Borstvoeding en weer aan het werk
Borstvoeding is het beste begin voor je kleintje. Maar wanneer je weer aan het werk gaat, is het dan allemaal wel te doen? Hoe pak je het dan allemaal aan? En kan ik wel zonder mijn kindje? Veel vragen waar werkende moeders over na denken.
Borstvoeding is het beste wat je je kindje kunt geven, maar dit combineren met een baan kost wel wat inspanning. Je zult veel moeten plannen. Je hebt als moeder wettelijk tot negen maanden recht op 25 procent van de werktijd om te voeden of te kolven. De werkgever hoort gelegenheid te bieden om borstvoeding te kunnen geven of om te kunnen kolven. Hier hoort de werkgever een geschikte, besloten ruimte voor ter beschikking te stellen.
Opties
Tijdens je zwangerschap en verlof is het belangrijk na te denken over de mogelijkheden van het voeden van je kindje en het weer aan het werk gaan. Er zijn een aantal opties:
Stoppen met werken
Sommige moeders vinden na de bevalling het werken niet meer zo belangrijk als voor de zwangerschap. Ze kiezen ervoor om te stoppen met werken. Op deze manier kun je borstvoeding op verzoek blijven geven. Maar door te stoppen met werken moet je er wel rekening mee houden dat je een deel van je inkomen en sociale contacten verliest.
Ouderschapsverlof
In Nederland heb je recht om 26 keer het aantal uren die je gemiddeld per week werkt als ouderschapsverlof op te nemen. Zo zijn er moeders die pas na 6 of 9 maanden weer aan het werk gaan. Dit is de leeftijd dat je kindje ook vaste voeding begint te eten. Je zou er dan voor kunnen kiezen om tijdens werktijden de vaste voeding te laten geven en wanneer je vrij bent om je kindje borstvoeding te geven.
Kindje mee naar je werk
Bij sommige werktaken en organisaties is het mogelijk om je kindje mee naar je werk te nemen. Op deze manier kun je tijdens je werk toch op verzoek borstvoeding geven. Wel moet je het kunnen om je aandacht tussen je werk en je kindje te verdelen.
Thuis werken
Soms is het mogelijk om meer vanuit huis te gaan werken. Op die manier kan je bij je kindje zijn en gewoon op verzoek voeden. Wel is het ook hier van belang dat je je tijd wel moet kunnen verdelen tussen je kindje en je werk. Misschien is een oppas hier ook een optie.
Kolven
Veel werkende vrouwen kiezen ervoor om op het werk de melk te kolven. Zo blijft de melkproductie op gang en voorkom je een borstontsteking. Het is belangrijk dat je dit van tevoren met je werkgever goed bespreekt, zodat je weet in welke besloten ruimte je rustig kunt gaan kolven. Ook is het van belang dat je afspreekt hoe je de melk bewaart. Dit kan zowel in de koelkast als de vriezer. Zo is er genoeg melk voor je kindje om tijdens de werkdagen ook gewoon moedermelk te drinken. Wel is het van belang dat je je kindje al op tijd leert om uit een flesje te drinken. Veel vrouwen beginnen ongeveer drie weken voor ze weer gaan werken met kolven. Dit om alvast te oefenen en om al wat voorraad te hebben. Het is belangrijk om op een gegeven moment een schema te hebben, zodat je vaste tijden hebt waarop je kolft. In het begin kunnen je borsten gaan lekken. Dit kun je tegen gaan door een paar minuten stevig op de tepels te drukken. Dit kun je doen door je armen voor je borsten te vouwen en er tegenaan te drukken. Op die manier valt het niemand op. Ook kun je zoogkompressen in je beha dragen om het lekken op te vangen.
Naar je kindje toe
Wanneer je dicht in de buurt van je kindje werkt, zou je naar je kindje toe kunnen gaan om borstvoeding te geven. Op deze manier hoef je niet of minder vaak te kolven en heb je even een fijn momentje met je kindje samen. Ook is dit een handige manier als je kindje weigert de gekolfde melk te drinken. Wat wel moeilijk kan zijn is dat je kindje misschien niet op jouw tijden wil drinken of om steeds weer afscheid te moeten nemen.
Kindje wordt naar je toe gebracht
Wanneer het niet te ver is is het soms ook mogelijk dat iemand je kindje bij je op het werk langs komt brengen. Zo kun je je kindje zelf voeden. Wel vraagt dit enige flexibiliteit van de oppas en kan het voor het kindje vermoeiend zijn.
Opties combineren
Sommige moeders bouwen de borstvoeding af voor ze weer gaan werken, maar er zijn verschillende opties en mogelijkheden om borstvoeding en werk te combineren. Je zult naar je eigen situatie, gezin, kind en baan moeten kijken om te zien wat het beste bij je past. Je zou er dus ook voor kunnen kiezen om verschillende bovengenoemde opties te combineren. Het is belangrijk dat je van te voren al nadenkt over wat je wilt gaan doen, maar vaak kom je gaandeweg erachter wat het beste bij jou en jouw situatie past. Luister goed naar jezelf en doe wat jij denkt dat het beste is.
Borstvoeding en werken laten slagen
Door veel moeders wordt er tegenop gezien om borstvoeding te blijven geven als ze weer buitenshuis gaan werken. Het is vooral een kwestie van combineren. Toch stoppen veel moeders al na twee maanden met het geven van borstvoeding. Redenen van het stoppen met de borstvoeding kunnen zijn:
- Slechte voorbereiding op de borstvoeding
- Onzekerheid door onwetendheid
- De vader moet ook de fles kunnen geven
- Te veel de fopspeen
Toch zijn er genoeg moeders die erin slagen het werken en borstvoeding geven te laten slagen. Het is van belang dat je er over praat met je werkgever over de tijden en de voorzieningen. Verder volgen een paar tips om borstvoeding en werken te laten slagen:
- Zorg dat de baby goed aan de borst is als het werk weer wordt hervat
- Huur of koop een elektrische kolf met een dubbele afkolfset om twee borsten tegelijk te kolven
- Lees alles over de techniek van het afkolven
- Begin ongeveer drie weken voor het werken met het oefenen van afkolven
- Lees alles over het bewaren van moedermelk
- Zoek uit wat je rechten op het werk zijn: hoeveel tijd je mag besteden aan het voeden of kolven en of er een geschikte ruimte voor is
Het is dus van belang dat je van te voren goed nadenkt over je opties en dat je goed geïnformeerd bent. Maar ook gaandeweg kun je dingen aanpassen aan je eigen ervaringen en situatie. Wanneer je het combineren weet te leren is de kans groot dat werken en borstvoeding geven zal slagen.