De baby vervoeren; lopend, in de auto en op de fiets

De baby vervoeren; lopend, in de auto en op de fiets Wanneer je naar buiten gaat met je baby, komt daar heel wat bij kijken! Er moeten heel wat spullen worden meegenomen. Maar het vervoeren van de baby zelf, hoe doe je dat eigenlijk op een veilige manier? Je kunt natuurlijk lekker gaan wandelen met de kinderwagen, of in de auto stappen met de baby in de maxi cosi. Wanneer je kindje iets ouder is, en kan zelfstandig kan zitten, kun je ook heerlijk met je kleintje gaan fietsen.

De kinderwagen

Wanneer je te voet met de baby op stap gaat heb je uiteraard een kinderwagen nodig. Het is handig om een exemplaar aan te schaffen dat direct om te bouwen is tot buggy. Tegenwoordig wordt bij veel kinderwagens direct een zitgedeelte geleverd. Verder moet de kinderwagen natuurlijk worden voorzien van een hoeslaken om het matras, en dekentjes en lakentjes. Hoeslakens voor om het matras zijn vaak lastig te vinden in de juiste maat. Een goede tip is dan ook om een hoes voor het aankleedkussen te gebruiken als hoeslaken. Over het hoeslaken leg je een hydrofielluier. Vervolgens maak je het bedje in de kinderwagen precies hetzelfde op als het wiegje of ledikant. Let goed op of je kindje het niet te warm of te koud heeft. Over het algemeen is het goed om de baby één laagje kleding meer aan te trekken dan je zelf hebt.

Kijk goed naar de weersomstandigheden als je erop uit gaat. Wordt het zonnig? Vergeet dan vooral niet een parasol mee te nemen. Er zijn speciale parasols te koop die gemakkelijk op de kinderwagen te bevestigen zijn. Geven ze regen op? Zorg dan dat je een regenhoes bij je hebt. Deze beschermt de baby tijdens een stevige regenbui. In de zomer kun je veel last hebben van muggen, en ander vliegend ongedierte. Je kunt dan een muskietennet meenemen, zodat deze vervelende beestjes niet bij je baby kunnen komen.

De autostoel

Wanneer je met de baby op stap gaat met de auto, moet er verplicht een autostoel aanwezig zijn die geschikt is voor de juiste gewichtsklasse van de baby, en die aan de Europese normen voldoet (voorzien van ECE keurmerk). Autostoelen voor baby's zijn verkrijgbaar in de gewichtsklasse 0 tot 9 kg, en 9 tot 18 kg. De autostoel dient altijd tegen de rijrichting in te worden geplaatst. Dit is het veiligst in het geval dat er een ongeluk gebeurt. Je kunt de autostoel het best achterin de auto plaatsen. Mocht je hem toch voorin neer willen zetten, zorg dan dat de airbags aan de passagierskant zijn uitgeschakeld.

Autostoel bevestigen op kinderwagen

Bij veel autostoelen tot 9 kg is het mogelijk om ze op het onderstel van de kinderwagen te bevestigen. Voor veel modellen zijn speciale adaptersets nodig om dit mogelijk te maken. Wanneer je niet te lang onderweg bent is dit een ideale methode. De baby mag namelijk maximaal 2 uur achtereen in de autostoel zitten, omdat het anders slecht is voor de groei van zijn ruggetje. Verwacht je dus echt een hele dag op stap te zijn, dan is het goed om de wandelwagenbak van de kinderwagen gewoon mee te nemen.

Op de fiets

Wanneer de baby goed zelfstandig kan blijven zitten, kun je hem ook meenemen in een stoeltje voorop de fiets. Vaak is dit tussen de 6 en 9 maanden. Let wel goed op dat je de fietstochten niet gelijk te lang maakt. Een baby die nog maar pas rechtop kan zitten, mag niet te lang in het fietsstoeltje. Net als de autostoel, dient ook een fietsstoeltje dient te zijn voorzien van een Europees keurmerk. Bij het aanschaffen van een kinderzitje voor de fiets, is het aan te raden om de baby mee te nemen. Zo kun je direct kijken of de baby goed in het zitje past. Zorg dat de baby niet met zijn beentjes tussen de spaken kan komen. Kijk ook goed naar de rem- en versnellingskabels. Komen deze niet in de knoop met het kinderzitje? Vraag desnoods of je het zitje even op proef zou mogen gebruiken, zodat je zeker weet dat het voor jou, en je baby prettig is.
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe lang mag een baby in de Maxi CosiHoe lang mag een baby in de Maxi CosiDe Maxi Cosi is een bekend merk baby-autostoeltje. Eigenlijk valt de Maxi Cosi onder merkverwatering: het merk is zo bek…
Tips voor het aanschaffen van een kinderwagenTips voor het aanschaffen van een kinderwagenWanneer je zwanger bent, zijn er veel spullen die je moet aanschaffen voor je kindje en zeker wanneer het je eerste is.…
Het kinder-autostoeltje: 70-80% wordt verkeerd geinstalleerdHet kinder-autostoeltje: 70-80% wordt verkeerd geinstalleerdMiljoenen Nederlanders gaan op autovakantie in juli en augustus. Vooral ouders van jongere kinderen kiezen voor een auto…

Huishoudelijke taken voor kinderen van 2 tot 12 jaarHuishoudelijke taken voor kinderen van 2 tot 12 jaarOok al zijn je kinderen nog jong, toch is het niet slecht om ze al wat bij te brengen over het reilen en zeilen van het…
Fulltime moedersFulltime moedersTot halverwege de vorige eeuw was het nog heel gebruikelijk dat de meeste moeders thuis waren bij de kinderen. Sterker n…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 12-04-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.