Relatiebreuk als je zwanger bent
Als je partner de relatie verbreekt als je zwanger bent, klinkt dat als een nachtmerrie, en eigenlijk is het dat ook. Er is waarschijnlijk geen periode in het leven van een vrouw waarin ze meer kwetsbaar is, dan tijdens een zwangerschap. Als je dan in de steek gelaten wordt, kan dat erg hard aankomen.
Twee mogelijkheden
Als je partner de relatie verbreekt terwijl je zwanger bent, kan dat op twee manieren ontstaan zijn. Of je hebt er samen voor gekozen om een baby te willen, en daar hebben jullie samen aan gewerkt, of je bent misschien per ongeluk in verwachting geraakt. In het eerste geval heb je er samen over gepraat, en waarschijnlijk weloverwogen besloten om te proberen een kind te verwekken. In het tweede geval was er geen sprake van een beslissing, of overleg samen, en heb je samen niet bewust gekozen voor een baby. In dit geval kan het gebeuren dat jij wel heel graag de baby wilt houden, en je partner er anders over denkt. De uitkomst is in beide situaties dezelfde: "Je bent zwanger, en je partner laat je in de steek".
Dit kan niet waar zijn!
Je eerste reaktie is er waarschijnlijk één van ongeloof: "Dit kan niet waar zijn!". Je partner laat niet alleen jou in de steek, op een moment dat je meer kwetsbaar bent dan ooit, maar laat dus ook de baby in de steek. Dit is een dubbel pijnlijke gebeurtenis voor jou als aanstaande moeder. Je zult met veel vragen blijven zitten, als je partner en de vader van je kind, de deur achter zich dicht trekt. Hoe ga je zonder hulp alle praktische zaken regelen? Hoe ga je alleen deze baby op de wereld zetten? Hoe ga je later je kind vertellen dat zijn vader vertrokken is toen hij of zij nog niet geboren was? Je kunt het gevoel hebben "in de val gelokt te zijn", omdat jij geen keus hebt in deze. Jij draagt de baby en jij bent er dus verantwoordelijk voor, en hoe blij je er ook mee bent, er is voor jou geen weg terug.
Hoe moet het verder?
Als duidelijk is dat er geen verzoening komt met je partner, zul je je verwachting moeten bijstellen. Je kunt boosheid en verdriet voelen, zeker als je ervan uitgegaan bent dat jullie samen een baby zouden gaan krijgen. De blijdschap die je eerder voelde kan even heel ver te zoeken zijn, en misschien is je eerste reaktie ook wel dat het voor jou dan ook allemaal niet meer hoeft. De reaktie van je familie en vrienden is er meestal een van schrik en medelijden met je. Hierdoor ga je je waarschijnlijk nog ellendiger voelen, en dat is nou precies waar je niet op zit te wachten. Je zult zo goed mogelijk voor jezelf en je baby moeten zorgen, en alle hulp die je kunt krijgen moet je met twee handen aanpakken!
Iemand die je helpen wil
Belangrijk is dat je iemand vindt die je wil helpen, dit kan je moeder, een zus, een vriendin of iemand anders zijn die dicht bij je staat. Je hebt iemand nodig die met je meegaat naar de controle bij de verloskundige, iemand die mee wil naar zwangerschapsgym, iemand die je wil helpen met huishoudelijke klussen of je eventuele andere kinderen, en uiteindelijk iemand die je wil helpen bevallen. Samen met iemand babykleertjes kopen, en andere spulletjes is leuk, en zeker nodig. Vraag om hulp, en als iemand je hulp aanbiedt, pak deze dan meteen aan!
Welke naam krijgt je baby?
Als de vader van je baby zich echt teruggetrokken heeft, kan het zijn dat hij de baby ook niet wil erkennen. Dit betekent dat de baby jouw achternaam zal krijgen. Het is wel belangrijk om er van te voren over na te denken, en te bespreken, of en welke rol de vader van de baby wil vervullen. Wil hij de baby erkennen als zijn kind, wil hij een rol spelen in de opvoeding? Wil jij dat ook? Dit zijn zaken waar je over na zult moeten denken, en die niet makkelijk zijn.
Na de geboorte
Als de baby is geboren, en de vader geen rol wil spelen, zul je iemand moeten vinden die de baby aan wil geven bij de burgerlijke stand. Dit kan een naast familielid zijn, of iemand uit je vriendenkring, maar binnen drie dagen na de geboorte moet iemand je baby aangeven. Als de vader van je baby het kind niet erkent, hoeft hij er ook geen alimentatie voor te betalen, maar heeft hij ook geen rechten. Als de baby jouw achternaam krijgt, is er altijd de mogelijkheid dat een eventuele partner in de toekomst, jouw baby kan erkennen. Hiermee krijgt de baby de achternaam van je nieuwe partner, en wordt daarmee de wettelijke vader van je kind.
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kan ik nu zwanger zijn?Zelfs soms als mensen veilig hebben gevreeën vragen ze zich nog af of ze wellicht zwanger, het kan zijn dat als u het ec…
SchijnzwangerschapMisselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap,…
De nadelen van kinderen hebbenReclames op tv laten schattige, blije baby's zien, en al even overgelukkige moeders. Natuurlijk is het fantastisch om zw…