Een verjaardagsfeest met het thema 'vlinder'

Niets zo leuk als een verjaardag vieren, maar hoe pak je dat precies aan? Vandaag de dag vieren we niet alleen met familie. Van jongs af aan verwachten kinderen ook een feestje met de klasgenootjes en vrienden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan voor kinderen vanaf vier jaar. Vroeger werden feestjes meestal thuis gehouden, maar dat is al lang geen traditie meer. Kinderen gaan nu naar een speeltuin, pretpark, zoo, cinema of sauna terwijl de prijzen van het hele gedoe de pan uit swingen. Thuis vieren is een pak goedkoper en kan ook heel tof zijn, mits enige voorbereiding natuurlijk.

Werk met een thema

Wanneer je beslist om thuis een feestje voor je jarig kind te organiseren, bedenk je best een thema. Zo kun je daarrond opdrachten verzinnen. Neem natuurlijk iets uit de leefwereld van de jarige. Dat maakt het allemaal des te plezanter. Je zou ook zonder thema aan de slag kunnen en de kinderen gewoon laten spelen, maar daar komt meestal ruzie van. Hou hier natuurlijk wel rekening met de vriendenkring van je dochter of zoon. Luister ook naar de wensen van je kind. Als die niet al te gek voor woorden zijn, kunnen die zeker ingepast worden en zal het feestje nog een groter succes worden.

Maak afspraken met je kind

Het is belangrijk dat er vooraf enkele afspraken worden gemaakt. Zo moet je duidelijk stellen wat er kan en niet kan. Baken de ruimtes waar de kinderen mogen komen duidelijk af zodat je 's avonds niet voor verrassingen komt te staan. De afspraken zorgen er ook voor dat er minder frustraties zijn tijdens en na het feestje. Dat is goed voor mama's zenuwen, maar ook voor het welbevinden van de kinderen.

Opdrachten rond thema vlinder

Wanneer het thema vastligt, kun je samen met je kind (en andere creatievelingen) op zoek gaan naar bijpassende opdrachten. Je zoon of je dochter heeft al ervaring opgedaan bij andere feestjes en vrienden of familie hebben soms meer ervaring of jijzelf. Twijfel er dus niet aan om bij het uitschrijven van opdrachten hulp in te schakelen. Denk vooral aan neefjes of nichtjes die leiding geven in een of andere jeugdbeweging, familieleden die les geven, opvoeders, mensen die al veel verjaardagsfeestjes georganiseerd hebben,...

Een spel die voor elke leeftijd leuk is en altijd succes heeft is het muzikaal pak. Deze spelvorm zorgt er voor dat je de opdrachten kan aanpassen aan je groep die komt meevieren. Het is ook mogelijk om je feestvierders in verschillende groepen te verdelen en er een wedstrijdje van te maken. Zo zit er weer wat meer strijd in je namiddag. Doe dit alleen als je weet dat je eigen kind tegen zijn of haar verlies kan. Anders komen er alleen maar tranen van.

Hieronder werken we opdrachten voor een muzikaal pak rond het thema 'vlinder' uit.

Verhaal vertellen

Als de kinderen even tot rust moeten komen en je wilt het thema vanaf het begin duidelijk maken, dan is het misschien leuk om eerst een verhaal te vertellen. Binnen het thema 'vlinder' past het boek 'Rupsje Nooitgenoeg'. Dit is een heel mooi vertelboek met schitterende uitschuifbare delen.

Zelf verhaal verzinnen

Vertel je zelf liever geen verhaal, dan kun je de kinderen aan het werk zetten. Zij verzinnen een verhaal over een rups en een vlinder en dit door één per één zelf een zin te verzinnen. Kind één maakt een zin en kind twee breit er een vervolg aan. We doen zo verder tot iedereen aan de beurt is geweest. Het verhaal kan eventueel opgeschreven worden zodat de jarige achteraf nog een mooi souvenir heeft.

Twister

De bollen op het spel 'Twister' lijken met wat verbeelding op kleurrijke eitjes. Bij dit gezelschapsspel is het belangrijk dat de kinderen links en rechts al uit elkaar kunnen houden. Als je met groepen werkt, kun je met verschillende spellen werken. Wie blijft er het langst op de been?

Maak een rupsenlied

Laat de kinderen op een bestaande of een zelf uitgevonden melodie een rupsenrefrein maken. Ze kunnen dit samen of in groepjes doen. Achteraf voeren ze dit dan op voor de andere groep. Het is ook mogelijk om een optreden te geven op het einde van het feestje. Zo kunnen de mama's en papa's die hun kind terug komen ophalen ook meegenieten.

Maak een rupsenmummie

Kies er een slachtoffer uit en pak dit kind helemaal in met wc-papier. Zorg hier uiteraard voor een groene variant! We maken samen een echte rupsenmummie.

Bloemen van wc-papier

Rupsen houden van de natuur en van bloemen en daarom maken wij bloemen met brochettestokken, toiletpapier en gekleurd papier. Zo gaat het wc-papier niet allemaal verloren. Van de bloemen maken we een schoon boeket voor de jarige. Kinderen kunnen hier echt heel creatief zijn en het is verbazingwekkend tot welke resultaten ze in korte tijd zullen komen.

Dans en zit

Zet de lievelingsmuziek van je zoon of dochter op. De kinderen mogen ronddansen tot de muziek stop wordt gezet. Dan moet iedereen zo vlug mogelijk gaan zitten. Wie als laatste neerzit, vliegt eruit. Een heel leuk spelletje, maar zorg wel voor voldoende ruimte.

Ik ga op reis en ik neem mee...

Kind één zegt 'Ik ga op reis en ik neem mee: een...'. Kind twee moet dan de zin herhalen met het woord van kind één en achteraf zet je er nog een eigen woord achter. Zo gaan we door tot we de rij niet meer kunnen onthouden. Wie blijft er het langst geconcentreerd? Het is ook mogelijk om hier rond een thema te werken zodat de kinderen niet zomaar om het even wat kunnen kiezen. Denk maar aan 'eten en drinken', 'sportgerief', 'muziekinstrumenten',...

Stoelendans

Dit spelletje kent iedereen en is altijd leuk. Zet evenveel stoelen als er kinderen zijn. Neem na elk stukje een stoel weg. Wie overblijft en geen plaatsje meer heeft om te zitten, vliegt uit het spel. Maak hier vooraf wel enkele afspraken zodat er geen ongelukken gebeuren.

Wat is er verdwenen?

Ieder kind zoekt iets om in de kring te leggen. Eén iemand gaat naar buiten en intussen wordt er een voorwerp uit de kring genomen. Wat is er verdwenen?

Cocon namaken

Leg een stapel oude, grote kleren klaar. Kies twee kinderen en laat ze in twee minuten zoveel mogelijk kledij aantrekken. Wie is er de dikste cocon?

Pictionary

Laat iemand iets tekenen en de anderen moeten raden wat het is. Je kunt hier ook zelf woorden gaan influisteren.

Vlinderzoektocht

Verstop zoveel mogelijk vlinders op onvindbare plekjes. Laat de kinderen op zoek gaan. Wie vindt er het meest?

Andere

Een kleurplaat van een vlinder laten inkleuren en op een prikker laten kleven, een vlindermemory laten maken, een vlinder plooien (origami),...

Pauze

Regelmaat

Kinderen kunnen heel aandachtig en actief zijn, maar ze hebben ook vaak behoefte aan een pauze. Vergeet dus niet om af en toe de geplande activiteiten een paar minuten te onderbreken. Hier moet je ook weer rekening houden met de leeftijd van je kind. Oudere kinderen kunnen zich makkelijker een lange tijd na elkaar concentreren.

Eten en drinken

Voorzie in de pauze(s) ook iets om te eten en te drinken. Dat kan heel sober zijn, maar je kunt ook aan de slag gaan met de kinderen. Denk vooraf goed na wat jij op die dag zelf zal zien zitten. Het kan ook leuk zijn om vooraf iets te bakken met jouw zoon of dochter. Die kan dan heel vier zeggen dat alles zelf is gemaakt. Met wat oudere kinderen kun je tijd besparen en op de dag zelf cake, pannenkoeken of wafels bakken. Hou hier ook weer rekening met de groep, de leeftijd en de wensen van de jarige.

Aankleding

Versiering

Zorg voor aangepaste versiering. Dit kan gaan van slingers tot attributen.

Kledij

Je kunt de jarige versieren of op de uitnodiging schrijven dat er een dresscode is. Hou hier ook weer rekening met je kind. Vindt hij of zij het tof om zich te verkleden en wat vinden zijn of haar vriendjes daarvan?

Hoedjes

Wanneer de kinderen binnenkomen, krijgen ze een hoedje. Zo wordt alles wat feestelijker. Dit doe je uiteraard alleen bij jonge kinderen.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vlinder en zijn levenscyclusVlinders zijn er in soorten en maten. En in heel uiteenlopende kleuren. Op de mens heeft de vlinder altijd een goede inv…
Jezus' echte verjaardagJezus' echte verjaardagDe vroege christenen besloten om het heidense Yule feest om te dopen tot het feest van Jezus' geboorte: kerstfeest. Zijn…
Leuke en originele verjaardagswensenLeuke en originele verjaardagswensenIedereen vindt het leuk om een kaartje te krijgen op zijn of haar verjaardag. Het is alleen niet altijd even makkelijk o…
De Monarch vlinderDe Monarch vlinderHoe vinden ze de weg? Dat is de vraag die vele mensen bezig houdt die de meer dan 3000 km lange vlucht van de Monarch vl…

De geconditioneerde mensDe geconditioneerde mensDe term ‘de geconditioneerde mens’ vergt mogelijk wat uitleg, maar wordt inmiddels steeds meer gebruikt. De mens die van…
Hoe overleef ik het schoolplein?Hoe overleef ik het schoolplein?Hoera! Je kind is vier jaar geworden en mag naar de basisschool. Het ene kind zal dit ervaren als een feest en de ander…
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.