Als Nederlandse verpleegkundige werken in België

Na het behalen van een Verpleegkunde diploma op MBO Niveau (Niveau 4) in Nederland, maken sommige verpleegkundigen de overstap om in België te gaan werken. Het kan zijn dat er in België op dat moment meer vacatures zijn, of dat de verpleegkundige emigratieplannen heeft. Sommige verpleegkundigen die dichtbij de Belgische grens wonen, kiezen ervoor om in België te gaan werken. Welke stappen moet een verpleegkundige nemen om in België te gaan werken?

Erkenning van het Nederlandse MBO Verpleegkunde diploma

Als eerste dient de verpleegkundige een aanvraag in voor het erkennen en gelijkschakelen van het Nederlandse diploma. Dit kan met een formulier, 'Erkenning EU/EER/Zwitserland - beroepstitel: verpleegkundige'. Dit formulier is te vinden op vlaanderen.be en kan zowel digitaal als per post aangeleverd worden.

Voor deze procedure zijn een aantal documenten vereist die men bij het formulier moet bijvoegen:
 • Een motivatiebrief
 • Een kopie van het legitimatiebewijs of paspoort
 • Een kopie van het verpleegkunde diploma
 • Een getuigschrift van goed professioneel gedrag (Dit is aan te vragen bij de opleidingsinstantie of de laatste werkgever)
 • Een verklaring van goed gedrag (Dit is op te vragen bij de gemeente waar de verpleegkundige op dat moment woont)
 • Een Curriculum Vitae (CV) met voornamelijk beroepsgerichte functies

De aanvraag zal uitvoerig bestudeerd worden door een speciaal aangestelde administratie binnen de Belgische overheid. De periode voor deze erkenning bedraagt ongeveer 3 tot maximaal 6 maanden. Na het verzenden van het verzoek ontvangt de verpleegkundige een bevestiging per mail. Wanneer de commissie zich over het verzoek zal buigen zal dit per post medegedeeld worden. De uiteindelijke beslissing zal eveneens per post worden medegedeeld. Wanneer de verpleegkundige uiteindelijk toegang krijgt tot het uitoefenen van het beroep in België en dus in bezit is van een erkenningsbesluit, kan hij of zij door naar de volgende stap.

Viseren door een Provinciale Geneeskundige Commissie (PGC)

Wanneer bovenstaande stap is voltooid dient de verpleegkundige een verzoek in bij de Provinciale Geneeskundige Commissie (PGC) van de provincie waar hij of zij wilt gaan werken. Hiervoor moet men een kopie hebben van het erkenningsbesluit en een kopie van een geldig legitimatiebewijs.

Een lijst adressen van de verschillende PGC's in België kunt u hier vinden.

HBO verpleegkundigen en nurse practitioner / verpleegkundig specialisten

HBO verpleegkundigen die in België willen gaan werken, hoeven niet hun diploma gelijk te laten schakelen door de Belgische overheid, omdat een bachelor diploma tussen beide landen erkend is. Ook nurse practitioners of verpleegkundig specialisten hoeven geen diploma erkenning aan te vragen. Net als een bachelor is een master diploma een door België erkende graad. Zij dienen beiden echter wel het diploma te laten viseren door een PGC van de provincie waar ze willen gaan werken.

Solliciteren

Na deze procedure kan de verpleegkundige gaan solliciteren naar een functie bij een zorginstelling. Veel zorginstellingen nemen een sollicitatie pas in behandeling als deze bovengenoemde documenten in orde zijn. Het is wel te adviseren om tegen het eind van de procedure al contact op te nemen met zorginstellingen en te vermelden dat de procedure inmiddels in gang is gezet.

In België zijn er tevens andere richtlijnen met betrekking tot het opstellen van een sollicitatiebrief en CV dan in Nederland, waar de verpleegkundige rekening mee moet houden. Enkele tips met betrekking tot een sollicitatiebrief:
 • Over het algemeen hechten Belgische werkgevers meer waarde aan persoonlijke eigenschappen, werkervaring en motivatie dan de hoogte van een opleiding.
 • Het is in Wallonië gebruikelijk een handgeschreven sollicitatiebrief te sturen, in Vlaanderen is een getypte sollicitatiebrief de standaard.
 • Wanneer de verpleegkundige solliciteert op een Nederlandstalige vacature, kan men het beste een Nederlandse sollicitatiebrief sturen. In het geval van een Franstalige vacature een sollicitatiebrief in het Frans.

Daarnaast is het met betrekking tot een CV in België gebruikelijk een pasfoto mee te sturen of in te voegen in het CV. Het is ook te adviseren om de talenkennis toe te lichten, met name Frans en Nederlands in woord en geschrift is bij veel zorginstellingen een pré.

Werken in België

Wanneer een verpleegkundige in Nederland woont en in België werkt, gelden er een aantal wetten die anders zijn dan in Nederland. De verpleegkundige betaalt uitsluitend in België belasting en verzekeringspremies.

Belasting

De werkgever houdt automatisch een bedrag in op het inkomen, dat afgegeven wordt aan de Belgische belastingdienst. Daarnaast moet de verpleegkundige jaarlijks uw loonbelasting zelf aangeven. Als een werkgever te weinig heeft ingehouden, krijgt men belasting terug. Zo niet, volgt er een naheffing.

Daarnaast moet de verpleegkundige ook in Nederland zijn belastingformulier in blijven vullen. Als België belasting heft over de inkomsten uit het werk in België, dan kan de verpleegkundige in aanmerking komen voor een financiële compensatie door de Nederlandse Belastingdienst.

Verzekeringen

Verzekeringspremies worden, net als in Nederland, automatisch ingehouden op het loon. Wanneer de verpleegkundige uitsluitend in België werkt en in Nederland woont, is hij of zij automatisch verzekerd voor:
 • Ziektekosten
 • Werkloosheid
 • Kinderbijslag
 • Ouderdom- en nabestaandenpensioen
 • Arbeidsongeschiktheid

De uitkeringen van deze vergoedingen krijgt de verpleegkundige wanneer dat nodig is uit België, met uitzondering van de werkloosheidsverzekering (WW), deze krijgt hij of zij in Nederland.
© 2015 - 2024 Pasnicky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is methodisch handelen?Methodisch handelen wordt ook in de verpleegkunde gebruikt. Dit wordt volgens een vaste manier zodat je zo goed en snel…
Werken als ambulanceverpleegkundigeWerken als ambulanceverpleegkundigeAls ambulanceverpleegkundige ben je verantwoordelijk voor de zorg van een patiënt op de plaats van het ongeval en in de…
EK voetbal 1972Voor het eerst in de geschiedenis bereikte België in 1972 de finales van het EK. Dat jaar werd België ook gekozen tot he…
EK voetbal 1980Het EK van 1980 word georganiseerd door gastland Italië. Dit is de 2e keer dat Italië de eer heeft om het EK te mogen or…

Solliciteren naar een baan die passie vraagt: pas op!Solliciteren naar een baan die passie vraagt: pas op!Leidinggevenden eisen vaak van sollicitanten en werknemers passie voor hun werk. Daar is niets mis mee, mits duidelijk i…
Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM's) gebruikenPersoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM's) gebruikenPersoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM's) vroeger bekend als "Persoonlijke beschuttingsmiddelen". Zoals de naam al zegt…
Bronnen en referenties
 • http://www.vlaanderen.be/nl/onderwijs-en-wetenschap/diplomas-en-getuigschriften/erkenning-van-en-toelating-tot-een-gezondheidszorgberoep
 • http://www.health.belgium.be/eportal/Healthcare/healthcareprofessions/Nursingpractitioners/Internationalmobility/18078808#.VWM1XU_tnl8
 • http://www.ond.vlaanderen.be/naric/nl/
 • http://www.svb.nl/int/nl/bbz/werken/u_werkt_in_be/index.jsp
 • https://www.werk.nl/portal/page/portal/werk_nl/werknemer/solliciteren/europa/land/belgie
Reacties

Wil, 17-02-2016
Kan ik als MBO verpleegkundige (in Nederland behaald) in de thuiszorg werken? Reactie infoteur, 21-02-2016
In de (Vlaamse) thuiszorg gelden dezelfde regels als in een regulier ziekenhuis of verpleeghuis: je zult bovenstaande aanvragen moeten voldoen om in een zorginstelling te mogen werken. Succes!

Bianxa, 12-02-2016
Hallo,

Ik heb een MBO verpleegkundige diploma. Sinds kort heb een HBO CCU verpleegkundige. Ik wil graag gaan werken in België. Moet mijn MBO diploma alsnog omgezet worden? Reactie infoteur, 14-02-2016
In principe niet, een HBO diploma is een Bachelor diploma en die worden internationaal erkend. Een werkvisum is dan nog wel nodig. Het kan zijn dat een ziekenhuis nog wel andere eisen stelt aan de gelijkschakeling van je Post HBO diploma.

Pasnicky (16 artikelen)
Laatste update: 18-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.