25 tips om kinderen naar buiten te krijgen
Met ‘De paden op, de lanen in’ krijg je de kinderen vandaag de dag niet mee naar buiten. En van het voorstel om te gaan wandelen in het bos worden de meeste kinderen ook niet blij. Want wat is er nou leuker dan tv of computerspel? Nou, deze 25 tips bijvoorbeeld! Want welk kind wordt er nu niet blij van moddertaarten maken, kamperen in de eigen achtertuin of leren fluiten op een grasspriet? En wil je het echt stoer maken? Leer de kinderen dan werken met een zakmes of bouw samen eens kampvuur. Met deze 25 tips is succes gegarandeerd!
1. Maak een moddertaart
Kliederen met modder, welk kind vindt dat nou niet fantastisch? Het recept is simpel. Men neme aarde en wat water en spelen maar! Met wat ijzeren taart- en tulbandvormen wordt het spelen nog leuker. Bloemen, bessen, takjes en veren uit de tuin kunnen dienen als decoratie op de taart.
2. Wolken ontcijferen
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet! In wolken kunnen kinderen de meest wonderlijke figuren ontdekken. Een stoomboot, een eekhoorn en misschien zelfs de buurvrouw?
3. Leer werken met een zakmes
Wie herinnert zich niet zijn allereerste zakmes? Een spannend cadeau, waar je heel verantwoordelijk mee om moet gaan. En zo is het natuurlijk ook, want met een zakmes moet je voorzichtig zijn en je moet leren hoe het werkt. Welk mesje dient waarvoor en hoe snij ik ermee? In de buitenwinkels zijn speciale zakmessen voor kinderen te koop: de mesjes zijn wat botter en rond aan de punten.
4. Dansen in de regen
Kinderen houden van gek doen en van dingen die niet mogen. Dus laat de regenjassen en paraplu’s liggen en ga naar buiten als het regent. Succes gegarandeerd! Trakteert de zomer op een fikse regenbui? In badpak of zwembroek door de regen dansen is nog leuker. Hoe harder het regent, hoe beter. Lekker stampen in de plassen en springen in de regen.
5. Vogels spotten
Het leuke van naar mooie vogels kijken is dat het overal kan. Zelfs in de achtertuin of in het park komt u de meest wonderlijke vogels tegen, als u maar goed kijkt en luistert. Neem een verrekijker, vogelgids en notitieblok mee, want dat maakt het een stuk eenvoudiger. Laat de kleinkinderen goed naar de kleuren kijken, dan hebben ze de vogel zó in de gids gevonden.
6. Graaf een tunnel tot Australië!
Schep mee, op naar het bos en graven maar. Kinderen vinden het altijd spannend om te zien hoe diep ze kunnen komen. Het graven wordt nog leuker als ze in de gaten houden wat ze allemaal tegen komen. Oude blikjes en flesjes bijvoorbeeld, of misschien wel een oude munt. En wijs ze eens op de aarde tijdens het graven. Die verandert naarmate ze dieper komen.
7. Maak er een wedstrijd van
Wie vindt het grootste kastanjeblad? Wie het raarste insect? En wie de meeste stenen? Maak er buiten een wedstrijd van en de kleinkinderen zijn uren zoet.
8. Bouw een kampvuur
Graaf een kuil in de grond en doe daar licht ontbrandbaar materiaal in, zoals dennentakjes, hooi en houtsplinters. Zet er overheen wat lichte takken neer. Lucifer erbij, eventueel wat aanmaakblokjes en het kampvuur is gereed. Wat rest zijn spannende verhalen, liedjes zingen en het roosteren van marshmallows.
9. Leer steentjes keilen
Wie het eenmaal onder de knie heeft, zal het de rest van zijn leven blijven beoefenen: het kaatsen van stenen op het water. Het lukt het beste met een platte, grote steen, die je zo laag mogelijk op het water gooit. Als de steen voldoende snelheid heeft, zal hij blijven stuiteren op het wateroppervlak. Overigens staat het wereldrecord op meer dan vijftig keer…
10. Organiseer een picknick
Een zonnige dag, een kleed om op te zitten en een mand vol met lekkere hapjes en drankjes. Dat zijn dé ingrediënten voor een geslaagde picknick. Maak van te voren samen de hapjes klaar, zoals kleine sandwiches of een fruitsalade. En daarna lekker smullen in het gras.
11. Kamperen in de achtertuin
Tentje, luchtbed, slaapzak en zaklantaarn. En uiteraard een donkere nacht. Kinderen vinden kamperen maar wat spannend, zelfs als het in de achtertuin is. Met wat extra kussens voor een heus kussengevecht is het vast minder eng.
12. Bouw een hut
Hutten bouwen: kinderen vinden het enorm spannend. Vooral als de hut in het bos of park is, dan kan het dienen als een geheime ontmoetingsplaats. In het bos kunnen ze met grote takken en struiken een prachtige hut bouwen. Maar in de achtertuin kan natuurlijk ook. Gebruik hier dozen, planken, doeken en pallets.
13. Lok vlinders naar de tuin
Vlinders kunnen heel goed ruiken. Hoe sterker en hoe fruitiger de plant ruikt, hoe eerder ze komen. De vlinderstruik (de naam zegt het al) is favoriet. Vlinders schijnen de geur al op kilometers afstand te kunnen ruiken! Met het planten van een vlinderstruik, in de grond of in een pot, heeft u dus veel kans op succes. De kleinkinderen zullen onder de indruk van de kleuren zijn.
14. Maak je eigen natuurfilm
De kleinkinderen krijgen maar geen genoeg van de nieuwste gadgets, videospelletjes en apparaten? Laat ze dan eens werken met een videocamera! Er zitten genoeg knopjes op en door het filmpje uiteindelijk op YouTube te plaatsen, is het nog hartstikke stoer ook. Kies een dier, bijvoorbeeld een vlinder, en leg deze vast op film. Edelherten of wilde zwijnen op de Veluwe kan natuurlijk ook, maar neem dan wel een schuilhut mee en bereid ze voor op uren turen. Maar het is de moeite waard!
15. Op zoek naar fruit en noten
Bramen, rozenbottel, beukennootjes, hazelnoten en kastanjes. Er valt genoeg buiten in de natuur te vinden dat te eten is, vooral in de herfst. Tamme kastanjes kunt u poffen (heerlijk!) en van bramen kunt u samen na afloop jam maken. Of eet ze ter plekke op, ook lekker!
16. Ga vliegeren
Op een veldje of op het strand: er zijn veel plekken waar je kunt vliegeren. Er is wel een lekker briesje voor nodig om de vlieger door de lucht te laten glijden en suizen. Gebruik een tweelijns-vlieger (nieuw vanaf zo’n 20 euro), daar kunnen kinderen prima mee uit de voeten.
17. Op sterrenjacht
Is dat de Poolster? En zie ik daar de Grote Beer? Op een heldere nacht valt er voor kinderen heel veel te ontdekken. En weet u het zelf ook niet meer precies? “ Welke ster is dat” is nog steeds in de winkels verkrijgbaar.
18. In bomen klimmen
Welk kind wil er nou niet in een boom klimmen? Zoek wel een boom uit, waarin het klimmen niet al te moeilijk is. En blijf erbij, want spannend is het natuurlijk wel.
19. Een dagje helpen op de kinderboerderij
Eieren rapen, konijnen voeren, geiten melken en hokken uitmesten. Er valt dagelijks genoeg te doen op de kinderboerderij. Ook zijn er regelmatig activiteiten en speciale dagen, waarop alle extra hulp welkom is. Dus houden uw kleinkinderen van dieren? Gewoon even bellen met de plaatselijke kinderboerderij en ze zijn van harte welkom.
20. Dingen uit de natuur verzamelen
Kinderen vinden het prachtig om te verzamelen. Stenen en schelpen lenen zich hier goed voor. Maar een middag op zoek naar bloemen en bladeren kan natuurlijk ook. Laat deze drogen tussen een boek, zodat de kleinkinderen ze later kunnen inplakken.
21. Zelf een nestkast maken
Zelf een nestkast maken is makkelijker dan u denkt. Op internet zijn veel bouwtekeningen te vinden, maar er zijn ook kant en klare bouwpaketten te koop. Deze hoeft u alleen maar zelf in elkaar te zetten en dat is voor kinderen een stuk eenvoudiger. Voor de vogels maakt het niet uit of de kast pimpelpaars met roze stippen of draakjesgroen met oranje vlammetjes is. Zolang de binnenkant maar onbehandeld en schoon is. Dus pak hout en verf en maak de mooiste nestkast die er is!
22. Slootje springen
Kunt u zich nog herinneren hoe u als klein kind aan slootje springen deed? Ook de kinderen van vandaag de dag vinden dat geweldig. Kies wel een zonnige dag uit én neem droge kleding en handdoeken mee. Want een nat pak is zo opgelopen.
23. Groenten verbouwen
Zelf planten, zaaien en oogsten is hartstikke leuk!Geef de kleinkinderen een klein hoekje in de tuin waar ze bijvoorbeeld courgette, pompoen en aardappel kunnen kweken. Zijn de groenten eenmaal rijp, dan volgt een heerlijke maaltijd van de zelf verbouwde groenten. En daar zullen de kleinkinderen vast trots op zijn!
24. Fluiten op gras
Het is een paar keer uitproberen, maar dan weten de kleinkinderen hoe het moet. Neem een grasspriet, bij voorkeur een die wat langer en breder is. Plaats de handen plat tegen elkaar, als in een gebed. Doe de grasspriet tussen de duimen en dan: blazen maar!
25. Maak zelf een knapzak en ga op pad
Een goede stok met een gat aan het uiteinde en een flinke zakdoek. Dat is nodig om een knapzak te maken. Laat de kleinkinderen lekkere hapjes voor onderweg uitzoeken en stop die in de zakdoek. Knoop deze aan de stok en de knapzak is klaar. En dan: lekker wandelen met de stok op de schouder. Vergeet niet af en toe te stoppen om wat lekkers uit de knapzak te eten.
Lees verder