriendje.

Redenen voor sexting

  • Om jezelf net 'als iedereen te voelen' en 'erbij' te horen, zeker wanneer vrienden ook opscheppen over het ontvangen of zenden van spannende berichtjes.
  • Soms lijkt het makkelijker om toe te geven wanneer iemand je om zulke dingen blijft vragen.
  • Soms voel je je onder druk staan en heb je het idee dat je je 'seksualiteit' moet bewijzen.
  • Je hebt het idee dat je niet sexy of frigide bent als je niet meedoet, ook al voel je je er ongemakkelijk bij.
  • Wanneer je een lange afstandsrelatie met iemand hebt en die wil uitbreiden naar een seksuele relatie.
  • Wanneer je trots bent op je lijf en dat met andere wilt delen.
  • Je bent verliefd en vertrouwd iemand volledig.
  • Je kunt het idee hebben je bedreigd of gechanteerd te voelen om dergelijke foto's te sturen.
  • Je hebt het idee dat je het je vriend/vriendin verschuldigd bent als je niet doet wat hij/zij vraagt.

Tips voor tieners

Let altijd goed op, want officieel is sexting illegaal. Het zou als 'kinderporno' beschouwd kunnen worden. Veel belangrijker is echter het feit dat wanneer je iets per mobiel verstuurd het vervolgens niet meer van jou is. De persoon waar je het naar toe stuurt kan er mee doen wat hij/zij wil. En misschien is dat nu je vriendje, maar wanneer de relatie voorbij is weet je niet wat iemand met jouw foto's doet. Denk daarom goed na over wat je verstuurt, want zo gauw je iets verstuurd heb je er geen controle meer over. Daarbij is het ook goed om te bedenken dat het nooit jouw 'schuld' is. Jij bent niet degene die het publiek heeft gemaakt, dat heeft iemand anders gedaan. En dat betekent dat je je niet hoeft te schamen, maar op zoek moet naar hulp. Zoek naar een volwassene die je vertrouwt, of dat nu een ouder of een leraar op school of iemand anders is, praat erover!

Tips voor ouders

Wanneer je als ouder een gesprek met je kind aan wilt gaan over dit onderwerp is het belangrijk om je op de eerste plaats open opstelt, zonder meteen oordeel te vellen. Op deze manier bied je je kind de mogelijkheid om eerlijk te vertellen wat er gaande is, zonder dat het dingen zal proberen te verbergen. Luister vooral en leg uit wat de consequenties kunnen zijn, vooral jonge tieners zullen die niet altijd kunnen overzien. En probeer te vragen welk beeld je kind graag naar de buitenwereld wil uitstralen. Deze laatste twee dingen zorgen ervoor dat zo'n kind zelf al vaak de juiste conclusies trekt. Ook is het belangrijk om te vertellen wat tieners moeten doen als ze zelf foto's/video's van anderen ontvangen: namelijk deleten. Dat is de enige manier om dit echt af te kappen.
© 2014 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding is nog altijd een taboe. En met name zelfdoding onder jongeren wordt door velen nog altijd in de doofpot gest…
NIX18 - Beschermt jongeren tegen alcoholNIX18 - Beschermt jongeren tegen alcoholVanaf 1 januari 2014 is het voor jongeren onder 18 verboden om alcohol te kopen of bij zich te hebben. Staatssecretaris…
Jongeren en alcoholVeel ouders menen goed van het alcoholgebruik van kun kinderen op de hoogte te zijn. Maar is dat ook de werkelijkheid? W…
Wet Investeren in JongerenAls je werkloos raakt buiten je eigen schuld om is het verstandig om een uitkering aan te vragen. Als je jonger bent dan…

De eerste dag kinderopvang voor je babymijn kijk opDe eerste dag kinderopvang voor je babyJe baby is intussen al flink gegroeid en hij doet het prima. Papa die gaat ondertussen al werken, en voor de mama is het…
Problemen in je relatie? Los ze op!Problemen in je relatie? Los ze op!Iedere relatie kent z'n ups en downs. Stellen die al lang samen zijn, kunnen van elkaar de positieve eigenschappen benoe…
Bronnen en referenties
  • http://familyinternet.about.com/od/computingsafetyprivacy/a/sexting_what.htm
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Sexting
  • https://www.commonsensemedia.org/blog/talking-about-sexting
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.