Kinderen en scheiding Help je kinderen ermee omgaan

Kinderen en scheiding  Help je kinderen ermee omgaan Afgezien van praktische veranderingen heeft een scheiding veel emotionele gevolgen. Een scheiding komt niet van de ene op de andere dag. Er gaat meestal een tijd van grote spanning aan vooraf. Kinderen merken dit, al weten ze dan meestal nog niet wat er precies aan de hand is.

Duidelijkheid

Het belangrijkste voor kinderen is dat hun duidelijk wordt verteld wat er aan de hand is. Ouders vinden het soms moeilijk uit te leggen waarom ze gaan scheiden. Toch is het goed het wel te proberen. Als kinderen weten dat hun ouders gaan scheiden, kan het hun veel steun geven te weten hoe hun leven er nu uit zal gaan zien. Als ze weten dat ze ondanks de scheiding toch altijd contact kunnen zoeken, kan veel van hun ongerustheid worden weggenomen. Vaste afspraken over op bezoek gaan of bij de andere ouder logeren geven houvast en bovendien kunnen kinderen steeds opnieuw naar die dag toe leven als ze een ouder erg missen.

Niet hun schuld

Kinderen kunnen het idee hebben dat zij de schuld zijn van de scheiding, bijvoorbeeld omdat ze zo vaak ongehoorzaam zijn geweest. De uitleg dat het echt niet door hen komt, maar iets is tussen hun vader en moeder kan dit schuldgevoel wegnemen. Kinderen lopen ook wel eens rond met de gedachte dat als zij zich extra goed gedragen, hun ouders dan misschien wel weer met elkaar om willen gaan. Ook dit misverstand kan door een gesprek worden opgelost.

Kinderen begrijpen niet waarom

Kinderen kunnen bijna nooit goed begrijpen waarom ouders gaan scheiden. Dit komt doordat een scheiding nooit in het belang van een kind is. Ieder kind wil zijn vader en moeder het liefst gezellig bij elkaar zien in één huis. Tegen beter weten in blijven ze soms jarenlang geloven dat het nog wel eens goed zal komen. Dan kunnen ze het feit dat vader of moeder een nieuwe vriend of vriendin krijgt als bedreigend ervaren. Ze zien dat dan als verraad van de andere ouder.

Moeite met kiezen

Voor kinderen is het heel moeilijk te moeten kiezen of te mogen kiezen bij welke ouder ze gaan wonen. Een kind kan denken dat hij de ene ouder afwijst als hij voor de andere kiest, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Veel ouders zijn de eerste tijd na de scheiding kwaad op elkaar. Kinderen blijven meestal evenveel van allebei houden. Het kan kinderen erg kwetsen te horen dat de andere ouder of de omgeving zich negatief uitlaat over hun vader of moeder. Ze voelen zich dan een tussenpersoon. En het is voor kinderen vervelend als tussenpersoon te moeten fungeren tussen beide ouders. Om dat te vermijden kunnen ouders ondanks hun boosheid en verdriet toch het best proberen na de scheiding contact te houden over alles wat met de kinderen te maken heeft.

Gevoelens uiten

De periode rond de scheiding is voor kinderen extra zwaar, omdat het niet alleen voor henzelf verdrietig is, maar omdat zij bovendien twee verdrietige of kwade ouders hebben, die hun juist op dat moment weinig aandacht kunnen geven. Toch moeten ook kinderen de kans krijgen hun gevoelens over de scheiding te uiten.

Opluchting

Een scheiding hoeft echter niet altijd verdrietig te zijn. Soms is die ook voor kinderen een hele opluchting, omdat een jarenlange spanning wordt gebroken. Het gebeurt wel dat het contact tussen ouders en kind erop vooruitgaat. Zonder spanningen kunnen kinderen met elke ouder apart contact houden en dat kan heel plezierig zijn.

Hulp van buitenaf

Als ouders het gevoel hebben niet opgewassen te zijn tegen alle gevolgen van de scheiding, kan hulp van buitenaf worden ingeroepen. Het kan voor een vader of moeder immers wel eens te veel zijn om naast alle verdriet en teleurstelling ook nog alleen voor de opvoeding komen te staan.
© 2012 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scheiden is niet het einde, maar een nieuw beginScheiden is niet het einde, maar een nieuw beginNadat partners besloten hebben om te gaan scheiden, zal er een zeer nare periode doorstaan moeten worden. Aan de andere…
Ouderschapsplan en mediatorOuderschapsplan en mediatorVanaf 1 maart 2009 is het verplicht om bij een echtscheiding een ouderschapsplan op te stellen. Steeds vaker schakelen m…
Verschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedVerschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedGehuwden die niet meer samen door het leven willen gaan, kunnen een echtscheiding aanvragen of een scheiding van tafel e…
Echtscheiding: hoe ga je scheiden?Echtscheiding: hoe ga je scheiden?Het zal niet de bedoeling zijn op het moment dat je gaat trouwen, maar helaas eindigen vele bruiloften in een echtscheid…

Familiefeest; thema boerenfeestBij een boerenfeest denk je gelijk aan de ouderwetse boerenbruiloften. Grote lange tafels met stoelen aan beide kanten e…
Zindelijkheidstraining  Help je kind zindelijk wordenZindelijkheidstraining Help je kind zindelijk wordenEen kind kan pas zindelijk worden als hij de sluitspieren waarmee blaas en darmen worden afgesloten, kan beheersen. Rond…
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.