Alles over curriculum vitae

Bij een sollicitatie naar een bepaalde functie wordt altijd gevraagd een motivatie en een cv mee te sturen, maar wat houdt een cv precies in en hoe maak je deze zo overzichtelijk mogelijk? In deze tijd moeten we rekening houden dat op een functie ca. 100 sollicitaties binnenkomen, gezien de werkloosheid en de arbeidsmarkt. Daarom is het belangrijk dat uw cv er, net als uw motivatie, uitspringt.

Levensloop

Bij een sollicitatie naar een bepaalde functie wordt altijd gevraagd een motivatie en een cv mee te sturen, maar wat houdt een cv precies in en hoe maak je deze zo overzichtelijk mogelijk? In deze tijd moeten we rekening houden dat op een functie ca. 100 sollicitaties binnenkomen, gezien de werkloosheid en de arbeidsmarkt. Daarom is het belangrijk dat uw cv er, net als uw motivatie, uitspringt.

Curriculum vitae is afkomstig uit het Latijn waar het Levensloop betekend. In onze maatschappij wordt het curriculum vitea simpelweg afgekort met cv. Maar levensloop zegt natuurlijk al genoeg. We hoeven niet uitgebreid als onze ervaringen en persoonlijke omstandigheden te vermelden, het gaat hier simpelweg om de werkervaring die u opgedaan heeft en de opleidingen die u gevolgt heeft. Bij uw sollicitatie (of deze nu digitaal gaat of u stuurt hem per post) voegt u altijd als bijlage uw cv bij. Op deze manier krijgt de werkgever, die uw brief ontvangt, een goede indruk van u. Het cv is daarom net zo belangrijk als uw motivatie om te solliciteren naar de betreffende functie.

Een cv is gemiddeld 1,5 tot 2 A4tjes lang en geeft een chronoligische volgorde aan van uw ervaring. Hierbij komt bij de werkervaring de meest recente ervaring bovenaan te staan en de minst recente onderaan. Hieronder bespreek ik de indeling voor een goede cv.

Wat wel en wat niet

Zoals hierboven al vermeld hoeven we niet alles is een cv te vermelden. Hier komen de meest relevante zaken.

Persoonsgegevens

Het is handig wanneer een werkgever uw persoonlijke gegevens heeft en een adres. Ook een telefoonnummer is handig om te vermelden. Een werkgever wil namelijk graag weten hoe jong iemand is, waar hij woont en waar hij hem/haar kan bereiken om een afspraak te maken voor een gesprek.

Vermeld dus altijd uw naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer. Andere relevante zaken als rijbewijs, geboorteplaats etc. zijn niet noodzakelijk, mocht het nu erg gelevant zijn voor een functie, vermeld het dan wel.

Werkervaring

Een werkgever moet alle sollicitaties behandelen. Het is daarom wel handig om alle werkervaring te vermelden.

Begin met de laatste werkervaring. Vermeld de begin en einddatum en werk daarna met een tab om de bedrijfsnaam te vermelden, daaronder de functie en de werkzaamheden. Bij werkevaring is het overzichtelijk om een regel eronder kort te vermelden wat de reden is dat u het bedrijf verlaten heeft. Op uw sollicitatiegesprek kunt u hierover uitweiden, maar voor een werkgever is het vaak al duidelijk wat de reden van uw vertrek is. Hij/zij zal hier slechts kort op ingaan.

Opleiding

Voldoet u aan het gevraagd opleidingsniveau en heeft u een relevante opleiding gedaan? Dit is de vraag die een werkgever zich zal stellen.

Daarom vermeld u uw opleidingen altijd in uw cv. Hierbij gaat u hetzelfde te werk als bij uw werkervaring. U vermeld de begin en einddatum en zal daarachter welke school en welke opleiding het was. Daaronder vermeld u of u de opleiding wel of niet heeft afgerond.

Cursussen

Heeft u cursussen gevolgt of bijscholing gehad via een werkgever of via andere kanalen, vermeld deze dan onder een speciaal kopje onder opleiding. Ook hier is het van belang een datum te vermelden, wat de inhoud van de cursus was en via wie u deze gevolgd heeft.

Overige zaken

Overige zaken die u kunt vermelden in uw cv zijn uw hobbies, de talen die u beheerst, werkervaring met betrekking tot verschillende systemen.

Layout

Zorg ervoor dat uw cv er overzichtelijk en zakelijk uit ziet. Gaan geen lettertypes gebruiken als Comic Sans, maar gebruik de reguliere Arial, Verdana of Times New Roman. Dit zijn overzichtelijke lettertypes. Zorg daarnaast dat uw cv op een nette manier ingedeeld is met tabs en verschillende kopjes. U kunt deze eventueel nog mooier maken met onderlijning tabellen. Zorg er wel voor dat het niet teveel wordt.

Bedankt dat een cv, net als een sollicitatiebrief, moet opvallen voor de lezer en dat hij/zij direct een positieve indruk van u krijgt.
Mocht u nog vragen hebben omtrent het cv, dan kunt u verschillende website bezoeken door in Google cv te typen. Ook mag u mij mailen zodat ik nog wat tips voor u heb.

Klik hier voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief.
© 2011 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Solliciteren: je C.V. is je visitekaartjeBij elke sollicitatie wordt je gevraagd een Curriculum Vitae mee te sturen. Curriculum Vitae betekent letterlijk levensl…
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Een aantrekkelijk curriculum vitaeEen aantrekkelijk curriculum vitaeAls je naar een (andere) baan op zoek bent, is het handig om een goed curriculum vitae (cv) te maken. In een cv vermeld…
Werk zoeken: vacature vinden en solliciterenWerk zoeken: vacature vinden en solliciterenJe bent ontslagen, hebt ontslag genomen of je contract is simpelweg niet verlengd. Of je bent je huidige baan helemaal z…

Selectieprocedure politie NederlandSelectieprocedure politie NederlandWie heeft nou niet die jongens (of meisjes) droom om politieagent te worden? Vele roepen op jonge leeftijd al dat ze pol…
Werk zoeken in BelgiëWerk zoeken in BelgiëNet afgestudeerd, wat nu? Je laatste schooldag, klaar om de echte werkwereld te betreden en geld te verdienen. Maar op w…
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.