Vaderdag: Wat koop je voor je vader?

Vaderdag: Wat koop je voor je vader? Op de derde zondag in juni is het Vaderdag. En elk jaar is het weer de vraag: Wat geef ik aan mijn vader? Je wilt iets leuks geven, maar je kunt niet meer aankomen met de knutselwerkjes van vroeger. Je wilt iets praktisch geven - hij moet er wel wat aan hebben - maar je hebt geen idee welk gereedschap hij nog niet heeft. Op de vraag "wat wil je hebben", mompelt hij iets onverstaanbaars. Wat geef je je vader voor Vaderdag?

Vaderdag: Geschiedenis en toekomst

Een korte geschiedenis van Vaderdag

Vaderdag ontstond, zoals vele feestdagen zijn ontstaan, in de Verenigde Staten. In 1909 begon Sonora Smart Dodd met het vereren van haar vader, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Om de kracht die haar vader, William Jackson Smart, uitstraalde, te onderstrepen en onder de aandacht te brengen, kwam zij met Vaderdag. Dit was niet een geheel nieuw gegeven, aangezien Moederdag in die tijd al bestond, opgericht door Anna Jarvis, een jaar eerder.

Het jaar daarop werd de eerste Vaderdag gevierd, op 19 juni 1910. Dit gebeurde in Spokane, Wasington. Het werd op deze dag gevierd omdat dit ook de verjaardag was van Sanora's vader. De feestdag kwam meer onder de aandacht toen de president destijds, Calvin Coolidge, het idee ondersteunde in 1924. Maar het werd pas officieel erkend in de Verenigde Staten vanaf 1972, onder leiding van Richard Nixon die toen president was, omdat het daarvoor nog niet werd doorgevoerd door het Amerikaanse congres. Nixon zette de dag ook vast op deze bewuste derde zondag van juni.

Al eerder kwam het idee ook overwaaien naar Nederland, namelijk zo rond 1937. Destijds werd in oktober nog het feest gevierd. De Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten verzetten de dag vanaf 1948 echter naar de derde zondag van juni.

Niet alleen vaders, maar ieder ander vaderfiguur (dus ook ooms, opa's, stiefvaders) worden op deze dag in het zonnetje gezet.

Vaderdag: data 2018-2020

 • 2018: 17 juni
 • 2019: 16 juni
 • 2020: 21 juni

Vaderdagcadeau

De klusser

Je vader is een echte klusjesman en wil het liefst alleen praktische cadeaus. Maar je hebt werkelijk geen idee of hij nog een hamer of zaag nodig heeft, en wat het juiste merk is. Wat geef je dan?

Een pragmatische oplossing is om simpelweg een cadeaubon te kopen. Jij hoeft niet te kiezen, en je vader kan nog beslissen op welk moment hij het meest iets nodig heeft. Bij de Karwei kun je tegenwoordig een KadoKaart kopen met waardes tussen €5,00 en €150,00. Ook bij de Praxis haal je een Cadeaukaart, met een minimum van €10 en een maximum van €250. Daarnaast kun je ook bij de Primera een kaart aanschaffen.

De lezer

Voor de vader die graag in de boeken duikt, is de oplossing natuurlijk een boek te geven. Misschien heeft je vader wel een favoriete schrijver of een genre waar hij graag iets in leest. Houd het bonnetje wel achter de hand, voor het geval hij het boek al heeft. En als je er echt niet uit komt, is er natuurlijk altijd de boekenbon/cadeaubon.

Een geurtje

Als je (of je moeder) een beetje kunt inschatten wat je vader lekker vindt, of weet wat hij altijd op heeft, kun je natuurlijk gaan voor een lekker geurtje. En hoewel wat minder origineel, kun je ook altijd een douche-, bad- of aftershave-pakket meenemen. Bij de Douglas wordt je cadeau bovendien vaak mooi ingepakt.

De grappenmaker

Sommige vaders wensen geen serieus cadeau, maar kun je wel inpalmen met een grap. Misschien is er wel iets echt karakteristiek voor je vader. Bijvoorbeeld friet- en snackbakjes van de Xenos waarop een foto van friet en snacks is afgebeeld, of een golfsetje voor op de wc bij Tiger.dk. Tegenwoordig zijn er ook veel websites die handige, praktische en grappige gadgets en cadeaus aanbieden voor mannen.

Voor andere vaders geef je een avondje naar een Comedyshow, cabaretvoorstelling of theatervoorstelling. Ga samen eens een avond met je vader lachen.

De muziekliefhebber

Misschien heeft jouw vader wel een favoriete band of zanger en mist hij nog een bepaalde cd of dvd uit de collectie. Natuurlijk kun je deze aanschaffen. Of maak zelf een cd met daarop jouw vaders favoriete nummers uit de jaren 70 of 80 (of wat ook). Uiteraard kun je ook de cd-hoes zelf creëren.

Elektronica

Wanneer je wat meer te besteden hebt, kun je naar een elektronicawinkel, of bestellen via een webshop. Misschien een mooi horloge, een iPad Case (als je vader een iPad heeft dan), een E-Reader voor de boekenworm, of zelfs een scheerapparaat.

Andere praktische (wat duurdere) ideeën:
 • Een espresso-apparaat
 • Een externe harde schijf
 • Een fotocamera
 • Een frituurpan
 • Een iPod Dockingstation
 • Oplaadbare batterijen
 • Elektrische vliegenmepper
 • Een Beertender
 • Een weerstation
 • Een (reis)wekker

Een dagje weg

Wie liever een gezellig cadeau geeft, kiest voor een dagje weg. Ga na waar je vader van houdt: een dagje op de racebaan, een dagje naar een pretpark, een leuke cursus? Het mooiste zou natuurlijk zijn samen met je vader te gaan, maar als je dat niet ziet zitten, kun je nog altijd je beide ouders (misschien als gezamenlijk Moeder- en Vaderdagcadeau) erop uit sturen. Voor redelijk betaalbare opties kun je een bod doen op vakantieveilingen.nl of ticketveiling.nl.

Een symbolisch cadeau

Als je niet veel geld wilt uitgeven, of gewoon graag iets symbolisch geeft, kun je misschien je creatieve talenten laten zien door een gedicht, een verhaal of iets dergelijks te maken. Niet iedere vader zal ervan gediend zijn, en sommige vaders zijn wat minder emotioneel ingesteld, maar diep in hun hart zullen het vaak wel waarderen. Of maak een mooi album met foto's van jullie gezin.

Andere symbolische cadeautips zijn:
 • Een wijnfles met zelfgemaakt etiket
 • Een bierpakket
 • Een persoonlijke sleutelhanger
 • Digitale fotolijst
© 2013 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knutselen voor vaderdagKnutselen voor vaderdagVaderdag komt er weer aan en wat is er leuker dan een zelfgemaakt cadeautje te kunnen geven aan papa.
Vaderdag: Orginele en leuke cadeautips voor mannenVaderdag: Orginele en leuke cadeautips voor mannenLeuke cadeautips voor mannen zijn altijd welkom. Iedere 3e zondag in juni van een jaar vieren we Vaderdag. Vaderdag is e…
Vaderdag, 3e zondag in juniDe derde zondag in juni is het weer zover, vader staat in het middelpunt want het is vaderdag. Hij wordt lekker verwend…
Wat geven met Vaderdag?Wat geven met Vaderdag?Ter ere van vader wordt elke derde zondag in juni Vaderdag gevierd. Op deze dag worden vaders verwend met knutselwerkjes…

Durf nee te zeggen tegen een kind, voor z'n eigen bestwilDurf nee te zeggen tegen een kind, voor z'n eigen bestwilVolgens recent onderzoek worden veel kinderen dusdanig verwend dat het tot ongewenste problemen leidt. Opvoeders die te…
25 tips om kinderen naar buiten te krijgen25 tips om kinderen naar buiten te krijgenMet ‘De paden op, de lanen in’ krijg je de kinderen vandaag de dag niet mee naar buiten. En van het voorstel om te gaan…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.