Melk kolven op het werk: wat zijn mijn rechten?

Melk kolven op het werk: wat zijn mijn rechten? Na de bevalling duurt het zwangerschapsverlof tien tot twaalf weken. Na die periode wordt het lastiger om borstvoeding te geven. Veel moeders kiezen er ervoor om het geven van moedermelk af te bouwen. Dat is niet noodzakelijk. De Nederlandse wet regelt namelijk het voedingsrecht tot je baby negen maanden oud is. Je mag in deze periode een kwart van je werktijd besteden aan het voeden van je baby of om te kolven. Deze tijd krijg je doorbetaald en je hoeft er ook geen pauzes voor te laten schieten. Na de bevalling duurt het zwangerschapsverlof tien tot twaalf weken. Na die periode wordt het lastiger om borstvoeding te geven. Veel moeders kiezen er ervoor om het geven van moedermelk af te bouwen. Dat is niet noodzakelijk.

Voedingsrecht in de wet

De Nederlandse wet regelt namelijk het voedingsrecht tot je baby negen maanden oud is. Je mag in deze periode een kwart van je werktijd besteden aan het voeden van je baby of om te kolven. Deze tijd krijg je doorbetaald en je hoeft er ook geen pauzes voor te laten schieten. In de meeste gevallen is het lastig om je baby onder werktijd te voeden. Niet iedereen woont in de buurt en vaak is het kindje bij een oppas of op een kinderdagverblijf.

Moedermelk als ideale voeding

Het afkolven van melk is dan een goed alternatief. Op deze manier houd je je melkproductie in stand en kan je kindje toch van de voordelen van borstvoeding profiteren. Moedermelk is de ideale voeding, omdat het perfect aansluit op de individuele behoeften van jouw zoon of dochter. Het bevat levende antistoffen die de baby beschermen tegen ziektes en infecties. Ook bestaat borstvoeding uit 150 ingrediënten die bijdragen aan de groei van je kindje.

Kolven op tijd aankondigen

Ben je van plan om te kolven op het werk? Laat dit dan tijdig weten aan je werkgever en collega’s. Doe dit bij voorkeur als je nog aan het werk bent of vroegtijdig na de bevalling. Op deze manier weten de andere medewerkers waarom je niet altijd aanwezig bent. Daarnaast kan je werkgever rekening houden met jouw kolftijden als er bijvoorbeeld een belangrijke vergadering moet worden ingepland. Je baas heeft bij een vroegtijdige aankondiging ook voldoende tijd om een goede kolfruimte in te richten.

Overleggen met werkgever

Veel vrouwen kolven anno 2017 nog in ongeschikte ruimtes. Onderzoek van Ouders van Nu wijst uit dat de meeste moeders zijn aangewezen op niet passende vertrekken, zoals een leegstaande vergaderzaal, de serverkast, het toilet of de schoonmaakkast. Dat zijn geen hygiënische ruimtes en daar hoef je niet mee akkoord te gaan.

Een kolfruimte dient volgens de wet te bestaan uit een apart vertrek dat op slot kan. Verder gelden de volgende richtlijnen:
  • Vertrek dient te beschikken over een comfortabele stoel/bank en een tafel
  • Het mag niet tochten en het dient niet te warm of te koud te zijn
  • Bij voorkeur staat er een koelkastje waar de melk in kan worden bewaard
  • Er dient een stopcontact te zijn
  • Stromend water is handig
  • Ruimte is vrij van risico’s van gevaarlijke stoffen en verontreinigingen

Hoe vaak ga ik kolven op het werk?

In totaal mag je een kwart van je werktijd gebruiken om te kolven. Als je acht uur werkt, is dat dus twee uur. Misschien denk je dat dit veel is, maar in deze tijd moet je ook naar de kolfruimte toegaan, je spulletjes tevoorschijn halen en daarna je kolfset reinigen. Ook moet je na deze tijd weer op tijd op je werkplek zijn. Bij een werkdag van acht uur ben je minimaal twee keer aan het kolven en maximaal vier keer.

Het maakt niet hoeveel minuten je per keer kwijt bent aan het aftappen van melk. Je dient te volstaan met een kwart van je werktijd. Vaak hebben moeders de voorkeur om op vaste werktijden te kolven, maar soms leent het werk zich daar niet voor. Ook kan het zijn je ervoor kiest om jezelf even terug te trekken op het moment dat je borsten vol melk zitten.

Kolven als baby ouder is dan negen maanden

Als de baby ouder is dan negen maanden, vervalt het kolfrecht. De meeste kleintjes leren vanaf zes maanden vast voedsel eten, waardoor ze minder moedermelk nodig hebben. De wetgever gaat er van uit dat het dan niet meer nodig is om nog te kolven. Toch is dit bij elke moeder anders. Je kunt altijd in overleg gaan met je werkgever over de mogelijkheden. Mogelijk mag je doorgaan met kolven, zoals je gewend bent. Andere collega’s gebruiken immers ook hun werktijd privé om te roken of om gebruik te maken van hun mobiele telefoon.

Gebruik van pauzes, vakantie-uren en ouderschapsverlof

Als je werkgever daar niet welwillend tegenover staat, kun je ook voorstellen om je pauzes te gebruiken. Eventueel kun je je pauze snipperen over de dag, zoals je meerdere keren kunt kolven. Ook kun je eerder aan je werkdag beginnen of juist later, zoals je de extra tijd kunt gebruiken voor het aftappen van melk. Een andere mogelijkheid is het gebruik van je vakantie-uren of ouderschapsverlof.
© 2018 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe lang en hoe vaak moet je kolven?Hoe lang en hoe vaak moet je kolven?Kolven is een manier om moedermelk af te nemen uit de borst. Zo kan de baby gevoed worden met van te voren afgenomen moe…
Kolven, waarom wel of niet: onderzoek, feiten en cijfersKolven, waarom wel of niet: onderzoek, feiten en cijfersKolven, ofwel het verzamelen van je moedermelk via een kolfapparaat. Waarom doen vrouwen het? En vooral: waarom niet? Bi…
Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof: hoogte en duurZwangerschaps– en bevallingsverlof zijn geregeld in de Wet arbeid en zorg. Deze wet biedt een aantal verlofregelingen, z…
De voordelen van borstvoeding voor moeder en kindDe voordelen van borstvoeding voor moeder en kindMoedermelk is beter voor het kind dan flesvoeding die uit een potje komt. Maar het heeft voor de moeder ook gezondheidsv…

Waarom thuisblijfmoeders zich vaak ongelukkig voelenWaarom thuisblijfmoeders zich vaak ongelukkig voelenThuisblijfmoeder zijn heeft veel voordelen. Je ziet je kinderen voor je ogen opgroeien, verliest geen enkel kostbaar mom…
Zwarte ouders krijgen blank kind: hoe kan dat?Zwarte ouders krijgen blank kind: hoe kan dat?Twee zwarte ouders die een blank kind krijgen, kan dat? Dit is mogelijk, al is het extreem zeldzaam. Wanneer beide donke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aaron Anderer, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsomstandigheden/vraag-en-antwoord/mag-ik-borstvoeding-geven-onder-werktijd
  • https://www.oudersvannu.nl/baby/voeding/kolven-op-werk/
  • https://www.fnv.nl/themas/zwanger-en-ouderschap/terug-aan-het-werk/borstvoeding-of-kolven-op-het-werk
  • https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/86-afkolven-en-werken-hoe-laat-je-het-werken
  • https://www.borstvoeding.com/artikelen/borstbaan/baan1.html
  • https://www.oudersvannu.nl/nieuws/kolven-op-de-werkvloer/
  • Boek Borstvoeding, door Mary Broekhuijsen en Stefan Kleintjes, uitgeverij Spectrum
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.