De gevolgen voor de werknemer als een bedrijf failliet gaat

De gevolgen voor de werknemer als een bedrijf failliet gaat Het kan je zomaar overkomen; het bedrijf waar je werkt gaat failliet. Je raakt hiermee je baan en ook een zeker inkomen kwijt. En dan? Wat zijn de vervolgstappen? Je wilt immers weten waar je nu nog recht op hebt, of je het loon dat je nog tegoed hebt ontvangt nu het bedrijf failliet is. En hoe kan het UWV je hierbij helpen?

Hoe weet je of je bedrijf failliet is?

Vaak hoor je al wel geruchten van mede-collega's over een dergelijk faillissement, maar hoe weet je of het echt zo is? Je wilt dit graag wel op tijd weten omdat je dan ook op tijd actie kunt ondernemen. Er wordt een officieel register bijgehouden van bedrijven en organisaties waarvan een faillissement is aangevraagd. Je kunt het faillissementsregister op het internet vinden.

Faillissement wordt aangevraagd

Een faillissement hoeft niet per se door het bedrijf in kwestie zelf aangevraagd te worden. Word je als werknemer niet betaald? en hebben je collega's hetzelfde probleem? Dan heb je de mogelijkheid om het faillissement van je bedrijf aan te vragen. Je kunt dit niet als individueel aanvragen, maar wel tezamen met een andere collega. Ook kunnen andere bedrijven die geld tegoed hebben van een bedrijf (de schuldeiser) het faillissement van een bedrijf aanvragen. Hierbij geldt ook dat er meer dan één bedrijf moet zijn om het faillissement aan te vragen. Het faillissement wordt aangevraagd via de rechtbank, waarna een curator wordt aangesteld.

Waar heb je recht op?

Wanneer een bedrijf failliet gaat is dat een ramp voor beide partijen. Het heeft immers vervelende financiële gevolgen. Het bedrijf wordt onder bewind gezet van een curator, die vervolgens verantwoordelijk is voor onder andere het ontslaan van medewerkers en het verkopen van de inboedel ofwel kiezen voor een doorstart van het bedrijf.

Bij een faillissement hoeft een bedrijf geen ontslagvergunning aan te vragen voor de werknemers. Een ontslagprocedure is in dit geval ook niet van kracht. Als werknemer heb je na het faillissement en je ontslag nog recht op:
  • Achterstallig loon
  • Loon over de opzegtermijn
  • Overuren
  • Spaarloon
  • Vakantiegeld
  • 13e maand
  • niet-opgenomen vakantiedagen
  • eventuele openstaande onkostenvergoeding

Maak in ieder geval voor jezelf een overzicht van wat je van je werkgever tegoed hebt, op basis van hetgeen hierboven genoemd wordt.

Let op: Je hebt alleen recht op uitbetaling van bovenstaande als dit volgens je arbeidscontract is. Worden overuren niet uitbetaald of heb je geen 13e maand, dan zul je dit logischerwijze ook niet na je ontslag ontvangen. Een en ander hangt af van de regels van je CAO/arbeidsovereenkomst.

De loongarantieregeling

In tijden van het faillissement van het bedrijf kan het zijn dat werknemers al een tijdje geen salaris hebben ontvangen. Voor dit type situaties is een loongarantieregeling opgezet. Wanneer het failliete bedrijf de achterstallige lonen en ander eventuele financiële tegoeden niet meer kan uitbetalen, dan zal het UWV Werkbedrijf de uitbetaling doen. Hierbij wordt het achterstallige loon tot het officiële ontslag uitbetaald. Ondanks dat er tijdens faillissement geen ontslagtermijn/opzegtermijn van toepassing is, ontvang je via het UWV voor maximaal 6 weken nog een salaris. Het UWV probeert vaak (een deel van) het loon uit de failliete boedel terug te krijgen, al lukt dat niet altijd. Het UWV heeft wel voorrang op andere schuldeisers van het bedrijf.

Wanneer het failliete bedrijf een doorstart maakt

Een curator kan een bedrijf dat failliet is verklaard een doorstart laten maken. Dit betekent dat het bedrijf in verkleinde vorm doorgaat met minder personeel of minder vastgoedpercelen. Wanneer de curator na faillissementsverklaring besluit een doorstart te maken, dan kan het zijn dat je als werknemer toch nog een contract krijgt aangeboden. Je krijgt dan een nieuw contract dat niet hetzelfde hoeft te zijn als je vorige contract en het wordt wettelijk ook gezien als een nieuw contract. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van je salaris (kan lager zijn) of de duur van het contract (tijdelijk in plaats van vast). Accepteer je het nieuwe contract niet, dan verlies je het recht op een WW-uitkering! Waarom? Omdat wanneer je een WW-uitkering ontvang je hiermee een sollicitatieplicht hebt, die zegt dat je elke passende baan moet accepteren. Door het nieuwe contract niet te accepteren, houd je je niet aan de regels van de WW-uitkering en zul je geen WW-uitkering ontvangen. De uitzondering hierbij is wanneer je voor de datum van het nieuw aangeboden contract al nieuw werk hebt gevonden. Dan heb je immers al een andere passende baan geaccepteerd en hoef je het contract van de doorstart van het vorige bedrijf niet te accepteren.

WW-uitkering aanvragen

Uiteindelijk zul je, wanneer je nog geen andere baan hebt gevonden, een WW-uitkering aan moeten vragen. Via de UWV website kun je de hoeveelheid en de duur van je uitkering kunnen berekenen. De duur van een uitkering is wel korter geworden. Het wordt wel aangeraden om je zo spoedig mogelijk als werkzoekende aan te melden bij het UWV om je uitkeringsrechten veilig te stellen.

Wanneer het gaat om een collectief faillissement en dus een collectief ontslag, dan zal de aangestelde curator het ontslag voor de werknemers aanvragen en ook het UWV informeren om de WW-uitkering van de werknemers aan te vragen. Gaat het niet om een collectief, maar individueel ontslag dan kan de WW-uitkering aangevraagd worden door de werknemer zelf wanneer hij/zij schriftelijk bericht heeft over het ontslag. Doorgaans wordt de uitkering uitbetaald binnen vier tot zes weken.

De stappen in het kort

Wanneer je werkgever failliet is verklaard dan:
  • Meld je zo snel mogelijk bij je vakbond, als je lid bent van een vakbond. Zij kunnen een aantal stappen makkelijker voor je regelen.
  • Meld je zo snel mogelijk bij het UWV voor een faillissementsuitkering en voor een reguliere WW-uitkering. Deze faillissementsuitkering moet binnen 26 weken na het faillissement worden aangevraagd. Vaak krijg je vanzelf een aanvraagformulier
  • of een uitnodiging voor een intake.
  • Zet op een rijtje wat je nog allemaal van de werkgever tegoed hebt. Niet alleen aan loon, maar ook bijvoorbeeld spaarloon, pensioenpremies, vakantietoeslag,vakantierechten, etc.
  • Schrijf je in bij het UWV als werkzoekende. Dit kan via de werk.nl site.
  • Ga actief op zoek naar ander werk (sollicitatieplicht).
© 2016 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Faillissement van de werkgeverEen bedrijf waar een werknemer werkzaam is kan failliet gaan. Maar wat gebeurt er met de vordering van de werknemer, zoa…
De gevolgen van een faillissement van derdenDe gevolgen van een faillissement van derdenEen faillissement van een bedrijf, instelling of een persoon, kunt u als particulier door benadeeld worden. Een eigendom…
Loondoorbetaling bij ziekteLoondoorbetaling bij ziekteAls je als werknemer ziekt wordt, is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Voor hoelang geldt de loondoorb…
Baas weigert loon door te betalen ziekte: deskundigenoordeelStel je bent ziek en hebt je ziek gemeld. Maar je werkgever vindt helemaal niet dat je ziek bent en weigert om je loon d…

Mystery shopper worden – Hoe moet je te werk gaan?Mystery shopper worden – Hoe moet je te werk gaan?Misschien is werken als een mystery shopper iets voor jou als je wat geld wil bijverdienen, maar niet aan een schema vas…
'Een aap op je schouder': Een rotklus van een ander krijgen'Een aap op je schouder': Een rotklus van een ander krijgenOp het werk wordt iedereen weleens opgezadeld met het werk van ander. De medewerker krijgt dan 'een aap op zijn of haar…
Bronnen en referenties
  • www.uwv.nl
  • www.wikipedia.org/faillisement
  • http://ontslag-krijgen.nl
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 18-10-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.