Solliciteren: je C.V. is je visitekaartje

Bij elke sollicitatie wordt je gevraagd een Curriculum Vitae mee te sturen. Curriculum Vitae betekent letterlijk levensloop, afgekort C.V. Een goed C.V. laat zien wie je bent en wat je gedaan hebt tot nu toe. Je C.V. is je visitekaartje. Bij een sollicitatie is je C.V. dus het belangrijkste onderdeel. De sollicitatiebrief is eigenlijk een aanvulling op je C.V., in de brief schrijf je waarom je de baan wilt hebben (je motivatie).

Het C.V. kent de volgende opbouw:

Persoonlijke gegevens:

  • naam
  • adres
  • geboortedatum
  • e-mail adres
  • telefoonnummers waarop je bereikbaar bent
  • rijbewijs

Werkervaring:

Je laatste baan staat bovenaan. Je schrijft de periode op dat je er gewerkt hebt, daarna de naam van het bedrijf of de werkgever, dan je functie en daaronder de taken die je verrichtte. Je kunt ervoor kiezen alle taken te benoemen, je kunt ook alleen die taken opschrijven die belangrijk zijn voor de nieuwe baan. (Dat betekent dan natuurlijk wel dat je bij elke sollicitatie opnieuw moet bekijken of de taken die je noemt passen bij de vacature waarop je reageert).

Het is belangrijk dat je geen ‘gaten’ hebt in je CV. De periodes moeten op elkaar aansluiten. Als je een tijd(je) geen baan gehad hebt, vul dan in wat je die periode gedaan hebt. Ook al heb je dan misschien geen betaald werk gedaan, je hebt wel werkervaring opgedaan. Je hebt immers niet stilgezeten. Je schrijft alles op wat je gedaan hebt nadat je van school kwam. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk, bestuursfuncties, zorg voor je gezin, hulpouder op de school van je kind(eren), mantelzorg enz. Als je naast je betaalde baan actief bent geweest kun je deze activiteiten onderbrengen bij een kopje: Nevenactiviteiten.

Opleidingen:

De laatst genoten opleiding staat bovenaan. De lagere school hoef je niet te benoemen, die heeft iedereen doorlopen.

Relevante trainingen en/of cursussen:

Hierin zet je alle cursussen / trainingen die je gedaan hebt die van belang kunnen zijn voor de nieuwe functie. Een reanimatie-cursus en een geldig EHBO- certificaat zijn het altijd waard genoemd te worden. Als je allerlei computercursussen gevolgd hebt is het niet nodig een type-cursus die je daarvoor gedaan hebt te benoemen. Die heeft dan geen meerwaarde meer.

Hobby’s:

Het benoemen van je hobby’s kan een goede aanvulling zijn op je C.V. Zeker als je solliciteert op een creatieve baan, bijvoorbeeld in de kinderopvang, het onderwijs of in het theater is het goed je hobby’s er bij te zetten.. Het is niet slim een hobby als pokeren op te voeren als je bijvoorbeeld solliciteert bij de marechaussee. Dus denk er wel goed over na wat je wel of niet benoemt.
© 2008 - 2024 Sarah-helena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Een aantrekkelijk curriculum vitaeEen aantrekkelijk curriculum vitaeAls je naar een (andere) baan op zoek bent, is het handig om een goed curriculum vitae (cv) te maken. In een cv vermeld…
Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier st…
Alles over curriculum vitaeBij een sollicitatie naar een bepaalde functie wordt altijd gevraagd een motivatie en een cv mee te sturen, maar wat hou…

Militaire HindernisbaanMilitairen en hindernisbanen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar welke hindernissen komen militairen nu allema…
Werken als schoonmaker of interieurverzorgsterWerken als schoonmaker of interieurverzorgsterSteeds meer vrouwen boenen en schrobben in het huis van een ander. Ze hebben er als kind nooit van gedroomd om werkster…
Sarah-helena (1 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.