Lotingstudies, lotingsklassen & kans op inloting

Hoe groot is de kans op inloting bij een lotingstudie? Een aantal HBO en WO-opleidingen zijn zogenaamde “lotingstudies”, zoals geneeskunde en journalistiek. Vaak is de loting ingesteld om de instroom van studenten te beperken.

Numerus fixus / loting

Sommige studies kennen een “numerus fixus”. Er vindt dan een loting – of selectieprocedure plaats op de universiteit of hogeschool. Als voor een opleiding een loting geldt, betekent dat dat mogelijk niet alle aangemelde studenten een plaats kunnen krijgen.

Selectie bij lotingstudie

Als je voldoet aan de vooropleidingseisen, zijn er drie manieren om te worden toegelaten:
 • Decentrale selectie: Hogescholen en universiteiten kunnen voor een bepaald percentage van de plaatsen zelf studenten selecteren. De instelling bepaalt de uiterste aanmelddatum en aan welke selectiecriteria de student moet voldoen. De bewijsstukken moeten voor het verstrijken van de inzendtermijn naar DUO worden gestuurd.
 • Rechtstreekse toelating: Een cijfergemiddelde van een acht of hoger voor havo, vwo of mbo 4 geeft rechtstreeks toegang tot de opleiding van je keuze.
 • Centrale selectie: Met centrale selectie wordt de centrale lotingsprocedure bedoeld. Je mag niet vaker dan drie keer meedoen aan de lotingsprocedure. Als je besluit om je terug te trekken, heb je een lotingkans verbruikt.

Gewogen loting

Als je niet in aanmerking komt voor rechtstreekse toelating of niet decentraal bent geplaatst, dan doe je mee aan de “gewogen loting”. Hoe hoger het gemiddelde examencijfer, hoe hoger de kans dat je ingeloot wordt. DUO plaatst je in een lotingsklasse op basis van de afgeronde vooropleiding en/of op basis van het gemiddelde examencijfer. Het gaat dan om cijfers die vermeld staan op de cijferlijst die bij het diploma hoort.

Lotingsklassen

 • A hoger dan of gelijk aan 8,00
 • B lager dan 8,00 maar hoger dan of gelijk
 • aan 7,50
 • C lager dan 7,50 maar hoger dan of gelijk
 • aan 7,00
 • D lager dan 7,00 maar hoger dan of gelijk
 • aan 6,50
 • E lager dan 6,50

Kans op inloting bij gewogen loting

Door de gewogen loting wordt een student ingeloot of uitgeloot. De student krijgt een willekeurig lotnummer toegekend op basis van een letter – en cijfercombinatie. Daarna wordt de student ingedeeld in een van de bovengenoemde lotingklassen. De inlotingskansen in de lotingsklassen verhouden zich als volgt: B : C : D : E = 9 : 6 : 4 : 3

Wel of niet ingeloot?

De combinatie van lotnummer,lotingsklasse en volgnummer (indeling inlotingsklasse) bepaalt of de student inloot of uitloot.

Lotingskans HBO propedeuse

Met een HBO propedeuse ben je in principe toelaatbaar tot het Wetenschappelijk Onderwijs (WO). Hier geldt echter niet de regel dat er naar het gemiddelde cijfer op de cijferlijst gekeken wordt. Studenten die in het bezit zijn van een HBO propedeuse worden in lotingcategorie C ingedeeld.

Diploma opsturen naar DUO

 • Zorg ervoor dat je voor de inzendtermijn een gewaarmerkte kopie van het bewijsstuk van je vooropleiding naar OCW DUO stuurt.
 • Gebruik voor het waarmerken altijd het originele diploma en de originele cijferlijst.
 • Vermeld op ieder bewijsstuk het BSN-nummer, de opleidingscode en de instellingscode.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studentenleven: LotingEr zijn altijd veel onduidelijkheden over lotingstudies. Hoe gaat dat nou precies in zijn werk en welke studies zijn eig…
De studie geneeskundeDe studie geneeskundeIeder jaar moeten er weer genoeg schoolverlaters kiezen voor een vervolgopleiding. Sommige kiezen dat een lotingstudie.…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…

Meervoudige intelligentie in het onderwijsMeervoudige intelligentie in het onderwijs"Het gaat er niet om hoe intelligent je bent, maar om hoe je intelligent bent". Dit zijn de woorden van de Amerikaan How…
Kinderen met TOSJe kind gaat naar school, rekent, spelt en leert nieuwe woorden. Ze komt thuis, verteld hoe het geweest was en gaat verv…
Bronnen en referenties
 • OCW DUO
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.