Wet Investeren in Jongeren

Als je werkloos raakt buiten je eigen schuld om is het verstandig om een uitkering aan te vragen. Als je jonger bent dan 27 jaar kan je sinds oktober 2009 in aanmerking komen voor een nieuw soort uitkering; de WIJ uitkering.

Wat is de ‘Wet Investeren in Jongeren'?

De Wet Investeren in Jongeren (afgekort: WIJ) is een wet die per 1 oktober 2009 is ingevoerd. Hij is bedoeld voor jongeren t/m 27 jaar die niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Jongeren die werken en/of een opleiding volgen, maar niet genoeg inkomen hebben kunnen in aanmerking komen voor een (aanvullende) WIJ-uitkering. Jongeren die geen werk hebben en geen opleiding volgen krijgen een werk- en/of leeraanbod aangeboden in plaats van een bijstandsuitkering.Deze wet is er gekomen omdat de overheid niet wil dat jongeren zonder diploma en/of werkervaring thuis zitten. Vooral in de krisistijd is het moeilijk om een baan te vinden, en al helemaal zonder diploma of werkervaring. De gemeente zal aangeven wat ze voor jou nodig vinden en aan kunnen bieden. Dit kan ook zijn: vrijwilligerswerk, een cursus hoe je met geld moet omgaan of een inburgeringscursus. Deze wet moet ervoor gaan zorgen dat zoveel mogelijk jongeren een diploma gaan behalen en/of werkervaring op gaan doen.

Wie heeft er recht op een WIJ-uitkering?

De uitkering is bedoeld voor jongeren t/m 27 jaar die zelf niet voldoende inkomsten hebben en ook geen partner met een (te) hoog inkomen hebben. Ook geldt hiervoor dat jij en je partner niet teveel vermogen mogen hebben. Als je alleenstaand bent mag je vermogen niet hoger zijn dan 5.455 euro en als je samenwoont, alleenstaande ouder of getrouwd bent mag het niet hoger zijn dan 10.910 euro. Ook als je een ernstige beperking of ziekte hebt kom je in aanmerking voor een uitkering. Mensen die jonger zijn dan 18 hebben geen recht op een uitkering, omdat de ouders dan nog kinderbijslag kunnen krijgen.

Hoe werkt het?

Als je werkloos raakt vraag je meestal eerst een WW-uitkering aan. Als deze afgewezen wordt vanwege welke rede dan ook, kom je misschien in aanmerking voor een andere uitkering. In dat geval kan je naar het UWV gaan en zij kunnen dan gaan bekijken of je voor een andere uiktering (o.a. een WIJ-uitkering) in aanmerking komt.
Als je eenmaal een WIJ-uitkering ontvangt, betekent dit dat je verplicht bent om te solliciteren en/of opleidingen en cursussen te gaan volgen. Deze worden je meestal aangeboden door het UWV.

De hoogte van de uitkering

Gehuwd of samenwonendZonder kinderenMet kinderen
Jonger dan 21 jaar€448,86€708,76
1 partner jonger dan 21 jaar en de ander 21 t/m 26 jaar€873,95€1133,76
1 partner jonger dan 21 jaar en de ander 27 jaar of ouder€224,43€484,24
beide 21 t/m 27 jaar €1299,04€1299,04
1 partner 21 tot en met 26 jaar en de ander 27 en ouder €649,52€909,33

AlleenstaandenZonder kinderenMet kinderen
18, 19 of 20 jaar€224,43€484,24
21 t/m 26 jaar€649,52€909,33

Voor alleenstaande ouders is er kans dat ze een toeslag krijgen. Deze kan oplopen tot maximaal 259,81 euro.
© 2010 - 2024 Vivere87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moeite om maandelijks rond te komenGezinnen die moeite hebben om maandelijks rond te komen, kunnen hulp krijgen van de overheid. Dit kan in de vorm van een…
Huis verkopen in de bijstandHuis verkopen in de bijstandMensen denken vaak dat ze hun huis moeten verkopen zodra ze in de bijstand komen. De kans hierop is echter klein.
In de WW! Moet ik mijn huis nu verkopen?In de WW! Moet ik mijn huis nu verkopen?Onder voorwaarden hebt u recht op een WW-uitkering bij het verliezen van uw baan. In eerste instantie heeft een eigen hu…
Spaargeld en bijstandsuitkeringOp het moment dat u in de bijstand terecht komt, mag u niet beschikken over veel eigen geld. Indien u dat wel hebt moet…

De visie op een bedrijf vanuit bijbels perspectiefDe visie op een bedrijf vanuit bijbels perspectiefZonder goede inbreng van medewerkers of leden van een managementteam kan een bedrijf geen vrucht dragen. De visie van ee…
Verschillende werkvelden binnen kinderopvangVoor pedagogisch medewerkers kinderopvang zijn er verschillende werkvelden: het kinderdagverblijf, de peuterspeelplaats,…
Bronnen en referenties
  • http://home.szw.nl/
Vivere87 (20 artikelen)
Laatste update: 12-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.