De opleiding tot tandtechnicus
De opleiding tot tandtechnicus neemt ongeveer 4 jaar de tijd in beslag. Je krijgt op de opleiding onder andere te maken met scheikunde, wiskunde en anatomie. Toch ben je voornamelijk te vinden in een tandtechnisch laboratorium waar je al werkend word opgeleid. In dit artikel leest u meer over de opleiding tot tandtechnicus
Waar?
In Nederland wordt de opleiding tot tandtechnicus alleen gegeven op de 'Dutch health tec academy', deze bevind zich in Utrecht. Op deze school worden allerlei medisch-technische opleidingen gegeven, zo kan men onder andere ook de opleidingen: audiciën, opticiën, leestenmaker en schoenhersteller worden
Wanneer is deze opleiding voor jou geschikt?
Deze opleiding is voor jou geschikt als je:
- technisch bent
- creatief bent
- als je bereid bent in je carrière nieuwe dingen te blijven leven
- zowel zelfstandig als in teamverband kan werken
- geïnteresseerd bent in anatomie
- als je secuur kan werken
- perfectionistisch bent
Wat doet een tandtechnicus?
Een tandtechnicus vervaardigt protheses en kroon- en brugwerk. Je maakt dus bijvoorbeeld een kunstgebit en/of kronen en bruggen. De richting kies je na twee jaar van de opleiding. Na de eerste twee jaar kun je ook eventueel stoppen. Dan heb je het diploma tandtechnisch medewerker basistechnieken.
Een tandtechnisch laboratorium werkt nauw samen met de tandarts en wellicht komen de patiënten ook in het laboratorium langs. De techniek blijft ontwikkelen wat het werk afwisselend maakt, maar waardoor je ook bereid moet zijn om bijvoorbeeld cursussen te volgen zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen. Het salaris van een tandtechnicus vanaf 23 jaar ligt in het begin meestal rond de 1300 euro per maand maar kan uitlopen tot rond de 3200 per maand afhankelijk van de werkervaring en leeftijd en veranderingen in het CAO.
Wat zijn de eisen van de opleiding
Er zit in ieder geval geen leeftijd verbonden aan de opleiding tandtechnicus, er zijn leerlingen van 16 tot 60 jaar te vinden. Voor de opleiding tandtechnisch medewerker basistechnieken moet men in ieder geval niveau 2(basisberoepsgerichte leerweg) hebben afgerond en voor de opleiding tot tandtechnicus niveau 3 of 4(kaderberoepgerichte leerweg of theoretische leerweg).
Beroeps Begeleidende Leerweg
De opleiding tot tandtechnicus is een beroeps begeleidende leerweg(BBL-opleiding), dit houdt in dat je 4 dagen gaat werken op een erkend leerbedrijf en 1 dag in de week naar school gaat. Het is dus van belang op tijd te zoeken naar een stage/werkplek want als je die niet hebt word je ook niet aangenomen op de opleiding. De stageplaatsen die beschikbaar zijn kun je vinden op de website www.svgb.nl.