Een peuter nog aan de borst

Een peuter nog aan de borst Het geven van borstvoeding zie je weer steeds meer. Ook bij kunstvoedingsreclame's is het verplicht dat er wordt vermeld dat borstvoeding de beste keuze voor je kindje is. Maar na twaalf maanden voeden komt in onze cultuur weinig voor. En de vrouwen die wel langer voeden ondervinden maar weinig steun. Er zijn steeds meer vrouwen die borstvoeding geven. Van tevoren denken veel vrouwen ook al na over wanneer ze er weer mee zullen stoppen. Toch kun je dit pas echt zeggen, nadat je borstvoeding bent gaan geven. Er zijn steeds meer vrouwen die meer van het borstvoeding geven genieten dan ze in eerste instantie hadden gedacht. Hierdoor gaan ze dan ook langer door met voeden dan ze hadden verwacht.
In onze cultuur is negen maanden voeden al een lange tijd. En een peuter aan de borst wordt dan ook door veel mensen abnormaal gevonden. Toch stimuleert Unicef al een tijdje om twee jaar of langer borstvoeding te geven en om door te gaan zolang moeder en kind dat willen.
De zuigbehoefte van een kindje is een fundamentele behoefte en verdwijnt niet na zes of negen maanden. Deze behoefte hebben kinderen gedurende enige jaren.

Moedermelk voor peuters

Moedermelk is de perfecte voeding ook voor je dreumes en peuter. Dit komt omdat de voedingswaarde, samenstelling en verteerbaarheid van moedermelk zijn afgestemd op de behoefte van het kind. Ook wanneer je kindje ander voedsel gaat eten. Als de behoefte aan borstvoeding minder wordt, past moedermelk zich aan aan de veranderende behoefte van je kindje.
Het eiwit-, zout- en ijzergehalte neemt iets toe, het zink- en lactosegehalte daalt iets en het vetgehalte blijft gelijk. Wat moedermelk nog extra heeft is voeding met antistoffen, die ook een peuter extra bescherming geeft tegen allerlei ziekten.
Het is zelfs zo dat sommige afweerstoffen die de baby tegen infecties beschermen, in het tweede jaar in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan in het eerste jaar. Dit komt omdat kinderen die ouder dan een jaar zijn over het algemeen meer worden blootgesteld aan allerlei infecties dan in het eerste jaar.
Ook bevat moedermelk speciale groeibestanddelen die helpen bij de rijping van het immuunsysteem en de rijping en ontwikkeling van de hersenen, darmen en andere organen.

Voordelen van langer voeden

  • Moedermelk maakt intelligenter. Er is een test gedaan met te vroeg geboren baby's. Sommigen kregen moedermelk met een sonde en anderen kregen kunstvoeding. Het IQ van de baby's die moedermelk kregen was gemiddeld tien punten hoger. Ook werd opgemerkt dat hoe langer zij moedermelk kregen, hoe hoger de IQ-waarde was.
  • Een ander voordeel is dat kinderen die moedermelk krijgen, ertoe neigen iets minder te wegen dan kinderen die kunstvoeding krijgen. Dit komt omdat de vetreserves anders zijn opgebouwd en door het natuurlijke verzadigingsmechanisme leren zij hun eetlust te sturen. Ook blijkt dat de huid en spieren anders aanvoelen bij kinderen die borstvoeding krijgen.
  • Moedermelk is een bron van hoogwaardige calorieën, eiwitten, vitaminen en mineralen.
  • Moedermelk stimuleert de opbouw en sturing van het afweersysteem en geeft bescherming tegen de ontwikkeling van auto-immuunziekten, ziekten van de hartkransslagader en allergieën.
  • Borstvoeding heeft ook een positief effect op de vorming van de kaken. Lang voeden geeft een voordeel voor de ontwikkeling van de stand van de kaken. Ze passen beter op elkaar.
  • Het drinken aan de borst leidt ook tot een betere ontwikkeling van de gezichts- en mondmotoriek.

Naast alle voordelen is het voeden ook gewoon een fijn moeder en kind moment. Iedereen heeft zijn eigen redenen om wel of geen borstvoeding te geven en om dit kort of lang te doen. Maar het zou fijn zijn wanneer op lang voeden geen taboe meer zou rusten, zodat iedereen hierin zijn eigen keuzes kan maken.
© 2013 - 2024 Enevien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvoeding of de fles?Borstvoeding of de fles?Als je bent bevallen dan kan je kiezen voor borst- of flesvoeding. Er zijn vrouwen die zweren bij borstvoeding, maar er…
Kenmerken van peutersKenmerken van peutersHier zijn de kenmerken van een peuter, we noemen de sociale, geestelijke en lichamelijke kenmerken.
Het leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal gebeurt tussen de geboorte en het begin van groep 3 (1e klas) van de basisschool. Je wordt gebore…
De voordelen van borstvoeding voor moeder en kindDe voordelen van borstvoeding voor moeder en kindMoedermelk is beter voor het kind dan flesvoeding die uit een potje komt. Maar het heeft voor de moeder ook gezondheidsv…

Borstvoeding en weer aan het werkBorstvoeding en weer aan het werkBorstvoeding is het beste begin voor je kleintje. Maar wanneer je weer aan het werk gaat, is het dan allemaal wel te doe…
Het huis van een overledene leegmakenHet huis van een overledene leegmakenWanneer een naaste overlijdt, heb je naast alle administratieve beslommeringen nog een grotere taak die op je wacht: het…
Bronnen en referenties
  • Van Ruijven-Bank, L (2009) Ouderschap vanuit je hart, Uitgeverij Akasha Eeserveen, ISBN: 9789077247921
  • Kenniscentrum voor borstvoeding, www.borstvoeding.com , 5 juli 2013
Enevien (14 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.