Het verschil tussen hbo en universiteit psychologie

Het verschil tussen hbo en universiteit psychologie Sinds een aantal jaren is er ook een hbo variant van de studie psychologie. Deze variant word duidelijk populairder. Maar wat nou het verschil is tussen de hbo psycholoog of de universiteit psycholoog, dat is de meeste mensen nog onduidelijk. Ligt het salaris van een hbo psycholoog hoger dan een universitaire psycholoog? Wat zijn de baankansen van psychologen? Welke studie heeft de hoogste baankans? In dit artikel wordt een beeld geschetst van de verschillen en overeenkomsten tussen de beide studies. Sinds een aantal jaren is er ook een hbo opleiding van de studie psychologie. Deze studie wint duidelijk aan populariteit stond maandag in de gratis krant de Metro. Verschillende studenten van de hbo opleiding psychologie claimen meer praktijk ervaring te hebben dan de studenten van de universiteit. Of dit ook echt zo is, is niet bekend. Over de hbo variant van deze opleiding bestaat nog wel wat onduidelijkheid bij de werkgevers en studenten, want wanneer neem je nou een universiteitspsycholoog aan en wanneer een hbo psycholoog? Om wat meer duidelijkheid te verschaffen bij studenten is dit artikel geschreven.

Het verschil tussen hbo en universiteit psychologie

Op de universiteit word je wetenschappelijk opgeleid, dat betekent dat je ook onderzoek kan gaan doen. Ook bevat de universitaire studie meer theorie dan het hbo. Het hbo is meer gericht op de praktijk en oefent dan ook veel veelvuldig gespreksvoering en andere vaardigheden die van pas kunnen komen voor het vak. Op het hbo is het ook verplicht om stage te lopen, terwijl die verplichting bij de universiteit verschilt per richting en universiteit.

Beroepen na de universiteit kunnen o.a. zijn onderzoeker, GZ-psycholoog, bedrijfspsycholoog, gevangenispsycholoog en sociaal psycholoog. Beroepen na het hbo kunnen o.a. zijn tests afnemen, rapporteren, verwijzen, voorlichten, trainen, begeleiden en testonderzoek.

De opleiding aan de universiteit duurt 3 jaar voor de bachelor plus nog 1 of 2 jaar voor de master. Je krijgt naar je bachelor de titel Bachelor of Science. Naar de master krijg je de titel Master of Science, voorheen doctorandus. De opleiding aan het hbo duurt 4 jaar en dan heb je de titel Bachelor of Applied Psychology.

De salarissen verschillen ook, volgens de site Schoolweb ligt het start salaris van een wo master Psychologie rond de 2348.22 bruto per maand. De studie aan het hbo is redelijk nieuw daarom zijn daarvan nog geen salarissen bekend. Het gemiddelde salaris voor een hbo afgestudeerde ligt ongeveer rond de 2000 bruto per maand.

Deze tabel geeft kort de verschillen weer.
Hbo Universiteit
OmschrijvingPraktischTheoretisch
Beroep o.a.tests afnemen,
rapporteren,
verwijzen,
onderzoeker,
GZ-psycholoog,
bedrijfspsycholoog,
Duur4 jaar3 jaar bachelor
en 1 of 2 jaar master
Startsalaris, bruto per maandniet bekend 2348.22

Hbo of universiteit?

Zowel het hbo als de universiteit hebben voor en nadelen. Per persoon zal het daarom verschillen waar je het beste past. Het hbo is meer praktijk gericht, er worden meer mogelijkheden geboden voor stages en er wordt minder focus gelegd op onderzoek. Op de universiteit ligt de nadruk meer op onderzoek, kritisch denken en krijg je ook een stevige basis aan statistiek mee. Tussen universiteiten en hbo's onderling zijn ook nog verschillen.

Vmbo

Kom je van het vmbo en wil je psychologie gaan studeren, dan zal je eerst een MBO niveau 4 opleiding moeten afronden. Na deze opleiding kan je je aanmelden voor de opleiding hbo psychologie. Wel worden er vaak nog extra wiskunde eisen gesteld aan de toelating.

Havo

Kom je van de havo en wil je psychologie gaan studeren, dan heb je verschillende mogelijkheden hoe je dat kan doen.
  • De opleiding hbo psychologie
  • Propedeuse hbo psychologie, daarna universiteit
  • Hele opleiding hbo psychologie, daarna master universiteit
  • Hele opleiding hbo psychologie, daarna hele studie universiteit

Vwo

Met een vwo diploma op zak heb je direct toegang tot zowel hbo psychologie als wo psychologie.
© 2009 - 2024 Preitaart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychologie: de universitaire opleidingIedereen vindt psychologie wel interessant. Iedereen is wel eens benieuwd waarom mensen doen wat ze doen, hoe ze dat ged…
Psychologie studeren, UniversiteitPsychologie studeren, UniversiteitVeel studenten kiezen ervoor om psychologie te gaan studeren. Meer kennis over de beweegredenen van mensen is vaak de re…
Wat doet een psycholoog?Wat doet een psycholoog?Psychologen bestuderen het menselijk gedrag. Ze proberen het gedrag te begrijpen, te verklaren en te voorspellen en daar…
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Hoe kan ik een vreemde taal leren?Hoe kan ik een vreemde taal leren?Je kunt het nodig hebben voor je werk, of gewoon voor hobby willen leren. Een nieuwe, vreemde taal aanleren is voor de é…
Bronnen en referenties
  • Gratis krant de Metro
  • www.schoolweb.nl
Reacties

Lotte, 02-02-2010
Ik heb altijd al graag psychologie willen studeren. Maar kwam erachter dat wiskunde vereist is in je havo-profiel om psychologie te mogen gaan doen. Ik doe nu dus hbo-verpleegkunde. Het ziet er naar uit dat ik dit jaar wel mijn propedeuse haal. Is het mogelijk om hiermee toch toegelaten te worden op psychologie hbo of universitair niveau?
bedankt! Reactie infoteur, 02-05-2010
Volgens mij is het wel mogelijk om zonder wiskunde psychologie te gaan studeren. Ook worden er door sommige universiteiten wiskunde cursussen aangeboden. Maar omdat zeker te weten zou je het beste even kunnen informeren bij de betreffende universiteit.

Marianna, 02-02-2010
Ik zit in MBO 1. Ben 20 jaar wil doorstuderen naar HBO dan Universiteit is dat mogelijk en hoe lang duurt het en met mijn leeftijd lukt dat wel. Reactie infoteur, 02-05-2010
Dat is mogelijk. Je moet je alleen wel bedenken dat Universiteit heel wat anders is dan MBO. Hoe lang het gaat duren kan ik zo niet zeggen. Welk niveau van MBO zit je? Van het HBO hoef je alleen je P te halen, en de Universiteit duurt 4 jaar als je het nominaal afstudeert.

Diana, 24-11-2009
Ik zit nu op HAVO en wil psychologie gaan studeren op het HBO. Ik wil gevangenispsycholoog worden. Zou ik dan eerst 4 jaar moeten studeren op het HBO en hoeveel jaar moet ik dan nog op het Universiteit moeten studeren? Reactie infoteur, 25-11-2009
Je kan er voor kiezen, om eerst op het HBO je propedeuse te halen en dan door te gaan naar de universiteit, dan studeer je nog ongeveer 4 jaar op de uni.Verschilt per universiteit en master.
Je kan ook eerst het HBO af maken en dan de pre-master op de universiteit doen, dat duurt als ik het goed heb 1 jaar en daarna de master te doen op de universiteit dat duurt 1 of 2 jaar ligt aan welke master je wil gaan doen.
Dus kwa aantal jaren maakt het weinig uit welke route je volgt, het is maar net wat je voorkeur geniet. Zelf heb ik gekozen voor de eerste optie.

Preitaart (13 artikelen)
Laatste update: 09-01-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.