Studeren voor het PDB, het Praktijkdiploma boekhouden
Velen voor jou hebben al gestudeerd voor het felbegeerde Praktijkdiploma boekhouden, het PDB en dit ook behaald. Met dit diploma op zak kun je de boekhouding van een bedrijf in het MKB op zelfstandige basis voeren, en beschik je bovendien nog over aanvullende vaardigheden op het gebied van onder meer wetten en verzekeringen. Lees hier meer over het PDB.
Wat kun je wanneer je het PDB op zak hebt
Er kunnen meerdere redenen en doelstellingen zijn om voor het PDB te studeren. Wanneer je het Praktijkdiploma boekhouden in bezit hebt, dan kun je bij bedrijven en instellingen in het MKB de boekhouding gaan voeren, maar je kunt er ook mee terecht voor een leuke baan op boekhoudkundig of administratief gebied bij grotere bedrijven en instellingen. Daarnaast kan het PDB ook een opstap zijn voor een boekhoudkundige of administratieve opleiding op een hoger niveau, zoals MBA. Het PDB wordt overigens afgegeven door de erkende
Stichting Nederlandse Associatie voor Praktijkexam en geeft je het recht om van de kwalificatie Financial and Cost Accounting gebruik te maken.
De cursus PDB
De opleiding PDB bestaat tegenwoordig uit vier onderdelen c.q. modules, waar je hierna meer over kunt lezen. Overigens wordt er nu door alle opleidingsinstituten de opleiding PDB nieuwe stijl aangeboden. Wanneer je al deelcertificaten van de opleiding PDB oude stijl hebt, dan gelden er vooralsnog speciale overgangsregelingen. De opleiding en het examen PDB zijn overigens aangepast om de opleiding beter te laten aansluiten bij de praktijk van het boekhouden zoals die in bedrijven wordt gehanteerd. Een opleiding PDB kun je bij alle bekende opleidingsinstituten zoals het NHI, LOI en Studieplan volgen. Het examen wordt afgelegd bij de al eerder genoemde Stichting Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens. Om het PDB te behalen moet je rekenen op een periode van anderhalf jaar bij een studiebelasting van een dagje per week. Je volgt de opleiding normaliter via thuisstudie. Er is geen specifieke vooropleiding vereist, maar er gelden wel vrijstellingen wanneer je in het bezit bent van bepaalde diploma’s of certificaten, dus vraag dit altijd na wanneer je een aan het PDB gerelateerd certificaat op diploma op minimaal MBO-niveau hebt.
De onderdelen en modules van het PDB
Om je te informeren over de kennis die je met het PDB opdoet, worden hier de onderdelen en modules waaruit het PDB nieuwe stijl bestaat verder toegelicht.
- BKB, Basiskennis Boekhouden, vormt zoals de naam al zegt de basis voor je PDB. Je leert hier alles over grootboekrekeningen, administratiesoftware zoals Accountview, dagboeken, journaalposten maken, omzetbelasting berekenen, stamgegevens aanmaken en rapporteren.
- BKC, Basiskennis Calculatie bestaat uit kennis over en werken met afschrijvingen, kostprijsberekeningen, facturen, handelskennis, werken met Excel, indexeringen en rapporteren.
- Financiële administratie behandelt onderdelen zoals de voorraadadministratie, het boekhoudmodel, kredietverlening en de administratieve organisatie. Daarnaast behoort ook tot deze module het onderdeel kostprijscalculatie, hetgeen alle materie betreft rondom onder meer kostprijsberekening, break even analyses en verschillenanalyses.
- Bij het onderdeel periodeafsluiting komen zaken zoals resultatenrekening, balans en winstverdeling aan bod. Verder behoort tot deze module ook het onderdeel bedrijfseconomie, dat onder meer inzicht in aandelen, obligaties, kengetallen en interestmaterie verstrekt.
Hoe mag je je noemen wanneer je het PDB in bezit hebt
Wanneer je beide certificaten BKB en BKC in bezit hebt, dan kun je jezelf al Financial Assistant noemen. Wanneer je daarna het diploma van de vier andere onderdelen behorende tot twee modules behaalt, dan krijg je het officiële diploma PDB met de kwalificatie Financial and Cost Accounting.