Docent in Zuidoost-Azië: Wat moet de baan bieden?

Docent in Zuidoost-Azië: Wat moet de baan bieden? Er zijn honderden websites waarop vacatures gepost worden voor docenten in Zuidoost-Azië, Eslcafe.com is een van de bekendste. Er zijn banen in Korea, Japan, China, Thailand, Indonesië, Vietnam en in mindere mate ook in Laos, Cambodja, Maleisië en Myanmar. De volgende aspecten zijn van belang bij het beoordelen van de vacature: loon, uren, lessen, visum, huisvesting, contract, medische kosten en overige vragen.

Loon

"Wat ga ik verdienen?" is natuurlijk een belangrijke vraag bij elke baan. Houd er rekening mee dat het loon in de meeste landen veel lager ligt dan in Europa (Japan en Taiwan uitgezonderd). Maar je hebt ook minder geld nodig; de kosten van huisvesting, eten, vaste lasten, etc. liggen vaak veel lager. Het verschil is ook merkbaar binnen de landen; in grote steden biedt men meer, maar daar is het ook duurder wonen. Over het algemeen krijg je als buitenlandse docent het dubbele van de plaatselijke leraren, dus is rondkomen geen probleem. Veel instituten bieden huisvestingsgeld en vliegvergoeding bovenop het salaris.

Uren

Sommige banen verlangen dat je 40 uur per week aanwezig bent, andere willen enkel dat je er bent tijdens de lesuren. Dit laatste biedt meer vrijheid, omdat je beter zelf je eigen tijd kan indelen. Ook van belang is de duur van 1 lesuur. Dit kan variëren tussen 45 minuten en anderhalf uur. Het contract is meestal gebaseerd op het aantal lesuren, niet het letterlijke aantal uren.

Lessen

Wat voor soort les moet je geven (mondeling Engels, Engels schrijven, rekenen, computer, etc.), wat is het niveau van de studenten en hoeveel studenten zijn er per klas?. Vooral op basisscholen moet je soms ook basiskennis als rekenen bijbrengen. Het niveau hangt natuurlijk samen met het schooltype; basisschool, middelbare school of universiteit. Op een universiteit heb je te maken met majors - studenten Engels - en non-majors - studenten uit andere studierichtingen. Het niveau van de majors ligt uiteraard hoger. Het aantal studenten per klas is zeker belangrijk, want een klas van 50-60 leerlingen is geen uitzondering in Azië. Vraag ook na wat voor faciliteiten beschikbaar zijn in de lokalen, denk aan airconditioning, computers, beamer, etc.

Visum

Bij voorkeur dient de school voor alle officiële papieren te zorgen en te betalen. In China moet je verder een medisch onderzoek ondergaan. Soms kun je dit thuis regelen, maar vaak kan het pas bij aankomst. Let erop dat je op een toeristenvisum niet mag werken. De lokale autoriteiten knijpen meestal een oogje toe voor docenten die in het aanvraagtraject zitten, maar als de instelling geen visum geeft, is het per definitie onbetrouwbaar.

Huisvesting

Veel scholen bieden gratis huisvesting aan voor hun buitenlandse docenten. Bij een universiteit betekent dat over het algemeen woonruimte op de campus. Je hoort minimaal een gemeubileerd appartement te krijgen met een keuken en badkamer. Af en toe wordt er ook internet en een computer aangeboden. Als je zelf voor huisvesting moet zorgen of niet op de campus wil wonen, schroom dan niet om de hulp in te roepen van de school als vertaler van het huurcontract.

Contract

In het contract moeten alle overeenkomsten tussen de partijen staan en de tijdsperiode waarvoor ze gelden. In China worden de details uitgewerkt in een appendix en is het contract een standaardversie. De termijn is minimaal zes maanden, meestal een jaar. In het contract staan je rechten en plichten vermeld met betrekking tot de werkzaamheden, annulering en beëindiging. Soms is er een bonus vermeld als je voor een tweede termijn tekent en wat de beloning is van extra lesuren. De regelingen bij ziekte en verlof horen ook vermeld te staan. Om problemen te voorkomen, teken voor vertrek een digitale versie van het contract.

Gezondheid

De aangeboden ziektekostenverzekering is vaak rudimentair of dekt alleen een bepaald ziekenhuis. Het heeft weinig zin hierover te onderhandelen, want betere opties zijn vaak simpelweg niet beschikbaar. Het is sterk aan te raden om vanuit Nederland een verzekering af te sluiten voor de ziektekosten, bijvoorbeeld bij OOM, Delta Loyd of ISIS. Zij bieden ook dekking bij een tijdelijke terugkeer naar Nederland voor familiebezoek of vakantie.

Overige vragen

  • Hoeveel collega’s krijg je en waar komen zij vandaan?
  • Wat zijn hun ervaringen op de instelling?
  • Zijn de mensen van het kantoor voor de buitenlandse docenten goed bereikbaar, efficiënt, betrouwbaar en spreken ze goed Engels?
  • Krijg je een eigen werkplek/kantoor met computer, internet en printmogelijkheid?
  • Kun je vrij krijgen op feestdagen waarop je graag vrij wilt (denk aan Kerstmis)?
  • Moet je gemiste lessen inhalen of is er een systeem met vervanging?
  • Wanneer zijn de vakantiemomenten en examenperiodes?
  • Zijn er beperkingen op de lesinhoud? In China mag je bijvoorbeeld niet over religie praten en maar heel beperkt over politiek.
  • Krijg je hulp bij het openen van een bankrekening?
  • Is er een persoon bij wie je terecht kan voor praktische problemen (vertaling, etc.)?

Lees verder

© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taaldorp Duits, Engels of Frans voorbereidenTaaldorp Duits, Engels of Frans voorbereidenOp de middelbare school wordt een taal meestal schriftelijk getoetst. Dat geldt ook voor het eindexamen van een taal. He…
De Wereldschool is vernieuwd!De Wereldschool is vernieuwd!Voor elk Nederlands kind dat in het buitenland woont en Nederlandse taal en cultuur lessen moet volgen, is de wereldscho…
Contact met je docent op sociale media: zinvol of ongepast?Contact met je docent op sociale media: zinvol of ongepast?Op sociale media zoals Whatsapp, Facebook en Instagram, die over het algemeen niets met school te maken hebben, voegen d…
Piano leren spelenLijkt het je altijd al leuk om piano te spelen maar weet je niet waar je moet beginnen of, heb je al een piano of keyboa…

Werken op het juiste niveauWanneer je op zoek gaat naar een baan, dan kun je ervoor kiezen om voor een "gemakkelijk" baantje of voor een verantwoor…
Hoe kies ik een goede basisschool voor mijn kind?Voor elke ouder komt het moment dat zijn kleine peutertje kleuter zal worden op de basisschool. Je wilt natuurlijk dat j…
Reactie

Tamara, 15-05-2012
Erg informatief! Ik wil ín augustus graag starten als EFL leerkracht in China. Op verschillende sites van grote organisaties bieden ze mogelijkheden. Meestal kost het geld, veel geld. Mijn vraag is dan ook of er een site is waar ik rechtstreeks contact kan opnemen met scholen in China… Reactie infoteur, 16-05-2012
Beste Tamara,

Geld betalen aan organisaties om voor jou een baan te vinden, is onnodig. Zij vragen waarschijnlijk ook nog eens veel geld van de scholen voor de bemiddeling. Lekker van twee walletejes eten, dus. Niet doen.

Kijk eens rond op het job board van daveseslcafe.com. Scholen posten daar hun vacatures en er staan er altijd heel veel op.

Succes,
Jantrao

Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.