Studentenwoningen in Delft

Studentenwoningen in Delft Je hebt je havo of VWO-diploma binnen en wilt in Delft gaan studeren. Om het echte studentenleven te leren kenen moet je natuurlijk wel een kamer hebben in Delft.

Wat wil je?

Als eerste moet je natuurlijk weten wat je wilt. Je kan ervoor kiezen om in een groot studentenhuis te gaan met 15 a 24 huisgenoten. Dit kan natuurlijk heel gezellig zijn, maar het is ook heel druk. Als je dus je rust nodig hebt is dit type studentenhuis misschien niet heel erg handig. Een groot voordeel van een groot studentenhuis is natuurlijk dat er altijd iemand in de GR(gemeenschappelijke ruimte) te vinden is die in is om een filmpje te kijken en/of een biertje te pakken.

Naast zo'n groot studentenhuis kan je natuurlijk ook kiezen voor een kleiner studentenhuis met zo'n 5 a 8 huisgenoten. Dit is allemaal heel wat kleiner en misschien ook wel wat persoonlijker. Het is niet al te druk in huis en de kans dat er een huisgenoot aanwezig is, is nog steeds vrij groot. Een voordeel van zo'n kleiner studentenhuis is dat je je rust kan pakken en wat meer je eigen ding kan doen.

Als je kiest voor een nog kleiner studentenhuis kom je eigenlijk uit op een appartementje. Zo'n appartementje kan je natuurlijk met wat studievrienden zoeken, maar je kan ook op zoek naar een huis waar ze nog iemand zoeken. Op die manier woon je met 1 a 4 huisgenoten in een huis. De kans dat er geen huisgenoten aanwezig zijn is echter wel groter en dit kan de gezelligheid wat in de weg staan, maar dat is natuurlijk niet altijd het geval.

Naast deze studentenhuizen kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een huis op te kopen in Delft. Dit laat je meestal door je ouders doen als deze dat willen. Een groot voordeel is dat je zeker weet dat je in het huis kan blijven en je kan zelf je huisgenoten kiezen, als je tenminste wilt dat er meerdere mensen in huis wonen. Je ouders zijn dan huisbaas en betalen de huur van het huis. Je eventuele huisgenoten kunnen dan de huur aan jouw ouders betalen.

Een andere optie is om op zoek te gaan naar een huurappartementje voor jezelf. Deze zijn tegenwoordig steeds meer te vinden in Delft tegen schappelijke prijzen. Een voordeel van helemaal alleen wonen is dat je met niemand rekening hoeft te houden en dat je geen huisverplichtigingen hebt. Een groot nadeel is natuurlijk dat je alleen bent. Dit hoeft niet nadelig te zijn, maar het kan heel eenzaam zijn.

De laatste optie die ik zal noemen is het wonen bij een hospita. Dit houdt in dat er een familie is of een hoofdbewoner die zijn huis tot beschikking stelt aan studenten. Je woont dus als het ware bij een familie in. Als je een goede familie vindt lijkt het net of je thuis woont, omdat het familiegevoel er gewoon is. Je bewegingsvrijheid is echter wel kleiner omdat je je moet houden aan de regels van de huisbaas. Vaak houdt dit in dat er een rustige student wordt gezocht. Je kan dan meestal ook niet te vaak vrienden meenemen naar je kamer en vaak mag je maar een deel van de keuken gebruiken.

Hoe vind ik een kamer?

Er zijn verschillende manieren om een kamer in Delft te zoeken, maar de meest gebruikte en meest bekende is de route via de studentenvereniging, Kamernet en via DUWO. Bij DUWO kan je je inschrijven voor eenmalig 15 euro en vanaf dan kan je onbeperkt reageren op kamers en appartementen.

Als je lid bent bij een studentenvereniging(bijvoorbeeld Virgiel of DSC) kun je via de vereniging vaak een kamer vinden in een studentenhuis. Je woont dan met allemaal verenigingsgenoten. Op deze manier kan je vrij snel een kamer vinden in Delft.
Via kamernet komen er dagelijks kamers beschikbaar, deze zijn zowel in grote als in kleine studentenhuizen te vinden. Je kan een e-mailalert instellen met de specificaties die jij wil; hierbij moet je denken aan de grootte van de woning en de huurprijs. Vaak vind je via kamernet instemmingen. Instemmingen lopen betekent dat je wordt uitgenodigd voor een bezichtiging samen met andere woningzoekenden. Er zijn soms meerdere selectieronden en uiteindelijk zoeken de bewoners van het huis de leukste persoon uit die in het huis past. Als je in de goede periode zoekt(januari-juni) kan je op deze manier vrij snel een kamer vinden.

Ook via DUWO kun je kamers zoeken, maar hier staan ook meerdere appartementen op. DUWO is de eigenaar van meerdere studentencomplexen en appartementen in Delft. Hierdoor staan er regelmatig kamers op waar geen instemming hoeft worden te lopen. De appartementen op de site zijn meestal 1-, 2- of 3-persoonswoningen. Op deze woningen kan de langst ingeschreven persoon reageren en als je uiteindelijk het langst bent ingeschreven met je groep moeten de inschrijfnummers van de medebewoners worden doorgegeven. Het duurt echter vrij lang voor je op deze manier een appartement vindt als je net op zoek bent naar een kamer. Veel van deze appartementen hebben als eis dat je 18 maanden ingeschreven moet zijn.

Ik hoop dat het op deze manier lukt om een kamer in Delft te vinden. Het kan soms lastig zijn, vooral in het begin van het studiejaar, maar uiteindelijk moet het altijd wel lukken. Als tip zou ik willen geven dat je je vanaf het moment dat je weet dat je in Delft gaat studeren ingeschreven staat bij DUWO. Hierdoor heb je een lange inschrijftijd en daardoor maak je meer kans op een appartement.
© 2011 - 2020 Mellie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kamer verhuren: regelsKamer verhuren: regelsKamerverhuur kan een aantrekkelijk manier zijn om bij te verdienen. Er gelden een aantal regels en verplichtingen voor d…
Taken en rechten Eerste en Tweede KamerDe volksvertegenwoordiging in Nederland bestaat uit de Eerste en de Tweede Kamer, oftewel de Staten-Generaal. Welke take…
Studentenverenigingen in DelftStudentenverenigingen in DelftJe gaat studeren, maar zit te twijfelen of je bij een studentenvereniging wil. Natuurlijk is een studentenvereniging hee…
De Eerste KamerDe Eerste Kamer vormt, samen met de Tweede Kamer, de Staten Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden, ofwel de volksv…

Vakantiebaan: vakantiewerk voor scholierenVakantiebaan: vakantiewerk voor scholierenScholieren kunnen vaak best relatief veel verdienen wanneer ze besluiten in de zomer een baantje te zoeken. Er is nameli…
Bachelor DiergeneeskundeDe Diergeneeskunde bachelor is de eerste stap richting jou droombaan als dierenarts. Er is echter een zware lotingsproce…
Bronnen en referenties
  • http://www.duwo.nl
  • http://www.kamernet.nl

Reageer op het artikel "Studentenwoningen in Delft"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mellie
Gepubliceerd: Juni 2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!