Hoe kan ik een vreemde taal leren?

Hoe kan ik een vreemde taal leren? Je kunt het nodig hebben voor je werk, of gewoon voor hobby willen leren. Een nieuwe, vreemde taal aanleren is voor de één een eitje en voor de ander een hele klus. Wat zijn de mogelijkheden om een vreemde taal te leren?

Vreemde talen leren

Tegenwoordig krijgen leerlingen op school vaak al van af groep 7 les in Engels. Zo wordt in deze tijd de kinderen al vroeg aangewend een vreemde taal te leren. Al snel volgen op de middelbare school de talen Frans, Duits en eventueel Spaans, Latijn en Grieks. De ene leerling blinkt uit in talen, de ander krijgt het maar niet voor elkaar om een taal onder de knie te krijgen. Het leren van een taal gaat de ene mens dus makkelijker af dan de andere. Dit betekent niet dat iemand, die moeilijk talen leert helemaal geen vreemde taal kan aanleren. Er zijn verschillende methodes om een nieuwe taal te leren. Het succes van het leren van een taal hangt af van de hoeveelheid energie die je er in steekt en of de leermethode die je gebruikt wel bij je past. Hieronder een aantal methodes die het mogelijk maken een nieuwe taal te leren.

Waarom een vreemde taal leren?

Mensen die een vreemde taal willen bijleren hebben hier uiteenlopende redenen voor:
  • Men vindt het leuk een andere taal te leren
  • Men heeft een andere taal nodig voor communicatie op het werk
  • Men heeft familie en/of vrienden die een andere taal spreken en daarmee wil men in de eigen taal kunnen communiceren.
  • Men gaat op vakantie naar een land, waar men zich verstaanbaar wil kunnen maken in de taal die ter plaatse wordt gesproken.

Een taalcursus op afstand

Er zijn diverse opleidingscentra die taalcursussen aanbieden, waarmee je een taal kunt leren door middel van zelfstudie. Wanneer je zo'n zelfstudiepakket bestelt, dan zul je schriftelijk lesmateriaal ontvangen plus ingesproken materiaal. Het ingesproken materiaal kan of via internet beluisterd worden, of op een mp3 speler. Zo leert men ook de taal spreken in de juiste klanken. Schriftelijke taalcursussen vind je onder andere bij de LOI, de NHA en de NTI. Voordeel van een schriftelijke opleiding is dat het aanbod aan verschillende talen vaak groot is. Dus ook een taal als Japans of Russisch is via een schriftelijke cursus te leren. Nog meer voordelen van zo'n schriftelijke cursus zijn dat je begeleiding krijgt en je aan het einde van de cursus een examen kan doen en een diploma kan behalen.

Een taal leren via een softwarepakket

In de winkel zijn diverse softwarepakketten verkrijgbaar, waar je een taal mee kunt leren. Via de computer leer je de gesproken woorden en schriftelijke teksten te herkennen en te spreken. Naast pakketten voor volwassenen zijn er ook voor kinderen in diverse leeftijdscategorieën softwarepakketten verkrijgbaar, waarmee uw kind spelenderwijs een vreemde taal kan leren. Dit is met name handig voor kinderen die voor zijn op school en wat extra uitdaging nodig hebben.

Conversatielessen

Op veel plaatsen in Nederland worden conversatielessen gegeven, om op deze manier een vreemde taal aan te leren. Conversatieles is met name geschikt om een taal te leren spreken. Conversatieles wordt vaak als gezellig ervaren en is vaak ook een middel om sociale contacten op te doen. Conversatielessen worden meestal gegeven in de meer gangbare talen.

Professionele trainingscentra

Wanneer je voor het werk een nieuwe taal moet leren, dan kun je via de werkgever een taal leren bij een professioneel trainingscentrum. Deze centra bieden uitgebreide taaltrainingen, waarin zakelijk communiceren in een vreemde taal centraal staat. Voordeel hiervan is dat er meestal ook een examen verbonden is aan de opleiding, waardoor je aan het einde van de cursus een diploma in handen hebt.

Particuliere taallessen

Voor één op één taalles in een vreemde taal is het mogelijk van een particulier les te krijgen. Meestal gaat het om leraren die in een ander land geboren zijn en hier Nederlands hebben geleerd. Ook studenten geven graag les in talen, omdat zij hiermee een zakcentje kunnen bijverdienen. Voor taallessen door een particulier kun je onder ander zoeken op www.marktplaats.nl.

Taalles via internet

Op diverse internetsites kun je terecht voor de beginselen van een vreemde taal. Wanneer je belangstelling hebt voor een bepaalde taal is dit een handig middel om te kijken of de betreffende taal iets voor je is. Er worden gratis taallessen aangeboden, waardoor je kunt kijken of een taal gemakkelijk is om op te pikken, of dat de taal te moeilijk voor je is.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chinees leren op de middelbare schoolChinees leren op de middelbare schoolVanaf 2017 wordt Chinese taal en cultuur een examenvak op het voortgezet wetenschappelijk onderwijs (vwo). Staatssecreta…
Engels op de basisschool, op naar tweetalig onderwijsEngels op de basisschool, op naar tweetalig onderwijsIn de hele wereld krijgen kinderen op zeer jonge leeftijd les in een vreemde taal. Ook in de EU-lidstaten is daar veel d…
Frans leren: spreken, schrijven en lezenFrans leren: spreken, schrijven en lezenHet leren van deze vreemde taal is niet makkelijk, omdat het heel anders is dan het Nederlands. Toch zijn er heel erg ve…
Werken als vertalerWerken als vertalerEr is een groeiende vraag naar vertalers. Het gaat dan om mensen die teksten van de ene taal in de andere taal kunnen ve…

Het verschil tussen hbo en universiteit psychologieHet verschil tussen hbo en universiteit psychologieSinds een aantal jaren is er ook een hbo variant van de studie psychologie. Deze variant word duidelijk populairder. Maa…
Schultes, vader van de etnobotanieEtnobotanie is de studie van gebruiksplanten bij volkeren over de hele wereld. En Richard Evans Schultes is de man, die…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.