Wat is jobcarving?
In de re-integratiewereld blijkt het vaak lastig om vacatures te vinden die binnen de belastbaarheid van degene met een arbeidshandicap past. Laat je die vacature dan voor wat die is, of ga je in overleg met de werkgever?
De keuze om de vacature voorbij te laten gaan, is natuurijk de gemakkelijkste weg, maar dat zal geen resultaat opleveren.
De beste manier om tot resultaat te komen is om met de werkgever in overleg te gaan.
Vacature
Werkgevers zijn over het algemeen gericht om opvulling te gaan zoeken daar waar een tekort aan mankracht is. Dit doet men door een vacature te plaatsen voor de functie waar teveel werk is voor het huidige personeelsbestand. Een vacature bestaat altijd uit meerdere taken. Tevens zullen in de meeste vacatures ook competenties vermeld zijn waaraan de sollicitant moet voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor de baan.
Jobcarving
Het is nu aan de re-integratiedeskundige of jobcoach om met de werkgever in overleg te gaan over de taakinhoud van de functie. Het kan zijn dat een kandidaat het grootste deel van de taken die in de vacature vermeld zijn uit kan voeren, maar dat er enkele taken zijn die niet binnen de belastbaarheid van de kandidaat passen. De kunst is dan om samen met de werkgever te proberen de vacature zodanig aan te passen dat deze wel binnen de belastbaarheid (of kennis en vaardigheden) van de kandidaat past. Dat vergt een heel andere denkwijze van de werkgever, dus het zal de nodige overtuigingskracht vragen van de re-ingratiedeskundige/jobcoach.
Het makkelijkste om jobcarving uit te leggen is aan de hand van een voorbeeld.
Praktijkvoorbeeld
Een logistiek bedrijf met acht heftruckchauffeurs in dienst krijgt het alsmaar drukker en komt al snel tot de conclusie dat er een heftruckchauffeur bij moet om het werk nog gedaan te krijgen. Hij komt in contact met een jobcoach die graag in gesprek wil met de werkgever om te kijken of er een passende oplossing geboden kan worden. De jobcoach bekijkt samen met de werkgever de taken die een heftruckchauffeur doet en het valt de jobcoach op dat alle heftruckchauffeurs ook enkele neventaken hebben zoals het karton opruimen en de vloer aanvegen. De jobcoach heeft wel een kandidaat die deze twee taken op zich kan nemen en hij overtuigt de werkgever ervan dat hij dan geen heftruckchauffeur nodig heeft. Dat bespaart de werkgever kosten, omdat een heftruckchauffeur een duurdere kracht is en de heftruckchauffeurs kunnen al hun aandacht richten op hun eigenlijke taak.
De werkgever is na een tijdje erg tevreden en ziet dat de heftruckchauffeurs op deze manier veel efficiënter hun werk kunnen doen. Met jobcarving is het heftruckwerk eruit gehaald.
Ander praktijkvoorbeeld
Een jobcoach belt een cateringbedrijf, omdat hij via iemand heeft vernomen dat men daar op zoek is naar een nieuwe medewerker. Er wordt een afspraak gemaakt. De werkgever zoekt een cateringmedewerker die alle voorkomende taken kan doen. De jobcoach heeft een kandidaat die alle taken zou kunnen, behalve de kassawerkzaamheden. De werkgever twijfelt nog, maar is uiteindelijk toch over de streep en wil de kandidaat een kans geven. Na enkele weken geeft de werkgever aan dat de medewerker prima meedoet en dat er geen probleem is met de kassa. De andere medewerkers doen iets meer kassa en de nieuwe medewerker neemt iets meer van de andere taken over. Met jobcarving is hier de taak kassawerk er uit gehaald.
Hoe pak je dit nu aan?
Het helpt natuurlijk als je al een goed contact met een werkgever hebt. Een flinke dosis lef en overtuigingskracht is nodig om dit te kunnen doen. Daarnaast heb je uiteraard een goed analytisch vermogen, omdat je bedrijfsprocessen moet kunnen lezen en daar ook oplossingen bij kunt bedenken. Ervaring leert dat werkgevers blij zijn met een andere kijk op hun bedrijfsproces. Zeker als dat vorm gegeven kan worden en als dat slaagt.
© 2011 - 2024 Dubbelu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loondispensatie (Wajong)Loondispensatie houdt in dat de werkgever een werknemer met een Wajong of WWB uitkering minder loon hoeft te betalen dan…
Wat doet een jobcoach?Als jobcoach help jij mensen aan het werk. De cliënten staan ver van de arbeidsmarkt en het is aan jou om ze over de dre…
Beroep relatiecoachRelatiecoach is een interessant beroep. Ieder mens heeft te maken met verschillende relaties. Relaties waar wel eens pro…