Scheiden is niet het einde, maar een nieuw begin

Scheiden is niet het einde, maar een nieuw begin Nadat partners besloten hebben om te gaan scheiden, zal er een zeer nare periode doorstaan moeten worden. Aan de andere kant is een scheiding in veel situaties de enige oplossing. Met een scheiding wordt er vaak ook een ongelukkige periode afgesloten. In de meeste gevallen valt de beslissing om te scheiden niet van de één op de andere dag. In het geval er wel in een zeer korte periode besloten is om uit elkaar te gaan, is er vaak een voorval aan vooraf gegaan waardoor scheiding wordt ingezet. Emotioneel en financieel zal een scheiding veel slapeloze nachten met zich meebrengen, maar op de lange duur kan het beter zijn, zelfs voor de kinderen.

Ongelukkige periode tot de scheiding

In veel gebroken huwelijken was een scheiding onvermijdelijk. Het was alleen de vraag wanneer de scheidingsprocedure ingezet ging worden. Zodra één van de partners een relatie met een ander aan gaat, kan het zeer snel gaan. In andere gevallen blijven partners eerst jaren aanmodderen. Ze weten namelijk dat een scheiding grote gevolgen gaat hebben. Dit geldt zeker ook voor de kinderen binnen het gezin. Op het moment dat er geen uitzicht meer is op verbetering, is het toch verstandig om de knoop zo snel mogelijk door te hakken.

De maanden waarin de echtscheiding moet worden geregeld

Dit is over het algemeen de moeilijkste periode. Een scheiding inzetten en begeleiden naar het uiteindelijke resultaat, kan maanden in beslag nemen. Ook moeten er veel cruciale vragen beantwoord worden over alle bezittingen en schulden. Partners die gehuwd zijn in gemeenschap van goederen, moeten samen een verdeling maken van de bezittingen. Hierbij is de belangrijkste vraag wat er met de eigen woning gaat gebeuren.

Kinderen worden vaak vergeten in de scheidingsprocedure

Ouders die in scheiding liggen, kan voor kinderen een grote inbreuk hebben op hun veiligheidsgevoel. Ze hadden een veilige thuishaven, en voor hun gevoel komt deze nu te vervallen. In de stressvolle en hectische periode, worden de kinderen vaak vergeten in het proces om tot een scheiding te komen. Ze worden vaak aan hun lot overgelaten en de ouders nemen niet meer de tijd voor hun kinderen. Door de stress zijn de ouders prikkelbaar en daar zijn de kinderen de dupe van.

Na afronden van de scheiding een nieuwe start maken

Een echtscheiding is een omslagpunt in het leven. Er wordt een periode afgesloten, en een nieuwe periode ingeluid. De stress van de scheiding is achter de rug en de betrokken moeten nu hun wonden likken. De emotionele schade moet nu langzaam weer helen. Financieel zal het zeker merkbaar zijn, want met hetzelfde inkomen als voorheen, moeten nu twee huishoudens onderhouden worden. De meest verdienende ex-partner kan ook nog verplicht worden om financieel bij te dragen aan de ex-partner.

Een scheiding is niemand aan te raden, maar in bepaalde situaties onvermijdelijk. Op korte termijn lijken relaties vaak te lukken, maar er is veel voor nodig om het samen leuk te houden in de loop der jaren. Na tientallen jaren lief en leed gedeeld te hebben, kan de chemie uiteindelijk verdwijnen, waardoor een scheiding nog de enige oplossing is.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Relatie is te slecht om er mee door te gaanRelatie is te slecht om er mee door te gaanWat doet het gevoelsmatig met je als je beseft dat je relatie of huwelijk te slecht is om er mee door te gaan? Welke emo…
Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven?Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven?Moet je bij elkaar blijven wegens de kinderen? Als de relatie zo slechts is dat er dagelijks sprake is van conflicten, r…
Verschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedVerschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedGehuwden die niet meer samen door het leven willen gaan, kunnen een echtscheiding aanvragen of een scheiding van tafel e…

Echtscheiding zo snel mogelijk afwikkelenEchtscheiding zo snel mogelijk afwikkelenEen echtscheiding is voor beide partners emotioneel en financieel zeer zwaar. Het is in ieder geval zaak om in gesprek t…
Hoe ga je normaal om met je ex?Hoe ga je normaal om met je ex?Iedereen wil op een bepaalde leeftijd graag een relatie hebben. Of je nu 10 of 100 bent, het is altijd fijn om alles met…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 09-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.