Als Nederlandse verpleegkundige werken in België
Na het behalen van een Verpleegkunde diploma op MBO Niveau (Niveau 4) in Nederland, maken sommige verpleegkundigen de overstap om in België te gaan werken. Het kan zijn dat er in België op dat moment meer vacatures zijn, of dat de verpleegkundige emigratieplannen heeft. Sommige verpleegkundigen die dichtbij de Belgische grens wonen, kiezen ervoor om in België te gaan werken. Welke stappen moet een verpleegkundige nemen om in België te gaan werken?
Erkenning van het Nederlandse MBO Verpleegkunde diploma
Als eerste dient de verpleegkundige een aanvraag in voor het erkennen en gelijkschakelen van het Nederlandse diploma. Dit kan met een formulier, 'Erkenning EU/EER/Zwitserland - beroepstitel: verpleegkundige'. Dit formulier is te vinden op
vlaanderen.be en kan zowel digitaal als per post aangeleverd worden.
Voor deze procedure zijn een aantal documenten vereist die men bij het formulier moet bijvoegen:
- Een motivatiebrief
- Een kopie van het legitimatiebewijs of paspoort
- Een kopie van het verpleegkunde diploma
- Een getuigschrift van goed professioneel gedrag (Dit is aan te vragen bij de opleidingsinstantie of de laatste werkgever)
- Een verklaring van goed gedrag (Dit is op te vragen bij de gemeente waar de verpleegkundige op dat moment woont)
- Een Curriculum Vitae (CV) met voornamelijk beroepsgerichte functies
De aanvraag zal uitvoerig bestudeerd worden door een speciaal aangestelde administratie binnen de Belgische overheid. De periode voor deze erkenning bedraagt ongeveer 3 tot maximaal 6 maanden. Na het verzenden van het verzoek ontvangt de verpleegkundige een bevestiging per mail. Wanneer de commissie zich over het verzoek zal buigen zal dit per post medegedeeld worden. De uiteindelijke beslissing zal eveneens per post worden medegedeeld. Wanneer de verpleegkundige uiteindelijk toegang krijgt tot het uitoefenen van het beroep in België en dus in bezit is van een erkenningsbesluit, kan hij of zij door naar de volgende stap.
Viseren door een Provinciale Geneeskundige Commissie (PGC)
Wanneer bovenstaande stap is voltooid dient de verpleegkundige een verzoek in bij de Provinciale Geneeskundige Commissie (PGC) van de provincie waar hij of zij wilt gaan werken. Hiervoor moet men een kopie hebben van het erkenningsbesluit en een kopie van een geldig legitimatiebewijs.
Een lijst adressen van de verschillende PGC's in België kunt u
hier vinden.
HBO verpleegkundigen en nurse practitioner / verpleegkundig specialisten
HBO verpleegkundigen die in België willen gaan werken, hoeven niet hun diploma gelijk te laten schakelen door de Belgische overheid, omdat een bachelor diploma tussen beide landen erkend is. Ook nurse practitioners of verpleegkundig specialisten hoeven geen diploma erkenning aan te vragen. Net als een bachelor is een master diploma een door België erkende graad. Zij dienen beiden echter wel het diploma te laten viseren door een PGC van de provincie waar ze willen gaan werken.
Solliciteren
Na deze procedure kan de verpleegkundige gaan solliciteren naar een functie bij een zorginstelling. Veel zorginstellingen nemen een sollicitatie pas in behandeling als deze bovengenoemde documenten in orde zijn. Het is wel te adviseren om tegen het eind van de procedure al contact op te nemen met zorginstellingen en te vermelden dat de procedure inmiddels in gang is gezet.
In België zijn er tevens andere richtlijnen met betrekking tot het opstellen van een sollicitatiebrief en CV dan in Nederland, waar de verpleegkundige rekening mee moet houden. Enkele tips met betrekking tot een sollicitatiebrief:
- Over het algemeen hechten Belgische werkgevers meer waarde aan persoonlijke eigenschappen, werkervaring en motivatie dan de hoogte van een opleiding.
- Het is in Wallonië gebruikelijk een handgeschreven sollicitatiebrief te sturen, in Vlaanderen is een getypte sollicitatiebrief de standaard.
- Wanneer de verpleegkundige solliciteert op een Nederlandstalige vacature, kan men het beste een Nederlandse sollicitatiebrief sturen. In het geval van een Franstalige vacature een sollicitatiebrief in het Frans.
Daarnaast is het met betrekking tot een CV in België gebruikelijk een pasfoto mee te sturen of in te voegen in het CV. Het is ook te adviseren om de talenkennis toe te lichten, met name Frans en Nederlands in woord en geschrift is bij veel zorginstellingen een pré.
Werken in België
Wanneer een verpleegkundige in Nederland woont en in België werkt, gelden er een aantal wetten die anders zijn dan in Nederland. De verpleegkundige betaalt uitsluitend in België belasting en verzekeringspremies.
Belasting
De werkgever houdt automatisch een bedrag in op het inkomen, dat afgegeven wordt aan de Belgische belastingdienst. Daarnaast moet de verpleegkundige jaarlijks uw loonbelasting zelf aangeven. Als een werkgever te weinig heeft ingehouden, krijgt men belasting terug. Zo niet, volgt er een naheffing.
Daarnaast moet de verpleegkundige ook in Nederland zijn belastingformulier in blijven vullen. Als België belasting heft over de inkomsten uit het werk in België, dan kan de verpleegkundige in aanmerking komen voor een financiële compensatie door de Nederlandse Belastingdienst.
Verzekeringen
Verzekeringspremies worden, net als in Nederland, automatisch ingehouden op het loon. Wanneer de verpleegkundige uitsluitend in België werkt en in Nederland woont, is hij of zij automatisch verzekerd voor:
- Ziektekosten
- Werkloosheid
- Kinderbijslag
- Ouderdom- en nabestaandenpensioen
- Arbeidsongeschiktheid
De uitkeringen van deze vergoedingen krijgt de verpleegkundige wanneer dat nodig is uit België, met uitzondering van de werkloosheidsverzekering (WW), deze krijgt hij of zij in Nederland.