mijn kijk opDe eerste dag kinderopvang voor je baby
Je baby is intussen al flink gegroeid en hij doet het prima. Papa die gaat ondertussen al werken, en voor de mama is het nu ook tijd om weer aan de slag te gaan. Waarschijnlijk niet met zoveel zin, want de zorg voor je baby neemt nog veel tijd in beslag. En hij is nog zo klein! Toch kan je er niet omheen en is het tijd voor de kinderopvang of crèche. De plaats waar je baby de komende jaren zijn tweede thuis zal krijgen. De onthaalouders zijn het gewoon om met de kindjes om te gaan en zullen evenveel liefde schenken aan je baby als jijzelf zou doen. Veel vragen waar je als mama of papa mee zit, zullen beantwoord worden in de komende weken. De emoties spelen uiteraard ook een rol. Vooral bij de mama, die haar baby nu zal moeten “afgeven” aan mensen die ze 100% moet vertrouwen.
De eerste dag kinderopvang
Het moment van de "eerste dag kinderopvang" is daar. Tracht samen met de papa je kindje voor de eerste maal weg te brengen. Bied steun aan elkaar, want het zal – vooral voor de mama - een emotioneel dagje worden. Als jullie samen vertrekken uit de kinderopvang, kunnen jullie elkaar nog even stevig knuffelen. Geef alvast een kusje aan je baby voor je vertrekt. Ga ervan uit dat je baby veilig is en de onthaalouders alles in het werk zullen stellen om je baby gelukkig te maken. Ze zijn er voor opgeleid om jou als mama of papa even te vervangen.
Welke spullen moet ik meegeven?
Op de eerste dag is het wat onwennig om te weten wat je allemaal moet meenemen. Voorzie alvast een tas met reservekleertjes, een fopspeen en een knuffel. Indien je kindje medicijnen inneemt, dien je deze uiteraard mee te geven zodat de onthaalouders deze kunnen toedienen. Afhankelijk van de kinderopvang, zal je gevraagd worden om ook luiers en eventueel flesjesvoeding te voorzien. Dit kan, al dan niet, inbegrepen zijn in de dienstverlening van de kinderopvang. Vaak wordt er ook een heen-en-weer boekje voorzien voor de correspondentie tussen de onthaalouder(s) en de ouders. Hier kan je allerlei zaken opnemen zoals de nachtrust van je baby, belangrijke weetjes enzovoort. Wees in ieder geval niet te verlegen om te vragen of je iets vergeten was. Zo kan je dat de volgende dag zelf meebrengen. Je zal zien dat alles heel snel zijn normale gangetje zal gaan.
Hoe reageert de mama?
De mogelijkheid bestaat dat de mama emotioneel reageert als ze moet vertrekken uit de kinderopvang. Traantjes zijn de eerste dag bijna niet te vermijden. Het is daarom dat de papa best meegaat, zodat hij troost kan bieden. Tijdens de eerste dag zal de mama vaak denken aan haar baby. Heb ik er wel goed aan gedaan om geen ouderschapsverlof op te nemen? Gaat mijn kindje wel gelukkig zijn in de opvang? Heb ik genoeg poeder voorzien voor de melk? Moest ik mijn baby geen truitje aandoen? De opluchting zal groot zijn als de mama ’s avonds haar baby terug gaat ophalen. Ze zal beseffen dat alles goed verlopen is en dit zal de komende dagen meer rust brengen.
Hoe gaat papa ermee om?
Papa is intussen al een poosje aan het werken. Gezien de papa’s meestal iets stoerder zijn (met een klein hartje) zullen zij niet zo vaak een traantje wegpinken. De meeste papa’s zijn heel bezorgd en zijn uiteraard trots als hun baby ‘s avonds terug in het eigen wiegje ligt. Voor de papa’s komt er nu ook een zware tijd, want de mama zal door de lange werkuren heel snel moe zijn en slapen. Papa zal hier wat taken moeten overnemen van de mama om het huishouden in goede banen te leiden.
Organisatie is een must
’s Morgens wordt het vroeg ontwaken. Als jullie beiden gaan werken en de baby, of zelfs meerdere baby’s moeten klaarmaken, heb je wel wat tijd nodig. Denk vooraf eens goed na hoe je het praktisch zal organiseren. Thuis gaat het dan over de timing van ontbijten, kleertjes aandoen, zich wassen enzovoort. Ook het afzetten en ophalen van de baby dient besproken te worden. Afhankelijk van de werkuren kan je dit praktisch bekijken wie wanneer de baby ophaalt. Hou er ook rekening mee dat je je baby moet ophalen volgens de openingsuren van de opvang. Weet ook dat de kans bestaat dat er extra zal aangerekend worden, indien je te laat bent. Dat kan bijvoorbeeld gaan over 1 € per begonnen kwartier of halfuur. Wees goed georganiseerd! Dit kan veel rust brengen en spanningen tussen jullie als koppel vermijden.
Wat als je baby of kindje niet went in de opvang?
Het gebeurt zelden, maar af en toe kan een kindje echt niet wennen aan de opvang. Vaak gebeurt dit wanneer een kindje niet vijf dagen per week in de opvang is. Het verschil tussen de opvang bij de grootouders of een ander familielid én de opvang zelf is te groot, waardoor het kind moeilijk kan acclimatiseren. Soms vindt het kindje geen uitdaging in de opvang en verveelt het zich. Een gevolg is dat je kindje zich lastig gedraagt. Naarmate de tijd vordert, moeten deze problemen zich vanzelf oplossen. Indien het echter niet lukt, kunnen de ouders en de opvang zich laten bijstaan door een opvoedingsdeskundige die hier ervaring mee heeft.