Ik wil mama worden! Kinderwens op jonge leeftijd
In Nederland worden jaarlijks tussen de 160.000 en 210.000 baby's ter wereld gebracht. De één wenst het al jaren, voor de ander komt het onverwacht en een derde wacht tot het ware moment: de zwangerschap. We willen een kindje! De voortplanting en de zwangerschap is een natuurlijk fenomeen en de drang te willen voortplanten betreft een biologisch gegeven. Het hoort bij ons bestaan en als we ons niet vermenigvuldigden, hadden we het nooit kunnen navertellen. Bij de meeste vrouwen begint het te kriebelen rond het dertigste levensjaar. De één voelt het wat eerder borrelen, een ander wacht tot wat later. Maar wat als je al vanaf zeer jonge leeftijd weet dat je een kindje wilt?
2.688 tienermoeders
Het is een verantwoordelijke en serieuze zaak. Een kindje krijg je niet zomaar. Dat hoef je een ouder (in spé) niet te vertellen. Ben je eind twintig of begin dertig, dan heb je vaak al veel meegemaakt in het leven. Je hebt de nodige lessen geleerd, wellicht al een huis met hond en een boom en mogelijk een zorgvuldig opgebouwde carrière. Ook zonder deze factoren zou je er klaar voor kunnen zijn. Wanneer je besluit dat het tijd is voor 'the next level', kan er een hoop veranderen in je leven. Bewust of zonder dat je het door hebt, valt je oog wat vaker op babykleding en plots lijkt het aantal kinderwagens in de winkelstraat wel verdubbeld. Het is niet vreemd dat je rond deze leeftijd je biologische klok hoort tikken en tevens mannen kunnen de kinderwens voelen prikkelen, waar deze eerder niet aanwezig leek te zijn. Maar... waar een regel is, bestaat een uitzondering. In het jaar 2013 waren er op 1 januari maar liefst 2.688 tienermoeders in Nederland. We spreken hier over mama's van negentien jaar en jonger. 'Tienermoeders': pubermeiden en jongvolwassenen die, bewust dan wel onbewust, een kindje hebben mogen ontvangen. Verantwoord of niet, impulsief of ondoordacht: er zijn veel (voor)oordelen, welke we in deze terzijde laten. Er is genoeg over geschreven en gespeculeerd. Minstens zo interessant - en wellicht interessanter - is het om te kijken naar jong publiek met een sterke, soms oncontroleerbare wens tot het krijgen van een kind en de reden hiervan. Een kleuter met een kinderwens, een tiener met de gave tot opvoeden en een puber met de drang tot baren: hoe kan dit, waarom bestaat het en wat doe je er mee?
Focus op een doel
De termen 'puber' of 'tiener' worden veelal geassocieerd met onvolwassen, onbezonnen, onverantwoord en onbehandelbaar. Een puber gaat zijn of haar eigen gang, leert de wereld kennen, wil op ontdekkingsreis binnen en buiten zichzelf en kent weinig tot geen verantwoordelijkheidsgevoel. Echter, zo ook leert een ieder bij zijn of haar opvoeding dat ver- of vooroordelen in wezen uit den boze zijn. Over één kam scheren is een 'no go'. Zo is tevens uit onderzoek gebleken dat het dwarse en impulsieve typische 'pubergedrag' niets te maken heeft met een onderontwikkeld mensenbrein. Pubers zoeken onbewust dan wel bewust bepaalde prikkels op, welke tevens zorgen voor ontwikkeling en ontdekking binnen de maatschappelijke wereld. Zo richten zij zich op het leven, de kansen en de mogelijkheden. Waar de één behoefte heeft aan vrijheid, feesten en voldoening vindt in het opzoeken van grenzen, trekken anderen de lijn op een ander niveau.
Meisjes sneller volwassen dan jongens
Uit recent onderzoek is gebleken dat meisjes zich over het algemeen sneller ontwikkelen dan het mannelijke tienervolk. Het brein van de vrouw reorganiseert zich op jonge leeftijd sneller dan dat van de man, wat de werking van de hersens een stuk efficiënter maakt. Uit het onderzoek, waaraan 121 proefpersonen tussen de vier en veertig jaar oud deelnamen, is gebleken dat het aantal verbindingen welke worden afgelegd door de hersens door de jaren heen terugloopt. En dit kan mogelijk verklaren waarom meisjes eerder volwassen worden dan jongens. Het verlies aan deze verbindingen tijdens het ontwikkelen van het brein, kan de hersenfunctie verbeteren. Hierdoor gaat het 'netwerk' sneller werken. Het brein richt zich bij het vrouwelijk deel van de mensheid sterker op de essentiële informatie. Je kunt het vergelijken met de praktijk: in plaats van heel veel willekeurige mensen naar de weg te vragen, is het effectiever om een aantal mensen, wonende in deze buurt, om advies te vragen. Een soort vragen naar de bekende weg, dus.
Waarom willen we kinderen?
Het feit in acht genomen dat jonge meiden sneller volwassen worden, zou nog geen verklaring hoeven vormen voor het aantal tienermoeders binnen de Westerse beschaving. Laten we kijken naar de kinderwens van vrouwen binnen verschillende leeftijdsgroepen. Is voortplanting slechts een basale behoefte van levende wezens? Zijn onze genen sterker dan het verstand? Willen we op latere leeftijd iemand hebben die onze luiers verschonen kan? Of is gewoon 'gezellig?' Natuurlijk zal er nooit één duidelijke, aanwijsbare reden zijn en een vaste conclusie kan niet worden getrokken. Het besluit tot het nemen van kinderen is voor iedereen gebaseerd op andere gegronde of ongegronde redenen en argumenten. Toch lijkt het dat de kinderwens bij de vrouw een grotere rol speelt, dan bij de man. Wanneer we op zoek zijn naar feiten, kunnen we de zaak slechts op een biologische en wetenschappelijke wijze bekijken. Vrouwen bezitten een zogenaamde 'biologische klok'. Dit heeft niet alleen - en vaker niet - te maken met het aanvoelen van de stand van de klok. Nee: de biologische klok gaat een stapje verder. Voor een vrouw is het biologisch gezien het beste om een kind te krijgen tussen de 20 en 25 jaar. De vrouw is op dit moment het meest vruchtbaar en het vrouwenlichaam is op dit moment volgroeid. Daarnaast vermindert de vruchtbaarheid van de vrouw vanaf haar dertigste levensjaar langzaam, maar gestaag. Zo is het vanaf het veertigste jaar moeilijk om nog zwanger te raken en de kans op complicaties tijdens en na de zwangerschap aanzienlijk groot. Zo stijgt na het veertigste levensjaar de kans op het krijgen van een kind met het syndroom van down of andere geboorteafwijking en ook de kans op een miskraam neemt toe. En waarom we nou kinderen willen...? Het blijft voor velen een raadsel. Maar voorzichtig kunnen we concluderen dat de drang tot baren voor een gedeelte in onze genen zit vastgebakken. We zijn nu eenmaal levende wezens en om te kunnen blijven bestaan, moeten we ons voortplanten. Simpel gezegd, maar daardoor niet minder waar. Life needs life!
En hoe zit het dan met tienermoeders?
Het komt voor, misschien vaker dan gedacht. Jonge mensen met een kinderwens. Er bestaat veel onbegrip van buitenaf. 'Je bent nog jong, je kunt nu nog alles doen waar je zin in hebt. Geniet ervan', of: 'je hebt het kind niets te bieden. Je bent zelf nog een kind.' Zoals eerder genoemd, zijn veel jonge mensen in de pubertijd op zoek naar iets. Ze weten niet altijd precies wat. Wanneer je een te kort voelt aan liefde of aandacht, zou het kunnen zijn dat er een 'gat' ontstaat vanbinnen, welke graag opgevuld wil worden. Ook kan het zijn dat de persoon in kwestie graag liefde wil delen met een derde, maar dit niet kan of niet goed weet hoe. Eenzaamheid in de liefde, in welke vorm dan ook, kan een grote rol spelen betreffende een kinderwens. Daarnaast, zoals hierboven genoemd, worden meisjes sneller volwassen en beschikken vrouwen over een bijzondere biologische klok. Wellicht speelt dit een betreffende rol in de kinderwens op jonge leeftijd.
Volg het hart
Zojuist genoemde en andere argumenten betreffen echter slechts speculaties. Een kinderwens vormt zich vroeg of laat en naar de persoon en situatie in kwestie. Of een kinderwens erfelijk aangelegd kan zijn? Het is niet bewezen, maar het schijnt dat meiden met een ouder, welke jong zwanger is geraakt van haar kind(eren), een zeker voorbeeld kan vormen voor haar dochter. Wanneer het zogenaamde tienermoederschap eens of vaker in de familie voorkomt, zou dit zoals je dat kunt noemen aanstekelijk kunnen werken. Net als bij vrouwen van dertig jaar, dus. Of het onverantwoord, impulsief of raar is? Dat is aan niemand te beslissen. Ben je jong en verlang je een kind? Nadat je praktische kant onder de loep hebt genomen, is het tijd om het hart te volgen. Een kindje neem je niet: die krijg je. En wat is mooier dan het krijgen van jong, onvoorwaardelijk liefhebbend wezentje? Geniet ervan!