Een cursus of opleiding tuinarchitectuur

Een cursus of opleiding tuinarchitectuur Lijkt het je ook zo fijn om zelf je eigen tuin te kunnen ontwerpen of zou je zelfs van tuinarchitect je beroep willen maken. Heb je groene vingers en de nodige portie creativiteit, dan kan een cursus of opleiding tuinarchitectuur echt wat voor jou zijn. Er zijn diverse cursussen en opleidingen op het gebied van tuinarchitectuur.

Wat houdt tuinarchitectuur in?

Tuinarchitectuur bestaat uit onder meer de volgende deelgebieden en daaruit volgend de beroepen:
 • Tuinadviseur.
 • Tuinarchitect.
 • Tuinstylist.
 • Groenspecialist.
 • Tuinontwerper.
Wanneer je een opleiding tuinarchitectuur doet kun je je bekwamen in al deze deelgebieden of juist specialiseren in een enkel deelgebied. Je kunt je dan vestigen als zelfstandig tuinarchitect of tuinontwerper, maar ook gaan werken in een dergelijke functie bij onder meer een hoveniersbedrijf, een bureau voor tuinarchitectuur of de gemeentelijke groendienst.

Voor wie is een cursus tuinarchitectuur geschikt

Tuinarchitectuur als vak is heel praktijkgericht, ook al breng je redelijk wat tijd achter de tekentafel of computer door. Je moet echt feeling hebben met groen, tuinen en plantsoenen zodat je ook weet wat je ontwerpt en wat het resultaat daarvan kan worden. Wanneer je aan een cursus of opleiding tuinarchitectuur begint, dan kan dit puur hobbymatig of uit interesse zijn, maar ook vanwege je ambitie om hiervan je beroep te maken. In principe heb je geen vooropleiding nodig, want alles wat je moet weten leer je tijdens de cursus. Uiteraard is je interesse in deze materie en een bepaalde liefde voor bloemen, planten en bomen wel van heel groot belang.

Wat staat centraal bij het ontwerpen van een tuin

Een aantal punten dat centraal staat bij het ontwerpen van een tuin is onder meer:
 • Een tuin moet enerzijds in balans zijn en anderzijds dynamisch zijn in de seizoenen.
 • Op basis van de beschikbare ruimte die een tuin biedt, zo de keuzes maken dat er altijd een complete tuin naar wens van de opdrachtgever ontstaat.
 • Rekening houden met het feit dat de tuin moet aansluiten bij de stijl van de woning en de bewoners. De indeling en uitstraling van een tuin zegt namelijk veel over de bewoners!

Wat leer je tijdens een cursus tuinarchitectuur

Je doet veel theoretische kennis op die van belang is om een tuin te kunnen ontwerpen. Denk hierbij aan:
 • Kennis van verschillende stijlen van tuinen.
 • Materiaalkennis van tuinonderdelen, zoals steensoorten en houtsoorten.
 • Kennis van constructies in de tuin zoals muurtjes en vijvers.
 • Kennis van planten, bomen, struiken en bloemen.
 • Kennis van natuurelementen zoals insecten, bodem, zon, regen en schaduw.
 • Kennis van composities met vormen en kleuren.
 • Kennis van onderhoud van een tuin.
 • Het theoretische ontwerpen zoals tekenen van plattegronden op schaal, maken van een plan van indeling van een tuin, berekenen van kosten.
 • Daarnaast moet je natuurlijk ook het ontwerp en je plan kunnen motiveren en presenteren aan de opdrachtgever.

Ontwerpen van een tuin in de praktijk

Wanneer je eenmaal de cursus tuinarchitectuur met succes hebt afgerond, dan ben je op basis van wat je tijdens de opleiding hebt geleerd in staat om de volgende doelen te realiseren:
 • Het ontwerpen van een tuin in iedere gewenste sfeer, aansluitend bij de stijl van de woning en de lifestyle of levensfase van de eigenaars.
 • Op basis van de beschikbare ruimte een creatieve invulling geven aan het ontwerp van de tuin.
 • Het realiseren van een kleine en compacte tuin die elementen zoals luxe en ruimte bevat en dus toch compleet is, zoals een dakterrastuintje.
 • Wanneer een woning verkocht moet worden met weinig middelen een tuin die helemaal verkoopklaar is ontwerpen.
 • Op basis van de wensen van de opdrachtgever de ideale droomtuin realiseren, of dit nu een kindvriendelijke, onderhoudsarme, romantische, ecologische of spirituele tuin is; jij kunt het allemaal ontwerpen.

Waar kun je een cursus tuinarchitectuur volgen en hoe lang duurt deze

Je kunt bij diverse opleidingsinstituten een cursus tuinarchitectuur doen, zoals bij IPD-opleidingen, het ROC, NTI, LOI en Studieplan. Wanneer je een opleiding op locatie volgt, dan ben je snel drie maanden een dag per week bezig met de opleiding of een half jaar wanneer je kiest voor een avond in de week les. Wanneer je kiest voor onderwijs op afstand, dus thuisstudie via de pc tijdens uren dat het jou uitkomt, dan duurt een opleiding tuinarchitectuur vaak toch wel een jaar.

Examen tuinarchitectuur en diploma

Je kunt een vakexamen tuinarchitectuur afleggen bij het EHCB (Examenbureau voor Handelsopleidingen en Creatieve Beroepen). Met het diploma tuinarchitectuur wat je hier kunt behalen ben je officieel tuinontwerper en dit staat garant voor een goede start van een carrière in de tuinarchitectuur. Wanneer je een cursus gaat doen die opleidt tot het examen en diploma van het EHCB, dan moet je er rekening mee houden dat het niveau van de opleiding gelijk is aan dat van een MBO opleiding.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cursus beleggenCursus beleggenVeel mensen die gaan beleggen weten niet goed waar ze aan beginnen. Daarom is het aan te raden op een cursus beleggen te…
Een opleiding binnenhuisarchitectuur volgenEen opleiding binnenhuisarchitectuur volgenHet interieur, de indeling en inrichting van woningen en bedrijven speelt een steeds belangrijkere rol. Hiermee kan men…
Studeren voor het PDB, het Praktijkdiploma boekhoudenStuderen voor het PDB, het Praktijkdiploma boekhoudenVelen voor jou hebben al gestudeerd voor het felbegeerde Praktijkdiploma boekhouden, het PDB en dit ook behaald. Met dit…
Een hobbycursus volgen vanuit huisSteeds meer mensen volgen een hobbycursus vanuit huis. Om beter te worden in hun hobby, ervaring op te doen, meer kennis…

Een cursus interieurontwerpen volgenEen cursus interieurontwerpen volgenInterieurontwerpen is een thema dat vele mensen boeit. Wanneer je er meer over wilt leren en dit ook in de praktijk wilt…
Maatschappelijk werk en DienstverleningHet helpen van mensen gaat je van nature gemakkelijk af. Je hebt er plezier in en je werkt graag met mensen samen. Als j…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • www.cursus.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.