De nadelen van kinderen hebben

Reclames op tv laten schattige, blije baby's zien, en al even overgelukkige moeders. Natuurlijk is het fantastisch om zwanger te worden, en een wolk van een baby in je armen te houden. Maar het krijgen, verzorgen en grootbrengen van een kind is echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Nergens kun je leren hoe je een goede ouder wordt, en bij het kind zit ook al geen gebruiksaanwijzing.

Baby's zijn schattig

Als je in een willekeurig warenhuis de afdeling met babykleertjes bezoekt, vindt bijna iedereen dat schattig. Al die kleine truitjes, broekjes en slofjes, het een nog liever of stoerder dan het andere. Je zou het allemaal wel willen kopen! En dan zo'n mooi wiegje met lieve beertjes, en zo'n waanzinnige kinderwagen, je kunt er helemaal bij wegdromen. Een kindje van jullie samen, als teken van liefde, met dezelfde mooie blauwe ogen als papa, of het neusje van mama. Zo'n klein, roze hoopje mens, met van die zachte haartjes, en die kleine vingertjes en teentjes, zo lief!

Zwangerschap

Op een dag is het dan zover, je hebt een positieve zwangerschapstest in je handen! De blijdschap is groot, het is gelukt, als alles goed gaat krijgen jullie een baby! Een van de eerste veranderingen die je zult merken, is dat je je behoorlijk moe voelt de eerste tijd. Ook kun je behoorlijk veel last hebben van misselijkheid, en zul je wellicht een aantal keren per dag moeten overgeven. Je borsten kunnen echt pijn doen, en je moet om de haverklap plassen. Later in je zwangerschap kun je behoorlijk last van je rug, en je buik hebben, en als je pech hebt, krijg je zwangerschapsstrepen die nooit meer weg gaan. Als je baby met het hoofdje omlaag ligt in je buik, zal hij of zij je geregeld hard tegen je ribben trappen, en als het andersom ligt, schopt het tegen je blaas. Al met al is dit echt niet altijd alleen maar leuk!

Geboorte

Iedere bevalling is natuurlijk anders, maar de verhalen van "binnen drie uur was alles achter de rug", zijn meer uitzondering dan regel. Een bevalling is doorgaans een langdurige, pijnlijke en uitputtende gebeurtenis. Natuurlijk ben je dolblij en gelukkig als je kindje gezond ter wereld is gekomen, en als je het zelf allemaal redelijk hebt doorstaan. De eerste tijd zul je behoorlijk moe zijn, en nog last hebben van de bevalling. Lopen, zitten, of naar het toilet gaan, zal de eerste dagen echt niet comfortabel zijn, zeker niet als je ook nog hechtingen hebt. Je kunt je echt afvragen of het "daar beneden" ooit nog goed zal komen. Je borstvoeding komt op gang, en dit is in het begin pijnlijk. Als de baby bij je drinkt, trekt je baarmoeder samen, en dit is op z'n zachtst gezegd een akelig gevoel. Je zult de eerste tijd je baby ook 's nachts meerdere keren moeten voeden, en dat terwijl je zo moe bent, dat je wel een week zou kunnen slapen.

Het eerste jaar

De eerste periode van hun leven doen baby's weinig anders dan slapen, huilen, poepen, plassen en spugen. Spugen doen ze het liefst als je ze net dat schattige, nieuwe truitje hebt aangetrokken, poepen en plassen doen ze bij voorkeur in een net verschoonde luier. Huilen doen ze meestal op het moment dat je net met iets bezig bent, of als je net ligt te slapen. Natuurlijk zijn de momenten waarop je een brede glimlach krijgt, goud waard! De ontwikkeling gaat het eerste jaar behoorlijk snel, en binnen de kortste keren kan je kindje zitten, kruipen, staan en lopen. Dit gaat gepaard met het nodige vallen en opstaan, en je zult het druk hebben met voorkomen dat je kind zich pijn doet. Daarbij stoppen kleine kinderen alles in hun mond, dus je kunt ze geen moment uit het oog verliezen. Dat ze "handenbindertjes" worden genoemd, is heel terecht.

Peuters

Peuters kunnen enorm onhandelbaar zijn, en zullen vooral niet willen, wat jij wil. Als het niet gaat zoals je peuter wil, zal hij of zij stampend, en schreeuwend protesteren. Dit is vooral ongemakkelijk als je peuter zich middenin een volle supermarkt op de grond laat vallen, en luidkeels laat weten dat het zijn of haar zin wil hebben. Rond hun tweede verjaardag komen ze in de "nee periode", en zullen dus op alles wat je vraagt of wilt "nee" roepen. De term "terrible two" is hier van toepassing. "Zelf doen" is ook een gevleugelde uitspraak van je peuter, en dit betekent dat alles wat je wilt, twee tot drie keer zo lang duurt als anders.

De jaren daarna

Naarmate je kind ouder wordt krijg je met nieuwe problemen te maken. Je kind krijgt hoe langer hoe meer een eigen wil, en een eigen mening over dingen. En de rode draad is dat wat je kind wil, nou precies niet is wat jij wilt op dat moment. Het wil geen boontjes eten, het wil niet die broek aan, het wil niet mee naar de winkel, het wil niet naar bed, het wil niet opruimen, het mag ook nooit wat van jou! Als het je al lukt om in de loop van de jaren je kind redelijk op te voeden, gaat het dan richting de pubertijd. Wat er wordt gezegd over pubers is dat ze dwars, onhandelbaar en lastig zijn. En wat denk je? Dat is ook zo!

Kinderen zijn niet alleen maar leuk

Natuurlijk is het hebben van kinderen ook vaak wel heel leuk. Als ouder zijnde houd je onvoorwaardelijk van je kind, en zijn er veel momenten die heel dierbaar zijn. Over alle leuke kanten van het ouderschap wordt al meer dan genoeg gepraat, en over de nadelen ervan wordt niet openlijk gesproken. Als je je kind geregeld "achter het behang zou willen plakken", of zelfs momenten hebt waarop je echt spijt hebt van je beslissing om een kind te willen, rust toch een groot taboe. Toch hebben ook ouders deze gevoelens geregeld, want ouders zijn is soms niet makkelijk, en soms gewoon niet leuk.
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderloos, kan ook een bewuste keuze zijnKinderloos, kan ook een bewuste keuze zijnVolwassenen die bewust kinderloos zijn, moeten hun standpunt vaak uitleggen. Er wordt vanuit gegaan dat iedereen een kin…
Roken tijdens zwangerschap voor baby erg gevaarlijkRoken tijdens zwangerschap voor baby erg gevaarlijkRoken tijdens de zwangerschap leidt er toe dat baby’s vaker vroeger worden geboren dan nodig is om volgroeid te raken. V…
Welke invloed heeft wat moeder eet op de baby in de buik?Welke invloed heeft wat moeder eet op de baby in de buik?Op de vraag of een baby in de buik al smaken kan proeven is het antwoord JA. Als de foetus 12 weken oud is en nog wordt…
Een gezonde levensstijl vóór de zwangerschapHet is zo dat veel moeders roken of alcohol gebruik opgeven in de eerste periode van de zwangerschap. Het duurt dus even…

De peuterpuberteit; vijf belangrijke tips voor oudersDe peuterpuberteit; vijf belangrijke tips voor oudersIs jouw peuter regelmatig koppig, huilerig, opstandig en/of driftig? Grote kans dat hij of zij aan het 'peuterpuberen' i…
Relatiebreuk als je zwanger bentAls je partner de relatie verbreekt als je zwanger bent, klinkt dat als een nachtmerrie, en eigenlijk is het dat ook. Er…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.