Mystery shopper worden – Hoe moet je te werk gaan?

Mystery shopper worden – Hoe moet je te werk gaan? Misschien is werken als een mystery shopper iets voor jou als je wat geld wil bijverdienen, maar niet aan een schema vast wil zitten. Bedrijven huren mystery shoppers in om hen te helpen ontdekken hoe het met hun klantenservice gesteld is. Het gaat meestal om winkels. Als mystery shopper maak je na je bezoek een verslag en ontvang je een vergoeding daarvoor. Oog voor detail is belangrijk als je als mystery shopper aan de slag wilt gaan. Ook moet je een goed geheugen hebben.

Inschrijven

Het beste is om je bij verschillende bureaus in te schrijven als je mystery shopper wil worden. Deze bureaus kunnen jou dan inzetten voor opdrachten die ze via grote bedrijven krijgen. Een van de bekende bureaus die goed staat aangeschreven is AQ Services. Ze werken onder andere met kledingwinkels, autodealers en bouwmarkten. Verder is er ook BARE International die met autodealers werkt en Multi-Value die met drogisterijen en kledingwinkels werkt. Om makkelijk aan opdrachten te worden gekoppeld is het belangrijk om je profiel compleet in te vullen.

Je voorkeuren

De inkomsten zullen interessanter zijn als je zoveel mogelijk opdrachten in de buurt kunt uitvoeren. Je hoeft dan geen reiskosten te maken. Geef je voorkeuren duidelijk door op je profielpagina. Geef aan voor welke opdrachten je benaderd wenst te worden. Als dat mogelijk is kun je ook de postcoderange aangeven waarbinnen je opdrachten wilt uitvoeren. Er zijn bureaus die naast bezoekopdrachten ook belopdrachten aanbieden. Vergeet niet te registreren voor de nieuwsbrief waarin nieuwe opdrachten worden vermeld.

Opdrachten

Na je aanmelding zal je regelmatig mails ontvangen met nieuwe opdrachten die je kunt accepteren. Bekijk ze goed en kies de opdrachten die jou interessant lijken. Lees de omschrijving eerst goed voordat je een opdracht accepteert. Soms krijg je de opdracht om bij een bedrijf langs te gaan en een aantal vragen te stellen. Bij andere opdrachten moet je producten kopen en deze weer terugbrengen. Accepteer alleen opdrachten die je helemaal correct denkt te kunnen uitvoeren en die je kunt voltooien binnen de tijd die daarvoor is gesteld. Let ook goed op de vergoeding die wordt aangeboden. In sommige gevallen krijg je een vergoeding, maar je moet ook iets aanschaffen. Bij andere opdrachten wordt er naast een vergoeding voor het werk ook een vergoeding betaald voor het item dat gekocht moet worden. Soms ontvang je ook een reiskostenvergoeding.

Bevestiging

Nadat je je hebt aangemeld voor een van de opdrachten, moet je eerst wachten tot je een bevestiging hebt ontvangen van de opdrachtgever. De instructies worden via mail of telefoon doorgegeven. Voer een opdracht nooit uit voordat je een bevestiging hebt ontvangen, om te voorkomen dat je voor niets werkt. Zorg er wel voor dat je tijd reserveert in je agenda voor het uitvoeren van de opdracht.

De opdracht correct uitvoeren

Wanneer je een opdracht krijgt is het belangrijk om het ook goed uit te voeren. Om een vergoeding te krijgen moet je je aan de regels houden. Bovendien krijg je een score voor je prestaties. Met een hoge score heb je meer kans om vervolgopdrachten te krijgen. Om een opdracht goed uit te voeren moet je je aan het script houden. Sommige onderdelen van de opdracht kunnen iets lastiger zijn, zoals het maken van foto’s. Probeer vooraf te denken hoe je zoiets gaat aanpakken. Om ervoor te zorgen dat je bezoek aan het bedrijf waar je je opdracht moet uitvoeren soepel verloopt, is het handig om je script vooraf te oefenen.

Vragenlijst invullen

Na het uitvoeren van je taak als mystery shopper moet er meestal een vragenlijst worden ingevuld. Wees eerlijk in de antwoorden. Het beste is om dit zo snel mogelijk te doen. Wacht niet langer dan een dag om te voorkomen dat je dingen vergeet. De bureaus geven je ook vaak een tijdslimiet voor het indienen van je vragenlijst.

Feedback

Het kan zijn dat je feedback van de opdrachtgever ontvangt over de opdracht. Leer van deze feedback en pas het toe in je volgende opdracht. Je maakt meer kans op nieuwe opdrachten wanneer je laat zien dat je je best doet om je werk te verbeteren. Omdat je je score daarmee verbetert, maak je ook meer kans op leuke opdrachten.
© 2016 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mystery shopper wordenMystery shopper wordenWerken als mystery shopper kan een leuke bijverdienste zijn. Mystery shoppers bezoeken in het geheim een winkel of cultu…
De mystery shopper en mystery caller: wat onderzoeken ze?De mystery shopper en mystery caller: wat onderzoeken ze?Een mystery shopper is iemand die voor een occasionele opdracht wordt ingehuurd om op onderzoek te gaan naar hoe een ver…
Een spannende job: mystery shoppingJe ziet ze hier en daar opduiken, bedrijven die in opdracht de klantenservice van andere bedrijven doorlichten. Ze sture…
Werking Mystery ShoppingMystery shopping, iedereen heeft er waarschijnlijk al eens van gehoord, maar wat betekent de term 'Mystery Shopping' nu…

Hbo-opleiding International Business and Management StudiesHbo-opleiding International Business and Management StudiesInteresse in economie, management en cultuur? De opleiding International Business and Management Studies biedt studenten…
De gevolgen voor de werknemer als een bedrijf failliet gaatDe gevolgen voor de werknemer als een bedrijf failliet gaatHet kan je zomaar overkomen; het bedrijf waar je werkt gaat failliet. Je raakt hiermee je baan en ook een zeker inkomen…
Bronnen en referenties
  • http://www.wikihow.com/Become-a-Secret-Shopper
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.