Een cursus of opleiding tuinarchitectuur

Wat houdt tuinarchitectuur in?
Tuinarchitectuur bestaat uit onder meer de volgende deelgebieden en daaruit volgend de beroepen:- Tuinadviseur.
- Tuinarchitect.
- Tuinstylist.
- Groenspecialist.
- Tuinontwerper.
Wanneer je een opleiding tuinarchitectuur doet kun je je bekwamen in al deze deelgebieden of juist specialiseren in een enkel deelgebied. Je kunt je dan vestigen als zelfstandig tuinarchitect of tuinontwerper, maar ook gaan werken in een dergelijke functie bij onder meer een hoveniersbedrijf, een bureau voor tuinarchitectuur of de gemeentelijke groendienst.
Voor wie is een cursus tuinarchitectuur geschikt
Tuinarchitectuur als vak is heel praktijkgericht, ook al breng je redelijk wat tijd achter de tekentafel of computer door. Je moet echt feeling hebben met groen, tuinen en plantsoenen zodat je ook weet wat je ontwerpt en wat het resultaat daarvan kan worden. Wanneer je aan een cursus of opleiding tuinarchitectuur begint, dan kan dit puur hobbymatig of uit interesse zijn, maar ook vanwege je ambitie om hiervan je beroep te maken. In principe heb je geen vooropleiding nodig, want alles wat je moet weten leer je tijdens de cursus. Uiteraard is je interesse in deze materie en een bepaalde liefde voor bloemen, planten en bomen wel van heel groot belang.Wat staat centraal bij het ontwerpen van een tuin
Een aantal punten dat centraal staat bij het ontwerpen van een tuin is onder meer:- Een tuin moet enerzijds in balans zijn en anderzijds dynamisch zijn in de seizoenen.
- Op basis van de beschikbare ruimte die een tuin biedt, zo de keuzes maken dat er altijd een complete tuin naar wens van de opdrachtgever ontstaat.
- Rekening houden met het feit dat de tuin moet aansluiten bij de stijl van de woning en de bewoners. De indeling en uitstraling van een tuin zegt namelijk veel over de bewoners!
Wat leer je tijdens een cursus tuinarchitectuur
Je doet veel theoretische kennis op die van belang is om een tuin te kunnen ontwerpen. Denk hierbij aan:- Kennis van verschillende stijlen van tuinen.
- Materiaalkennis van tuinonderdelen, zoals steensoorten en houtsoorten.
- Kennis van constructies in de tuin zoals muurtjes en vijvers.
- Kennis van planten, bomen, struiken en bloemen.
- Kennis van natuurelementen zoals insecten, bodem, zon, regen en schaduw.
- Kennis van composities met vormen en kleuren.
- Kennis van onderhoud van een tuin.
- Het theoretische ontwerpen zoals tekenen van plattegronden op schaal, maken van een plan van indeling van een tuin, berekenen van kosten.
- Daarnaast moet je natuurlijk ook het ontwerp en je plan kunnen motiveren en presenteren aan de opdrachtgever.
Ontwerpen van een tuin in de praktijk
Wanneer je eenmaal de cursus tuinarchitectuur met succes hebt afgerond, dan ben je op basis van wat je tijdens de opleiding hebt geleerd in staat om de volgende doelen te realiseren:- Het ontwerpen van een tuin in iedere gewenste sfeer, aansluitend bij de stijl van de woning en de lifestyle of levensfase van de eigenaars.
- Op basis van de beschikbare ruimte een creatieve invulling geven aan het ontwerp van de tuin.
- Het realiseren van een kleine en compacte tuin die elementen zoals luxe en ruimte bevat en dus toch compleet is, zoals een dakterrastuintje.
- Wanneer een woning verkocht moet worden met weinig middelen een tuin die helemaal verkoopklaar is ontwerpen.
- Op basis van de wensen van de opdrachtgever de ideale droomtuin realiseren, of dit nu een kindvriendelijke, onderhoudsarme, romantische, ecologische of spirituele tuin is; jij kunt het allemaal ontwerpen.