Wat doet de Nurse Practitioner?
In Amerika kent iedereen de Nurse Practitioner al en weet dat deze persoon meer kan dan een normale verpleegkundige maar minder dan een arts. In Nederland is het betrekkelijk nieuw dat in de huisartsenpraktijk mensen ook geholpen kunnen worden door deze “huisartsverpleegkundige” die door een extra opleiding meer kennis heeft dan een reguliere verpleegkundige.
Wat is een Nurse Practioner?
Het is het eenvoudigst uit te leggen als iemand die tussen verpleegkundige en huisarts in zit. Door extra opleiding kan de NP taken van de huisarts overnemen. Aangezien huisartsen het steeds drukker krijgen met zowel patiënten als het houden van de praktijk is dat een welkome verlichting. De NP kan een deel van de consulten overnemen. Het gaat dan vooral om veelvoorkomende zaken zoals hoesten, oorpijn, keelpijn, huidproblemen, heupklachten, borstklachten, urineweginfecties of wondverzorging. Daarnaast doet een NP ook huisbezoeken. De NP kan een recept uitschrijven of een verwijzing naar een specialist, maar dit wordt eerst door een arts gecontroleerd. In ruim 90 procent van de gevallen behandelt een NP zelfstandig patiënten. Het voordeel van een NP is dat deze persoon wat meer tijd kan nemen (een consult duurt gemiddeld drie minuten langer) zonder dat de kwaliteit van de zorg minder is dan bij iemand die volledig arts is.
En de praktijkondersteuner dan?
Een Nurse Practioner en de praktijkondersteuner hebben verschillende taken. Een praktijkondersteuner begeleidt vooral mensen met chronische aandoeningen zoals astma, diabetes en hartfalen. De praktijkondersteuner komt pas in beeld als een arts de diagnose heeft gesteld. Een NP daarentegen kan zelf diagnoses stellen en patiënten behandelen.
Hoe word je Nurse Practitioner?
Op allerlei Hogescholen wordt de HBO Master of Advanced Nursing Practice (MANP) aangeboden. Een student moet HBO-Verpleegkunde succesvol hebben afgerond en twee jaar ervaring hebben in het werkveld voordat men aan de Master kan beginnen. De opleiding duurt twee jaar en de verpleegkundige moet een aanstelling hebben van minimaal 32 uur omdat het een duaal programma betreft met zowel werken als leren. Afhankelijk van het gekozen specialisme komt een NP bijvoorbeeld terecht bij de huisarts, verpleeghuis, GGZ, als expert in een ziekenhuis of zelfs als zelfstandige. De opleiding is betrekkelijk nieuw en bestaat pas sinds 1997; de HAN in Arnhem-Nijmegen en Fontys bieden de opleiding sinds 2001 aan en Hogeschool Leiden sinds 2004. De verschillende Hogescholen bieden verschillende specialisaties en hebben elk een iets ander lesprogramma. Deze richten zich op zowel praktische zaken als wetenschappelijke ondersteuning.
De Master wordt aangeboden door:
- Fontys Hogeschool Tilburg
- Hanzehogeschool Groningen
- Hogeschool Arnhem Nijmegen
- Hogeschool INHolland Amsterdam
- Hogeschool Leiden
- Hogeschool Utrecht
- Hogeschool Rotterdam
- Hogeschool Zuyd Heerlen
- Saxion Hogeschool Enschede