Zakgeld en leren omgaan met geld
Als kinderen zakgeld krijgen, geeft hun dat de gelegenheid te leren omgaan met geld. Ze leren van jongs af aan dat geld een bepaalde waarde heeft en dat je het maar één keer kunt uitgeven.
Kinderen en zakgeld
Koopt een kind bijvoorbeeld van zijn zakgeld een ijsje, dan heeft hij wel iets lekkers, maar is het geld ook op. Koopt hij een autootje, dan is het geld op, maar het autootje blijft. Kinderen moeten geleidelijk leren waaraan ze hun geld wel en niet willen uitgeven. Naarmate kinderen groter worden gaan ze steeds meer kosten, maar hebben ze zelf ook meer geld nodig. Bovendien heeft een tiener meer behoefte om zelf te beslissen wat hij met zijn zakgeld doet.
Samen bepalen hoeveel zakgeld
Om aan die zelfstandigheid tegemoet te komen, moeten ouders en kinderen samen bepalen hoeveel zakgeld kinderen krijgen, wat ze ervan moeten betalen en hoeveel ze vrij te besteden hebben. Het is voor kinderen ook prettig te weten met welke regelmaat ze hun zakgeld krijgen. Als dat een keer per week is, geeft dat hun meer overzicht over hun financiën dan wanneer dat een keer per maand is.
Leren omgaan met geld
Omdat kinderen moeten leren met geld om te gaan, zal er vaak in de ogen van de ouders onhandig mee worden omgesprongen. Het is voor hen moeilijk daar niets over te zeggen en het tekort niet aan te vullen. Maar juist als een kind niet goed omgaat met zijn geld, zal hij een volgende keer extra goed over zijn uitgaven nadenken. Zakgeld heeft voordelen voor ouders en kinderen. Kinderen leren erdoor met geld om te gaan en merken dat er aan hun behoefte aan zelfstandigheid tegemoet wordt gekomen. En ouders hoeven niet meer elk moment met hun portemonnee klaar te staan.
Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?
De hoeveelheid zakgeld heeft te maken met wat een kind ervan moet betalen en met het gezinsinkomen. Het ene kind betaalt andere dingen van zijn zakgeld dan het andere. Dit heeft te maken met de afspraken die erover zijn gemaakt. Als de omstandigheden van het kind veranderen, heeft hij soms meer nodig. Het begin van een nieuw schooljaar of een verjaardag is een goed moment om de hoogte van het zakgeld opnieuw te bekijken. Als een kind heeft laten zien inmiddels goed met geld te kunnen omgaan, kan hij meer geld en meer zelfstandigheid aan in het uitgeven ervan.
Zelf wat bijverdienen
Als een kind te weinig zakgeld van zijn ouders krijgt omdat het gezinsinkomen dat niet toelaat, kan hij zelf wat bijverdienen door klusjes op te knappen, bijvoorbeeld auto’s te wassen of te babysitten. Het kind leert dan meteen dat geld verdiend moet en kan worden. Dit is een goede oefening voor later.
Hoogte van zakgeld berekenen
De hoogte van het bedrag aan zakgeld kan worden berekend aan de hand van het weekprogramma van een kind. Op die manier kan bekeken worden welke vaste uitgaven het kind doet, zoals de bus, zwembad, een drankje na het sporten, enz. Naast deze kosten heeft een kind ook geld nodig om cadeautjes te kopen. Een groter kind wil wel eens uit of wil voor iets sparen. Voor deze uitgaven kan een schatting gemaakt worden. Bij elkaar geteld levert dit het bedrag op dat een kind aan zakgeld nodig heeft.
Kleedgeld
Veel kinderen vinden het leuk om geld voor kleding te krijgen. Het voordeel van kleedgeld is dat kinderen zelf gaan beseffen hoeveel kleding kost. Er bestaat nogal eens onenigheid tussen ouders en kinderen over hoeveel een broek of een paar schoenen mag kosten. Door kinderen een vast bedrag voor kleding te geven kunnen ze dat zelf bepalen. Ze merken dan vanzelf dat als ze te veel geld besteden aan één kledingstuk, er niet genoeg geld overblijft om nog iets anders te kopen.