Familiefeest; thema boerenfeest

Bij een boerenfeest denk je gelijk aan de ouderwetse boerenbruiloften. Grote lange tafels met stoelen aan beide kanten en veel eten, drinken en dansen. In ieder geval veel gezelligheid!

Uitnodiging

Geef je uitnodiging voor het boerenfeest persoonlijk aan je gasten. Gekleed in een boerenkiel met rode zakdoek om je hals heb je de eerste lachers al snel op je hand en zullen ze uitzien naar het geplande feestje.

Aankleding/Decoraties

De beste locatie om een boerenfeest te geven is natuurlijk op een boerderij. Het liefst in een grote schuur, maar in de zomer kun je ook kiezen voor een plekje in de tuin tussen de appelbomen. De ruimte kun je versieren met stro- of hooibalen, aardappelkistjes, rood/wit geblokte tafelkleden, leuke houten lantaarns en gewone vazen met bloemen uit eigen tuin.

Binnenkomst

Zorg dat er voldoende klompen en laarzen klaar staan of geef iedereen een grote rode boeren zakdoek. Je kunt ook vooraf vragen of iedereen in hun eigen boerenkloffie komt. Dit kun je dan mooi combineren met de verkiezing van leukste boer en boerin.

Spelletjes

Afhankelijk van de leeftijden van de gasten kun je kiezen voor diverse spelletjes:
  • Koe melken: Koe melken; welke boer of boerin kan de nepkoe het beste melken? Wie heeft er na een minuut de meeste melk in de emmer?
  • Oud-Hollandse spelletjes: Bekende spelletjes die passen bij het boerenfeest-thema zijn natuurlijk de diverse Oud-Hollandse spelen, zoals spijkerpoepen, koekhappen en sjoelen.
  • Klompendansen: Gooi de heupen maar los en start de klompendans wedstrijd. Wie beweegt het soepelst op deze houten schoenen?
  • Klompenrace: Een andere manier om te testen wie het makkelijkst op de klompen loopt is de klompenrace. Zet een leuk traject uit met diverse grappige hindernissen, zoals een of meerdere strobalen.
  • Bierpul schuiven: Wie heeft de juiste grip op de bierpul. Ditmaal niet bij het drinken, maar bij een wedstrijdje bierpul schuiven.
  • Rodeostier: Afhankelijk van je budget en de leeftijden van de gasten, kun je ook een rodeostier huren. Wie durft het aan?

Eten/drinken:

Het eten en drinken kun je in stijl serveren door boerenbont servies te gebruiken of juist te kiezen voor een mix van allerlei soorten borden, kopjes en glazen. Natuurlijk wordt er goed gegeten op een boerenfeest en moet je kiezen voor een stevige maaltijd. Je kunt hierbij denken aan diverse stamppotten en grote stukken vlees, zoals karbonades, speklappen en spareribs. Verder hoort een goed gevulde soep ook op het menu. Erwtensoep of boerengroentesoep geserveerd met stokbrood en een lekkere aardappel-, huzaren- of rundvleessalade. Er moet absoluut voldoende bier en wijn aanwezig zijn. De gasten mogen natuurlijk niet droog komen te staan. Het bier wordt gedronken uit grote bierpullen of halve literflessen.

Uitdeelcadeautjes:

Pas je cadeautjes aan, aan de leeftijd van de feestgangers. Uitdeelcadeautjes die voor alle leeftijden geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld: kaartjes in Oud-Hollandse stijl met een klein zakje met oud-Hollandse snoepjes. Kleine klompjes met een bedankt kaartje of nog leuker een korte inscriptie.

Opmerking:

Mocht je dit thema gebruiken voor een familiefeest, let dan goed op de verschillende leeftijden. Zorg voor vermaak voor jong en oud.
© 2012 - 2024 Evie99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een uniek themafeest voor volwassenen: Het P-feest!Een uniek themafeest voor volwassenen: Het P-feest!Stel, je wilt als familie of vriendengroep een leuk en origineel weekend of feest organiseren, maar weet totaal niet wat…
Thuis een themafeestje organiserenThuis een themafeestje organiserenHet aanbod van feestjes wordt steeds meer uitbesteed aan derden. Ouders zijn allebei aan het werk, hebben geen tijd om z…
Studentenleven: Hoe geef ik een goed feest?Studenten staan bekend om feestjes, slapeloze nachten en gezelligheid. Zelf een feest geven is natuurlijk ook erg leuk,…
Schilders 16e eeuw: Pieter Bruegel de OudeSchilders 16e eeuw: Pieter Bruegel de OudeDe Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude schilderde weidse, panoramische landschappen, het alledaagse leven van boeren…

Familiefeest; thema tropisch strandfeestEen tropisch strandfeest, oftewel een beachparty, is leuk om te organiseren voor een familiedag, een vrijgezellenfeest o…
Kinderen en scheiding  Help je kinderen ermee omgaanKinderen en scheiding Help je kinderen ermee omgaanAfgezien van praktische veranderingen heeft een scheiding veel emotionele gevolgen. Een scheiding komt niet van de ene o…
Evie99 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.