Luchtvaartscholen België: piloot worden
Werken in de luchtvaart? Piloot worden? Verschillende opleidingen in de luchtvaart, van lijnpiloot, privaatpiloot, beroepspiloot, bevoegdheidverklaring voor Instrumentvliegen of bijvoorbeeld vlieginstructeur. Welke luchtvaartscholen zijn er in België beschikbaar? Piloot als beroep of altijd graag lijnpiloot willen worden? Altijd een droom gehad over een loopbaan in de luchtvaart? De verschillende Belgische luchtvaartscholen op een rij:
Studie in België
Vanaf 2006 is er een forse stijging waarneembaar in het aantal aanmeldingen en inschrijvingen van de luchtvaartscholen in België:
- Sabena Flight Academy (SFA) in Brussel,
- Ostend Air College (Oostende) en
- Ben Air Flight Academy BAFA (Antwerpen)
BAFA:
De BAFA is een van de bekendste luchtvaartscholen in België wegens het hoge kwaliteitsniveau van de opleidingen. Zowel de theoretische als de praktische kant van het leren vliegen komt aan bod bij de Belgische luchtvaartschool BAFA. De BAFA is een gerenommeerde school.
Flight simulator
Iedereen die wil, zonder student te zijn aan de BAFA, kan een vlucht boeken in de flight simulator. De training in deze flight simulator is in een perfect omgebouwde cockpit, waar ook professionals hun opleiding krijgen. De nadruk in deze flight simulator ligt op het samenwerken, immers: piloot en co-piloot moeten goed kunnen samenwerken. De theorie neemt slechts 30 minuten in beslag. Een sessie in de flight simulator van BAFA is voor 2 personen en duurt zo´n anderhalfuur. Een uitstekende manier om kenneis te maken met het beroep piloot, maar ook zeer geschikt als een dagje uit of een geschenk aan een ander.
SFA
De SFA was een voormalig dochterbedrijf van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena en bestaat meer dan 50 jaar. Het moederbedrijf Sabena raakte in November 2001 failliet. Halverwege 2008 is de SFA in handen gekomen van de Canadese opleidingsconcern CAE. De pilotenopleiding van de SFA vinden plaats in:
- Mesa, Arizona (Amerika) waar SFA zo´n 40 toestellen beschikt en in
- Brussel (België) waar SFA de beschikking heeft over 6 flight simulators voor zowel Boeing als Airbussen.
Opleiding lijnpiloot
Altijd al een piloot willen worden? Een lijnpiloot? Een student lijnpiloot aan de SFA heeft zijn ervaringen en belevenissen tijdens zijn opleiding lijnpiloot aan de SFA weergegeven in een blog met de naam:
once you have tasted flight.
Een interessante blog voor iedereen die graag meer informatie van binnenuit wil ontvangen over de opleiding tot lijnpiloot aan de SFA, of voor diegene die de studie lijnpiloot op de voet wil volgen.
OAC
In België is het Ostend Air College het eerste erkende opleidingscentrum voor lijnpiloten volgens de Europese norm JAR-FCL (EASA). Het OAC heeft een gemiddeld slagingspercentage van 95%. Tijdens de trainingen en opleidingen wordt veel aandacht besteed aan het trainen in verschillende weerstype. Opleidingen die gevold kunnen worden bij het OAC zijn oa:
- Lijnpiloot,
- Privaatpiloot,
- Vlieginstructeur en enz.
De meeste opleidingen aan het OAC zijn zowel dagopleidingen als weekendopleidingen. Meer willen weten over 1 van de vele luchtvaart opleidingen van het OAC? Op de website (zie broninformatie onderaan het artikel) zijn vele referenties aanwezig van oud studenten van het OAC die graag informatie willen geven over de luchtvaartopleidingen van het OAC.
Website
De websites van alle genoemde luchtvaartscholen in België zijn te vinden in de bronvermelding onderaan het artikel. Deze websites geven informatie over:
- De duur van de opleiding piloot worden,
- De kosten van de opleiding piloot worden,
- Minimale leeftijd aanvang opleiding,
- Wanneer er open dagen zijn,
- Oud studenten bij wie informatie opgevraagt kan worden over hun studie,
- Hoe de verschillende opleidingen gefinancieerd kunnen worden,
- Of de opleiding behalve overdag ook in het weekend gevolgt kan worden,
- Of de opleiding in de avond is te volgen,
- Of de opleiding een bachelor niveau heeft,
- Wanneer de opleidingen beginnen,
- Of de student na de opleiding verkeersvlieger genoeg kwalificaties beschikt om First Officer (co-piloot) te zijn,
- Informatie over de examens,
- Hoeveel vlieguren de student verkeersvlieger moet hebben en enz.