Warning: session_start(): open(/data/sites/web/interatenl/tmp/sess_2cabf80c26d3bfa65589fa91281bbb7b, O_RDWR) failed: File too large (27) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /data/sites/web/interatenl/tmp) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17
Maatschappelijk Werk: Maatschappelijk werk en Dienstverlening

Maatschappelijk werk en Dienstverlening

Het helpen van mensen gaat je van nature gemakkelijk af. Je hebt er plezier in en je werkt graag met mensen samen. Als je er weleens over nadenkt om hier je beroep van te maken kan maatschappelijk werk en dienstverlening de opleiding voor jou zijn! Maatschappelijk werk en Dienstverlening is een HBO opleiding die erg breed is en waarmee je overal in de samenleving aan de slag kan.

Maatschappelijk werker zijn

Als maatschappelijk werker heb je eigenlijk vier globale kerntaken. Dit zijn psychosociale hulpverlening, concrete hulpverlening, onderzoek/rapportage en signalering/preventie. Je kunt hierdoor als maatschappelijk werker veel verschillende functies vervullen. De doelgroepen variëren van jong naar oud en van probleemjongeren tot gedetineerden.

Dit betekent dat maatschappelijk werker zijn voor iedereen iets anders kan inhouden. Daarnaast heb je met verschillende belangen en partijen te maken. Deze belangen kunnen soms botsen. Van jou als maatschappelijk werker wordt dan ook verwacht dat je keuzes hierin durft te maken. Soms komen hierdoor de belangen van je cliënt/doelgroep in gevaar. Jij zal dan extra je best moeten doen om deze belangen te behartigen.

Wat kan ik van deze opleiding verwachten?

De inhoud van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening is breed georiënteerd. Je persoonlijke ontwikkeling vormt een belangrijke leidraad door de opleiding heen. Je zal in staat moeten zijn jezelf kritisch onder de loep te durven nemen. Dit is belangrijk omdat je als hulpverlener zelf het ‘instrument’ bent. In de opleiding worden er daarom veel praktijksituaties nagebootst waarin je kan oefenen met acteurs. Naast je eigen leerproces krijg je de nodige theorie. Dat gaat bijvoorbeeld over de kenmerken van verschillende soorten doelgroepen maar ook over methodieken, interventies en psychologie. Hoe ga ik om met het ziektebeeld van mijn cliënt? Hoe vergroot ik zijn of haar zelfredzaamheid? Dit zijn vragen waar jij als maatschappelijk werker binnen de opleiding antwoord op krijgt.

Specialisatie

Bij zowel de voltijd als de deeltijdopleiding is er veel aandacht voor de beroepspraktijk.
Volg je de opleiding voltijd? Dan moet je bij de meeste hogescholen in het eerste, tweede en derde jaar stage lopen. Dit is de mogelijkheid bij uitstek om specifieke vakkennis op te doen en ‘feeling’ te krijgen met jouw doelgroep en de kenmerkende problematiek. Veel afgestudeerden keren uiteindelijk terug bij hun oude stageplek als professional!

Past deze opleiding bij mij?

Ben je in staat tot kritische zelfreflectie? Kun je goed luisteren en sta je open voor mensen met al hun eventuele beperkingen en tekortkomingen? Heb je een lerende en onderzoekende houding? Dan zou dit weleens een opleiding voor jou kunnen zijn.
© 2010 - 2025 Floriaan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.