ADHD is niet altijd de oorzaak bij overactieve kinderen

ADHD is niet altijd de oorzaak bij overactieve kinderen Het opvoeden van drukke, overactieve kinderen is niet altijd gemakkelijk. Sommige kinderen zijn heel meegaand en geven nauwelijks problemen. Andere kinderen zijn echter overactief, heel erg alert, en houden hun ouders doorlopend bezig. Dergelijke kinderen zijn niet gemakkelijk in het gareel te houden, maar dat hoeft niet altijd negatief te zijn en ook niet direct de diagnose ADHD te betekenen. De onderzoeksdrang van kinderen is bekend en wie meer op onderzoek uitgaat, ontdekt ook meer. Een dergelijk kind doet meer ervaringen op en leert vanuit zijn eigen dadendrang. Tot zover is er niets aan de hand. Het wordt echter lastig als zo'n kind steeds weer de regels probeert te ontduiken om zijn dadendrang te bevredigen. Tot hoever kan men een kind zijn gang laten gaan?

ADHD

ADHD is de afkorting voor de stoornis Attention Deficit / Hyperactivity Disorder. Kinderen met deze stoornis kunnen zich niet concentreren en hebben weinig aandacht voor hun omgeving. Daarbij zijn ze overactief en overzien vaak de gevolgen van hun impulsieve gedrag niet. Niet ieder kind dat druk en beweeglijk is, heeft echter ook die stoornis.

De eigen aard van het kind speelt altijd mee

Elk kind wordt met zijn of haar eigen aanleg geboren. De vorm en de kleur van de ogen, handen, voeten, haren, enzovoorts zijn allemaal in aanleg aanwezig. De aanleg van het karakter is een van de zaken die al in aanleg aanwezig zijn. Het karakter kunt u tijdens de opvoeding wel beïnvloeden en vormen, maar u kunt het karakter zelf niet veranderen. Het ene kind is overactief en het andere super rustig.

Rustige kinderen

Ouders van rustige kinderen maken zich soms zorgen over de te rustige aard van hun kind. Van andere ouders horen ze hele verhalen en anekdotes over kinderen die allerlei kattenkwaad uithalen, maar hun eigen kind is meestal braaf, gezeglijk en probleemloos. Daar hoeft echter niets mis mee te zijn. Wanneer u ziet dat uw kind heel oplettend is, zich normaal ontwikkelt, op tijd gaat lopen, praten, enzovoort en zich daar goed bij voelt, ligt het gewoon in de “aard van het beestje” om regelmatig rustig in zijn eentje te zitten spelen.

Drukke, overactieve kinderen

Is uw kind heel snel in zijn bewegingen, heel alert en heel onderzoekend, dan is daar meestal ook niets mis mee. Kijk eens rond in uw familie. Meestal herkent u wel wat van die eigenschappen bij uw eigen familie of die van uw partner. Drukke kinderen zijn echter inderdaad niet altijd gemakkelijk te hanteren. Daar komt veel fantasie en flexibiliteit bij kijken.

De grenzen opzoeken en testen

Zij proberen alle gestelde grenzen uit en testen niet eenmaal, maar vele malen uit of die grenzen nog steeds hetzelfde zijn. Hun onderzoeksdrang is soms ongelooflijk. Ze vinden de gekste dingen uit en zijn ook vaak nergens bang van. Alleen "grenzeloos" nieuwsgierig. Vaak moeten zij dan ook tegen zichzelf beschermd worden, want ze lopen soms in zeven sloten tegelijk als er even niet op hen gelet wordt.

Een raamwerk van regels

Drukke kinderen zijn vooral gebaat met een raamwerk van regels. Deze regels moeten niet al te strak zijn, maar een stel vaste regels moet er wel zijn. Daarbij gaat het om vaste tijden van slapen, opstaan, aan tafel eten en het gebruikelijke reglement, zoals het niet zelf aanzetten van de tv of computer, het afblijven van dure apparatuur, het afblijven van de inhoud van de keukenkastjes, enzovoort.

Zelf ook geen regels breken

Houd u zelf ook aan die vastgestelde regels voor het kind en breek die onder geen voorwaarde. Mag het kind bijvoorbeeld een uur voor het avondeten niet snoepen, neem dan zelf in die tijd ook geen snoepje of koekje, want dan breekt u uw eigen regel. Regels geven een druk kind het gevoel van zekerheid en veiligheid. Het zal echter altijd proberen om die regels te breken, maar daar bent u dan zelf ook nog bij.

Overactieve kinderen niet te vaak straffen

Drukke, overactieve kinderen zondigen vaak tegen de opgelegde regels. Straf echter alleen als dat echt nodig is. Bij overactieve kinderen kunt u anders wel de hele dag mopperen en straffen. Probeer de minder belangrijke vergrijpen te vermijden. Een kind dat een ander schopt, moet natuurlijk een flink standje krijgen, maar een kind dat, ondanks een verbod om er niet aan te komen, een vingertje aan de oven verbrand heeft, is al genoeg gestraft.

Probeer te relativeren

Overactieve kinderen maken door hun ondoordachte dadendrang sneller iets kapot dan rustige kinderen. Dat gebeurt echter vaak niet met opzet. Daar kunt u verschil in maken. Het is nooit leuk als er iets stuk gaat. Datt weten we allemaal. Gaat er iets door een te drukke actie kapot, maar was dat niet met opzet, dan mag u best even mopperen. Geef daar dan echter geen overmatige straf voor.

Een positieve reactie werkt vaak beter dan straf

Beter is het om regelmatig een positieve reactie te geven. Heeft het kind iets goed gedaan, zeg dat dan ook. Prijs het kind voor het probleemloos opruimen van speelgoed, het rustig gaan slapen, het lief spelen met broer, zus of vriendje of voor het helpen bij het boodschappen doen. Bij een overactief kind hebt u vaak de neiging om alleen maar te mopperen, maar er zijn beslist veel positieve momenten.

Neem eens de tijd om rustig te kijken als het kind bezig is

Ga af en toe eens gewoon zitten en kijk naar uw kind terwijl het bezig is. Wedden dat u ook leuke acties en reacties ziet? Die moet u juist naar voren halen. Daarnaast is het goed om af en toe ook iets door de vingers te zien dat niet echt een afstraffing waard is. Teveel straffen is ook niet goed. Straf dus alleen als het kind gevaarlijke acties onderneemt of als het echt uw spaarzame regels breekt.

Naar de dokter of niet

Wie met een overactief kind naar de dokter gaat, komt vaak in een onderzoekstraject terecht. Men vindt er altijd wel iets (of denkt dat te vinden) en veel kinderen lopen rond met medicijnen, waardoor ze wel rustiger worden, maar waarvan het de vraag is of zij ze wel nodig hebben. Alle medicijnen hebben echter bijwerkingen. Heeft uw kind ze nodig, dan moeten die bijwerkingen vaak voor lief genomen worden, maar als het niet nodig is, kunt u dat beter vermijden.

Stickertjes plakken is niet altijd een goed idee

Drukke kinderen krijgen via de medische weg vaak het stempel “ADHD” of iets dergelijks. Niet altijd is het goed om dat te laten uitzoeken. Wanneer uw drukke kind hanteerbaar is via uw raamwerk van regels en niet te zeer uit de rij danst, laat het dan zo.

Een kind gebruikt het als excuus

Een kind dat weet dat het ADHD heeft, zal zich anders gaan gedragen. Het heeft dan een excuus voor vervelend gedrag en dat maakt het probleem alleen erger. Ook zelf hebt u dan het idee dat “het kind er niets aan kan doen” en hebt u de neiging om meer toe te staan, dan eigenlijk wenselijk zou zijn.

Gevolgen voor later

Ook in het latere beroepsleven kan een uitspraak als ADHD problemen opleveren. Zo zijn er mensen die daardoor elke drie jaar een rijtest moeten afleggen. Ook werkgevers schrikken terug voor de term ADHD, terwijl dat zelfs een zeer geïnteresseerde, heel onderzoekende en creatieve medewerker kan opleveren.

Alleen onderzoek als het nodig is

Mocht uw kind echt niet meer te hanteren zijn en hebt u het gevoel dat er iets niet klopt, dan is het natuurlijk goed om het na te laten kijken. Plak echter niet al te snel een stickertje op het voorhoofd van uw kind. De diagnose van een echt probleem mag geen excuus worden voor vervelend of opvallend gedrag. Met een goede opvoeding en een liefdevolle omgeving is veel te regelen. Uw kind is ermee geholpen.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…
ADHD in de klasADHD in de klasKinderen worden tegenwoordig steeds sneller gediagnosticeerd als het aankomt op gedragsproblemen. Een veel gehoord probl…
ADHD bestaat nietADHD bestaat nietADHD staat voor attention deficit hyperactivity disorder en kenmerkt zich door hyperactiviteit en aandachtstekort. Het w…
Wat is ODD en CD?Wat is ODD en CD?ODD is een afkorting van oppositional defiant disorder dit betekent oppositioneel-opstandige gedragsstoornis. CD is een…

Pubergedrag, wat is normaal en wat niet?Pubergedrag, wat is normaal en wat niet?Niet alle pubers zijn hevige rebellen, maar wanneer ze dat wel zijn drijven ze je soms tot wanhoop. Hoe moet je ze benad…
Interlandelijke adoptieInterlandelijke adoptieWereldwijd worden ongeveer 50.000 kinderen per jaar geadopteerd. De meeste kinderen worden vanuit het buitenland geadopt…
Reacties

Kirsten, 03-07-2016
Alles wat ik hierboven lees past bij mijn kleinzoon van 3 jaar. Druk, bewegelijk, slecht luisteren en geen grenzen. Dochter is alleenstaande moeder en we hebben afgesproken om uk een paar dagen in de week bij mij te laten logeren. Dochter krijgt weer wat lucht en oma onderneemt van alles met hem. Hij heeft zeker geen ADHD. Het is niet echt een speelkind. Wat hij wel graag doet is helpen. Met de afwas, de was in de machine doen, boodschappen en stofzuigen. Ik laat hem redelijk goed zijn gang gaan. Hij gunt zich het geduld niet om bijvoorbeeld goed te praten. Sinds hij op de peuterspeelzaal zit gaat dat al een stuk beter, maar ook daar is hij als een wervelwind en heel enthousiast. Eten aan tafel kost ook moeite. Maar nu laat ik zijn bord gewoon staan, laat hem zijn gang gaan en na een kwartiertje eet hij alsnog uit zichzelf zijn bord leeg. Alleen als hij echt iets doet wat niet mag en gevaarlijk is zeg ik er duidelijk wat van. Ik probeer hem zo weinig mogelijk regeltjes op te leggen. Verder helpen complimentjes geven idd erg goed. Daarnaast ga ik veel met hem naar het zwembad. Hij is gek op water, kan zich daar helemaal uitleven met in het water springen en proberen te zwemmen. Slapen gaat gelukkig goed. Tussen de 11 en 12 uur. Ik heb uw informatie uitgeprint en zal het aan dochter geven. Dank voor de goede informatie. Reactie infoteur, 04-07-2016
Graag gedaan! U doet het prima. Het is inderdaad niet gemakkelijk en er is veel geduld nodig. Wat het praten betreft: vaak willen deze kinderen wel vertellen, maar gaan hun gedachten sneller dan het vormen van zinnen. Als het weer eens te snel gaat, zeg dan gewoon dat u het niet begrepen hebt en vraag of hij het nog eens wil vertellen. Vaak gaat het de tweede keer beter. Goed praten is belangrijk, ook als voorbereiding op het leren lezen. liedjes zingen, versjes en verhalen vertellen is in dit stadium heel belangrijk, maar alles in korte vorm, want deze kinderen kunnen zich slechts heel kort concentreren. Veel succes. Het zal u wel lukken.

Anna, 16-07-2015
Mijn kleinzoon van 16 (autist, nld, adhd en asperger) is zo verschrikkelijk vervelend al langere tijd. hij is niet meer te hanteren. mijn zoon kwam zojuist met de mededeling dat hij het niet meer op kan brengen met vakantie te gaan, terwijl hij en zijn vrouw het ook hard nodig hebben. wat doe je in zo'n geval, straffen helpt niet, praten ook niet, je zou er bang van worden… Reactie infoteur, 17-07-2015
Beste Anna, Ik voel met u mee. Het is niet niks. Het kind heeft al een aantal problemen en daar komt dan de puberteit nog eens bij. De enige raad die ik u kan geven is: houd hem aan een bepaald aantal regels en dan bedoel ik precies die zaken, die hij echt niet mag doen, zoals agressief worden naar zijn ouders en naar u. U zegt dat straffen niet helpt, maar misschien zijn er andere dingen, waar u hem mee kunt bereiken. Vaak helpt het ook om het kind af te leiden met iets dat hem interesseert. Elke autist is weer anders en reageert ook anders.
Er is daarnaast ook een mogelijkheid om hem gedurende de vakantie een of twee weken op te laten vangen in een (vakantie) opvangtehuis. Dat is natuurlijk geen leuke oplossing, want men heeft dan het idee dat men het kind tekort doet, maar in dit geval lijkt het me wel eens goed om het een weekendje te proberen, zodat de ouders wat rust krijgen.
Veel sterkte!
Anneke

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 05-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.